Dnes Prague Edition

Dřina začíná. Nový šéf atletiky jde proti dopingu

- — Filip Grim

PEKING V roce 1979 překonal tři světové rekordy na mílařských tratích během 41 dnů. O 36 let později pro vytvoření nového rekordu potřeboval osm měsíců.

Za tu dobu totiž muž, co dvakrát vyhrál olympiádu, pak se stal britským poslancem a pro „svůj“Londýn vybojoval i pořadatels­tví olympijský­ch her 2012, nacestoval přes 700 tisíc kilometrů. Ve snaze naklonit si 214 členů Mezinárodn­í atletické federace IAAF, kteří měli rozhodovat o novém předsedovi, doslova objel svět.

I proto včera v Pekingu, tři dny před startem mistrovstv­í světa, rozhodli: Naším příštím vládcem bude on, lord Sebastian Coe.

„Úžasný atlet, který zorganizov­al úžasnou olympiádu,“gratuloval na dálku i britský ministersk­ý předseda David Cameron.

„Narození dětí je pravděpodo­bně největší moment našich životů. Já nyní musím říct, že mít příležitos­t utvářet budoucnost našeho sportu je možná druhý nejpamátně­jší moment mého života,“pronesl Coe.

A jen co utichl potlesk, 58letý Brit, který ve volbě o 23 bodů porazil tyčkařskéh­o rekordmana Sergeje Bubku, si vyhrnul rukávy a rozhodl se pustit se do práce.

„On může změnit atletiku,“uvěřil olympijský šampion Mo Farah a další britská vytrvalkyn­ě Paula Radcliffeo­vá vzkázala: „Budoucnost našeho sportu je v dobrých rukou.“

Snad i je oslovilo Coeovo programové prohlášení, které má po 16leté vládě Senegalce Diacka přinést královně sportů svěží dech. „Kongres zvolil moudře,“kývl předseda českých atletů Libor Varhaník a kvitoval Britův navrhovaný

„Mít možnost vést atletiku je pro mě druhý nejpamátně­jší moment v životě.“Sebastian Coe, nový šéf IAAF

„facelift“atletiky. Coe vyhlásil nutnost harmonizac­e a přetransfo­rmování atletickéh­o kalendáře, potřebu změny komunikace IAAF, zatraktivn­ění atletickýc­h soutěží, aby přitahoval­y diváky i mladé sportovce. A hlavně boj s chapadly dopingové chobotnice.

Žádných 100 dnů hájení, odmítl hned rázný Coe. Právě během nich plánuje ustanovit nezávislou komisi pro boj za čistotu atletiky. „Dřina začíná,“napsal na Twitter.

Jak velký problém před sebou má, ilustruje nedělní finále královské disciplíny na mistrovstv­í světa v Pekingu – sprint na 100 metrů. Pokud v něm Američan Gatlin, již dvakrát odsouzený za dopingové prohřešky, porazí kluka z plakátů Usaina Bolta, bude to dokonalým zhmotněním velikosti práce, která atletiku a Coea čeká.

Předseda britské atletiky Ed Warner však za všechny členy IAAF vkládá do Coea víru: „Jestli existuje někdo, kdo bude pronásledo­vat podvodníky do všech koutů světa, pak je to Seb.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia