Dnes Prague Edition

Double, či revanš? Bude to Vuelta snů

Své jubileum, 70. ročník, slaví cyklistick­á Vuelta impozantně: nejlepším startovním polem v historii. Už pozítří začíná v rozpálené Andalusii třetí Grand Tour sezony.

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Javier Guillén, ředitel Vuelty, přiznává: „Kdybyste mi na začátku roku řekli, kdo všechno letos Vueltu pojede, nevěřil bych. Ta konkurence je jako sen. A rozhodnutí Frooma, že nastoupí, je fantastick­é pro celou cyklistiku.“Loni byla Vuelta pro mnohá esa závodem druhé šance.

Letos je závod větší. Nejsilnějš­í v historii. Nejlépe obsazený podnik Grand Tour této sezony. Revanš za Tour, ale i souboj velkých šampionů a mladých vyzývatelů.

Budou zde čtyři nejlepší muži z Tour i druhý a třetí z Gira.

Z absolutní špičky chybí pouze Alberto Contador, jezdec, který umí vytlačit z titulních stran španělskýc­h deníků i Real Madrid.

„Ovšem jeho absence je pochopitel­ná. Vydal ze sebe na Giru a Tour naprosto vše,“uznává Guillén.

Pokus o třetí double v historii Od roku 1995, kdy se Vuelta stěhovala do zářijového termínu, se jen jednou povedlo, aby se na ní představil aktuální vítěz Tour. V ročníku 2008 jím byl Carlos Sastre, posléze třetí za vítězným Contadorem.

Nyní tedy Chris Froome. Navzdory tomu, že má za sebou řadu kritérií i mediálních povinností. Navzdory faktu, že ke konci Tour už v Alpách dominantní nebyl a že ideální přípravu na Vueltu neměl.

„Samotného mě překvapilo, že Chris jde znovu s kůží na trh,“říká Leopold König, který pomáhal Britovi k titulu na Tour. „Ale to jen ukazuje, jakým je šampionem.“

Contador na double Giro – Tour nedosáhl. Froome chce být třetím mužem v historii, který získá v sezoně double Tour – Vuelta. „Jsem připravený na další výzvu.“

Podpoří jej silný tým Sky, v němž jsou vrchaři Thomas, Henao, Roche a Nieve. Stane však proti dvěma podobně mocným „armádám“na kolech, Movistaru a Astaně.

Dohoda uzavřená před sezonou v Movistaru zněla: Nairo Quintana bude lídrem na Tour a Alejandro Valverde na Vueltě. Jenže platí i poté, co Kolumbijec ukázal ve Francii skvělou formu? To je otázka. Val- verde má navíc letos v nohách už 63 závodních dnů. Pro porovnání: Quintana 57 a Froome jen 48.

Astana nahlásila dokonce tři lídry: Vincenza Nibaliho, Fabia Arua a Mikela Landu, vybavené skvělými pomocníky. „Je to patrně nejsilnějš­í tým, jaký jsem kdy na Grand Tour vedl,“tvrdí jejich šéf Giuseppe Martinelli a nechce ani jednoho z tria určit jasným lídrem. Aru tvrdí, že přítomnost Nibaliho je přínosem. „Můžeme si pomoci.“Přesto panují obavy z třenic, k nimž došlo na ose Aru–Landa už v závěru Gira. „Oni sami proti sobě nepůjdou,“věří Martinelli. „Ale pod tlak je mohou dostat média.“

Na neprobádan­ý terén Vuelta nabídne též dlouhý zástup dalších hvězd pro celkové pořadí, počínaje Rodrígueze­m, van Garderenem nebo Pozzovivem, aktérem hororového pádu na Giru. „Ten je mým černým koněm,“říká Nibali.

Češi tentokrát chybějí: Kreuziger a König už mají letos v nohách dva třítýdenní závody, Vakoč je na dva podniky Grand Tour v sezoně ještě příliš mladý, Štybar se soustředí na mistrovstv­í světa a Bártův tým neobdržel divokou kartu.

Naopak Peter Sagan se pokusí ukončit 25 měsíců trvající půst bez etapového vítězství na Grand Tour.

Při prvním pohledu na trasu a profil závodu jde o typickou Vueltu. Začne v andaluskýc­h vedrech, horské dojezdy přijdou hned v prvním týdnu a bude jich v celém závodě velmi mnoho, celkem devět.

Bližší pohled však ukáže, že tato Vuelta je zároveň krokem na neprobádan­ý terén. Žádné Angliru, Lagos de Covadonga či Bola del Mundo, ikonické vrcholy. Naopak, osm z devíti horských dojezdů figuruje v jejím itineráři poprvé! Královskou etapou bude jedenáctá v Andoře, při které na pouhých 138 kilometrec­h nastoupá peloton 5 200 výškových metrů. Pak přijde brutální třídenní blok na přelomu druhého a třetího týdne, s horskými dojezdy v Kantábrii a Asturii. Potom dlouhá časovka v Burgosu. A ani to stále nebude vše. „Kopce v okolí Madridu mohou pořadí překopat,“předvídá Guillén.

Jeho Vuelta má být jako vždy nevypočita­telná, bojovná a nerozhodnu­tá do posledních dnů.

O čemž si Giro a Tour často mohou nechat jen zdát.

 ??  ?? Vuelta 2015
Vuelta 2015

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia