Dnes Prague Edition

Fakta Stížnosti na květináče

-

Během roku 2012 rozmístila Praha 5 do ulic necelých tři sta truhlíků. Stromy zasazené v nich měly zlepšit ovzduší v okolí Smíchova.

Celkem radnice za projekt zaplatila 19 milionů korun. Z toho většina peněz jde z Evropské unie. Ve výsledku Praha 5 ze svého rozpočtu zaplatí pouze 1,5 milionu korun. Avšak další peníze stojí stěhování květináčů. Odvoz jednoho vyjde až na 20 tisíc.

Sotva se začaly první truhlíky objevovat v ulicích, lidé proti nim protestova­li. Kromě vzhledu si stěžovali na to, že omezují prostor na chodníku. Obyvatelé také tvrdili, že truhlíky mohou zkomplikov­at práci hasičům či záchrance při parkování na ulici. Radnice proto následně některé truhlíky přestěhova­la.

Jednu dobu se hovořilo i o tom, že by truhlíky mohly sloužit jako reklamní plocha, ze záměru sešlo.

Někdejší vedení radnice v čele s bývalým starostou Milanem Jančíkem se přitom rozhodlo květináče pořídit právě proto, aby v nich rostly stromy, a jejich kořeny tak nemohly nijak ohrozit inženýrské sítě. Podle původního záměru měly být květníky zakopané do země. „Následná nová reprezenta­ce vedená panem starostou Klímou ale projekt změnila a nechala je instalovat do ulic,“řekl již dříve Jančík.

Právě to, že betonové květináče zůstaly stát v ulicích a nešly pod zem, vyvolalo silnou vlnu nejrůznějš­ích protestů veřejnosti. Například studenti architektu­ry napustili jeden z květníků vodou a koupali se v něm.

Vedení radnice pak na základě stížností přesunulo velkou část truhlíků na místa, kde lidem nevadí. Dodnes ve velkém počtu stojí například u zastávky Lihovar, u autobusové­ho nádraží Na Knížecí či u Plzeňské ulice, nedaleko vjezdu do Strahovské­ho tunelu.

Ani tím si však radnice Prahy 5 zcela nezískala lidi na svou stranu a protesty pokračoval­y. Radní proto v minulosti zvažovali, že část květníků bezplatně vypůjčí pražskému Kongresové­mu centru. Z toho však nakonec sešlo. O budoucnost­i tak rozhodne současné vedení městské části.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia