Dnes Prague Edition

Praha 5 napravuje pověst květníkům. Proměna jednoho stojí desetitisí­ce

Z neoblíbený­ch betonových květináčů chce mít Praha 5 dřevěné. Na zkoušku proměnila první dva. To však stálo desetitisí­ce korun. Při spekulován­í, co s nimi, proto zůstává ve hře i „květino-betonový“park.

- Adam Váchal redaktor MF DNES

PRAHA Betonové rakve. I tak někteří přezdívají třem stovkám velkoobjem­ových květináčů v ulicích Prahy 5. Přestože jejich vznik sahá ještě do éry někdejšího starosty Milana Jančíka, kritiku za ně sklízí současné vedení radnice.

Rozhodlo se proto pověst truhlíků zlepšit. „Na zkoušku jsme nechali dva truhlíky obložit dřevem a umístit na ně lavičku. Nyní se nachází u Komunitníh­o centra Prádelna,“popisuje radní Prahy 5 Jan Smetana (ČSSD), který má na starosti veřejný prostor.

Další dvojice květníků obložených dřevem by se podle něj mohla objevit na náměstí 14. října. „Nejdříve však uspořádáme veřejnou diskusi. Chceme, aby nám lidé řekli, zda se jim tato varianta vůbec zamlouvá,“dodává Smetana.

Co by mohlo obyvatele od záměru radnice odradit, je cena. Obložení jednoho květníku totiž vyjde zhruba na 35 tisíc korun. Za jeho převoz speciálním jeřábem radnice zaplatí dalších deset až dvacet tisíc korun. Záleží na tom, o jaký typ betonového květináče se jedná. Větší ze dvou druhů váží dvanáct tun.

„Za tuto cenu se dá pořídit hned několik velmi kvalitních designovýc­h laviček. Ani pobité dřevem nebudou květináče vypadat příliš hezky, a navíc budou v ulicích stále překážet,“varuje architekt a designér Peter Bednár.

Právě on přišel před časem s nápadem, jak květníky využít tak, aby na ně lidé změnili názor. Radnice by podle něj měla většinu truhlíků svézt na jedno místo a vytvořit s jejich pomocí květinový park. Přitom některé betonové kvádry by mohly být umístěny na sobě.

„Když si odmyslíme všechny problémy s květníky spojené, tak jde v podstatě o neutrální věc. Je však třeba se k ní stavět koncepčně, chybou radnice bylo, že truhlíky umisťovala nahodile do ulic, kam to bylo zrovna možné,“vysvětluje Bednár.

Jeho názor se zamlouvá i městské části. Smetana se chce proto s architekte­m brzy sejít a o jeho návrzích jednat. Následně je představí a prodiskutu­je s veřejností.

Kde by mohl zmíněný park případně vzniknout, není jasné. Původní návrh počítal s tím, že by to bylo na volném prostoru mezi ulicemi Plzeňská a Kartouzská. Podle Bednára se však v současné době najdou již lepší místa. Jako příklad uvádí smíchovsko­u náplavku. O konkrétním místě by se na radnici jednalo ve chvíli, kdy by se radní k projektu přiklonili.

Pohyblivýc­h je jen 50 květníků I když radnice na základě debaty s občany dospěje k tomu, jak s květníky dál naložit, s většinou z nich nebude mít ještě nějaký čas možnost cokoliv dělat. Vztahuje se na ně totiž dotace od Evropské unie. Radnice by tak při jejich přesunu na jiné místo mohla o peníze přijít. Jedná se zhruba o 240 květníků, na které následujíc­í tři roky radnice nesmí takřka sáhnout.

Zatím se tak hraje přibližně o padesát květináčů, na které se zmíně- ná dotace nevztahuje. Ty může radnice už nyní stěhovat a měnit podle libosti. Kromě vzhledu a umístění musí radnice do budoucna také vyřešit, co v květináčíc­h poroste. Nyní jsou to v naprosté většině stro- my. Těm však budou květníky stačit pár let. Ve chvíli, kdy se kořeny stromů rozrostou, musí je zahradníci z truhlíků vyndat a nahradit. Mluví se tedy i o tom, že by stromky vystřídal jiný druh porostu.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA
Foto: MAFRA ?? Rozbít Svůj vztah ke květináčům dali lidé najevo mnoha způsoby. V létě 2013 se do práce na nich pustily tyto pracovité postavičky.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Foto: MAFRA Rozbít Svůj vztah ke květináčům dali lidé najevo mnoha způsoby. V létě 2013 se do práce na nich pustily tyto pracovité postavičky.
 ??  ?? Dřevěný dekor Obří betonová koryta si obyvatele Prahy 5 nezískala. Radnice to teď zkouší s úpravou v chalupářsk­ém stylu. Dřevěné obložení s lavičkami vyjde na 35 tisíc pro jeden květník.
Dřevěný dekor Obří betonová koryta si obyvatele Prahy 5 nezískala. Radnice to teď zkouší s úpravou v chalupářsk­ém stylu. Dřevěné obložení s lavičkami vyjde na 35 tisíc pro jeden květník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia