Dnes Prague Edition

Není mi zle! přemlouval­a se tenistka a odolala rakovině

- — Karel Knap

NEW YORK Odvážným stylem bojuje na kurtu. Udatně se porvala i s vážnou nemocí. 19letá tenistka Victoria Duvalová se vrací mezi profesioná­lky. Nastoupí na US Open, byť si comeback na Flushing Meadows představov­ala trochu jinak.

Loni ve Wimbledonu protančila kvalifikac­í, v 1. kole pak vyřadila nasazenou Rumunku Cirsteaovo­u.

To už věděla, že poprvé v kariéře prorazí do Top 100. A taky že má Hodgkinovu chorobu, zhoubné ná- dorové onemocnění mízních uzlin. Zprávu dostala po prvním londýnském zápase. „Chtěla jsem postoupit co nejdál, abych nemusela domů, kde mi hrozil střet s realitou,“řekla deníku NY Times.

Až před utkáním se Švýcarkou Benčičovou, jež se odkládalo kvůli dešti, si v šatně vzala mobil a našla si v něm heslo chemoterap­ie.

„Začala jsem hystericky brečet. Netušila jsem, jestli to zvládnu.“

Šla na dvorec a celou dobu slzela. Vypadla. Letěla přes Atlantik. Začala s léčbou. Bolela ji hlava, zvedal se jí žaludek. „Měla jsem za sebou chemo, seděla na posteli a cítila se strašně. Tak jsem si opakovala: Není mi zle, není mi zle, není mi zle... Třeba padesátkrá­t. A víte co? Bylo mi líp.“

Na podzim jí oznámili, že je zdravá. Když však vzala do ruky raketu, připadala si zoufale slabá. Trénovala po chvilkách. Povzbuzova­li ji příbuzní, přátelé i někteří tenisté. Aspoň jednou týdně jí napsala Ve- nus Williamsov­á, což Duvalovou překvapilo a potěšilo.

Těžká zkouška jí změnila pohled na tenis a celý život. Jak vyprávěla Guardianu, nějaký čas strávila brigádou v kanceláři a poznala i lidi z nesportovn­ího prostředí. Častěji se věnovala malování a vyšívání.

V uplynulých týdnech už se ale naplno vrátila ke svému povolání. Na malém podniku kategorie ITF v Landisvill­u dvakrát vyhrála, ale před čtvrtfinál­e odstoupila, neboť si při čtyřhře pochroumal­a záda.

Už dříve žádala o divokou kartu na US Open. Na domácím grandslamu předloni zazářila triumfem nad bývalou šampionkou Stosurovou. Loni měla právo na start v hlavní soutěži, ale musela se kurýrovat.

„Hrát jako Američanka na US Open, tomu se nic nevyrovná,“tvrdila energická dívka s dětským hla- sem. „Zvlášť po všem, čím jsem si prošla. Myslím, že mě čeká obrovská podpora. Moc se těším. Tenhle turnaj je mému srdci nejbližší. Mám odsud nejkrásněj­ší vzpomínky a ráda bych přidala další.“

Ani její vřelé vyznání, ani nevlídný osud však neobměkčil­y pořadatele, kteří jí přidělili jen místenku do kvalifikac­e. Museli Duvalovou zklamat. Není ale pochyb, že ona se s tím, jak je jejím zvykem, opět chrabře popere.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia