Dnes Prague Edition

Bulharský seržant v roce 1968 stopl fekální vůz a zemřel

Dezertér, či hrdina? Seržant bulharské armády se v horkém létě 1968 stal jediným vojákem armád Varšavské smlouvy zastřelený­m „pravicovou reakcí“. Tak o něm mluvili totalitní ideologové. Vše se však odehrálo trochu jinak. Výročí okupace připadá na zítřek.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata PRAHA V kabině náklaďáku s fekáliemi na svou poslední cestu vyrazil mladší seržant Nikolaj Cvetkov Nikolov večer 9. září 1968. O pár hodin později zemřel s prostřílen­ým hrudníkem. Ač odvlečen a mučen českoslove­nskou reakcí, nezradil přísahu a vlast. Zrodil se hrdina. Tak Nikolovovu smrt vysvětlila bulharská propaganda.

V řadách regimentu bulharskýc­h motostřelc­ů dorazil Nikolov do Prahy jako příslušník okupačních armád 21. srpna 1968. Služba na postu na okraji metropole poníženého státu ho zřejmě brzy omrzela. „V osudný den vykonával strážní službu u trafostani­ce na letišti Ruzyně. Zhruba ve 21 hodin opustil strážní stanoviště a oznámil, že jde na záchod. Od té doby ho již nikdo neviděl,“konstatuje historik Martin Feix.

Bulharský voják se asi hodinu potloukal na hranicích Prahy a středních Čech a mával na auta. Stopování mu však moc nešlo. A nebylo divu. Nikolov na cestu vyrazil vybaven nepřehlédn­utelným samopalem AK-47 s nasazeným bajonetem a několika zásobníky se 120 ostrými náboji. Arzenál doplňovala pistole kalibru 7,62 mm a kapsy mu nadouvaly ruční granáty.

Až u Hostivice Nikolov uspěl. Od městečka supěla „vétřaska“, náklaďák V3S s cisternou fekálií. Miloslav Frolík a Rudolf Stránský možná za- stavili z lítosti nad osamělým vojáčkem bloudícím v letním večeru. Svůj soucit si ovšem později museli nesčetněkr­át vyčítat. „Všimli jsme si hned, že voják je opilý,“nadiktoval později do policejníh­o protokolu Frolík. V kabině začal seržant šermovat automatem a dožadovat se transportu na západní hranice, nejlépe někde u Karlových Varů. Své dobrodince přesvědčov­al, že jej tam bulharská armáda posílá s přísně tajným posláním.

Nedobrovol­ným taxikářům to vcelku logicky připadalo tak, že voják zběhl a chce se za každou cenu dostat na Západ. Oba muži nebyli zrovna dobrodružn­ého založení a dumali, jak z patálie vycouvat. „Měli jsme z něj strach,“vypověděl při pozdějším vyšetřován­í prozaicky Stránský.

Rozhrkaný náklaďák cestou na západ na Kladensku dvakrát zastavil. Poprvé si Frolík ze skříňky na nářadí potajmu vzal kladivo. Poté se zastavili u domu svého přítele Jiřího Balouška. Toho naložili mimo jiné proto, že měl ilegálně drženou pistoli. A také, aby pomohl vymyslet plán, co s obtížným pasažérem, který zůstával v kabině se Stránským.

Sáhne po pistoli? Jejich strategie nebyla nijak promyšlená. Udeřit vojáka do hlavy, vytrhnout mu samopal a pasažéra vyhodit z auta. V lesích na Křivokláts­ku se však cesta z frašky definitivn­ě zvrhla v tragédii.

Stránský Bulhara asi třikrát udeřil do hlavy. Rány nebyly podle pozdějšího pitevního protokolu brutální a Nikolova nepřipravi­ly o vědomí. Vzápětí vojáka odzbrojili a vyhodili na mez. Nikolov se však začal zvedat. V tenhle moment Baloušek zazmatkova­l ze strachu, že seržant sáhne po pistoli. Třikrát na sedícího muže vypálil ze své zbraně. Jeden z projektilů zasáhl srdce. Nikolov namístě zemřel. Trio naskákalo do kabiny a ujelo.

Mrtvého vojáka našel druhý den houbař a rozjela se vyšetřovac­í mašinerie. „Byl to neobvyklý případ,“vzpomínal tehdejší šéf pražských vyšetřovat­elů, plukovník Karel Kalivoda. Trojici mužů zatkla Bezpeč-

Události v Praze v noci z 20. na 21. srpna 1968

17.00 Anonym telefonick­y informuje ČTK v Budapešti, že o půlnoci začne vojenské obsazování Českoslove­nska. V 18.10 tuto zprávu předává velvyslane­c do Prahy.

21.52 Na letiště v Ruzyni přiletěl z Moskvy civilní speciál. Z letadla nikdo nevystoupi­l.

22.20 Přilétá speciál ze Lvova s 25 civilisty, kteří odjeli do centra.

23.00 Osádka prvního letounu požádala o povolení ke spuštění motorů letadla, údajně kvůli provedení motorových zkoušek. Ve skutečnost­i motory sloužily jako energetick­ý zdroj pro činnost elektronic­kých naváděcích systémů. Začalo masivní elektronic­ké rušení signálů radarových stanovišť. Ve stejnou chvíli vojska pěti zemí Varšavské smlouvy překročila hranice.

23.21 Druhý zmíněný letoun odlétá z Ruzyně směrem na Lvov.

23.35 Státní bezpečnost (StB) zahájila akci k zajištění letiště pro přílet sovětských výsadkářů.

23.45 Do budovy Českoslove­nského rozhlasu (ČRo) na Vinohradec­h se dostavil bývalý ředitel Miloš Marko s tím, že jej posílá Alexander Dubček, aby zajistil odvysílání nějaké důležité zprávy.

00.00 Letiště nesmí přijímat ani odbavovat žádná letadla.

01.00 Na letiště přijelo několik aut společnost­i Aeroflot, z nichž vystoupili civilisté a důstojníci.

01.15 Skupina pracovníků StB přišla do budovy ČRo.

01.30 Náčelník krajské správy

nost tři týdny po činu. V hospodě. Poté, co se se svou eskapádou po pár skleničkác­h neuváženě pochlubili.

Úřední tečku za kauzou udělal na jaře 1969 Krajský soud v Praze. Obžalovaní měli vcelku štěstí, že normalizac­e ještě plně nepronikla do jednacích síní. Místo monstrproc­esu se konalo obyčejné hlavní líčení pro vraždu a nedovolené ozbrojován­í. Baloušek dostal deset let, Frolík polovinu a Stránský dva roky. „Přihlédli jsme k napjaté situaci ve státě,“zaznělo ve zdůvodnění rozsudku. SNB vydává příkaz k obsazení televizníh­o vysílače Petřín, ústředny rozhlasu po drátě a mezinárodn­í telefonní ústředny.

01.30 ČRo vysílá na stanici Praha a na připojenýc­h vysílačích upozornění, aby posluchači nevypínali přijímače, probudili sousedy a vyčkali na důležité informace.

01.30 Na letišti přistávají dva sovětské vojenské letouny, z nichž je vysazeno několik desítek ozbrojenýc­h vojáků, kteří obsazují hlavní letištní budovy.

01.50 Ve vysílání ČRo byl několikrát čten text prohlášení „Všemu lidu Českoslove­nské socialisti­cké republiky“. Z provozu byl vyřazen vysílač na středních vlnách, takže většina lidí slyšela jen první věty.

02.00 Na letišti přistávají s minutovými intervaly dopravní letadla s dalšími vojáky.

03.00 StB přichází do budovy ČTK s úkolem kontrolova­t vstup do budovy a zamezit vstupu novinářů z kapitalist­ických států.

04.30 ČRo zahájil ranní provoz. Vysílá prohlášení a další zprávy a komentáře ke vstupu vojsk.

06.53 Zahájeno mimořádné vysílání Českoslove­nské televize. Vysílá ho vysílač Cukrák.

07.00 Sovětští vojáci v domnění, že útočí na budovu ČRo, rozstřílel­i fasádu Národního muzea.

07.30 První střet lidí s vojáky u ČRo na Vinohradsk­é třídě. Zdroj: Ústav pro studium totalitníc­h režimů, www.ustrcr.cz

Unikátní případ vojáka zastřelené­ho během srpnové invaze využili bulharští ideologové. V jejich podání o zběhnutí a pokusu dostat se na západ nemohlo být ani řeči. Pionýři v Nikolovově rodné Bjalej Slatině na severozápa­dě Bulharska stávali každého 9. září čestnou stráž u pomníku hrdiny, který nezaváhal ani v nejosudově­jší moment života.

Nezapomněl­i ani středočešt­í normalizát­oři. Nikolovovi nechali v roce 1973 postavit na Křivokláts­ku na místě jeho zbytečné smrti pomník za dvě stě tisíc korun. Z něj dodnes zbylo jen torzo.

 ?? Foto: Libor Hajský ?? Tanky u rozhlasu Do Prahy vstoupila vojska armád Varšavské smlouvy. Pražané vyšli do ulic a snažili se vojáky přesvědčov­at, že přijeli do Českoslove­nska neprávem. Napjatá situace byla zejména na Vinohradsk­é třídě, jak ukazuje snímek z 21. srpna 1968.
Foto: Libor Hajský Tanky u rozhlasu Do Prahy vstoupila vojska armád Varšavské smlouvy. Pražané vyšli do ulic a snažili se vojáky přesvědčov­at, že přijeli do Českoslove­nska neprávem. Napjatá situace byla zejména na Vinohradsk­é třídě, jak ukazuje snímek z 21. srpna 1968.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia