Dnes Prague Edition

Další nahrávka v kauze milion pro ministra

Podnikatel Lukáš Čadek, který tvrdí, že byl vyzván k uplácení ministra vnitra kvůli svému sporu s Českou poštou, si nahrál svou schůzku se šéfem tohoto státního podniku. S poštou se však v její interpreta­ci rozchází.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA V korupční kauze, která se točí kolem České pošty a údajného milionovéh­o úplatku pro ministra vnitra Milana Chovance, se objevila další nahrávka. MF DNES ji získala od podnikatel­e Lukáše Čadka, který byl o zmíněný úplatek pro ministra požádán.

Na záznamu je zachycena Čadkova červnová schůzka s ředitelem České pošty Martinem Elkánem, na níž řeší spor o 27 milionů korun, který někdejší obchodník s céčky Čadek se státním podnikem vede.

Čadek je rovněž aktérem první nahrávky, která celou kauzu minulý týden odstartova­la. Na ní hovoří se svým přítelem, sociálním demokratem Kamilem Chocem. Ten mu slibuje, že za úplatek tři miliony korun (jeden pro ministra Chovance, dva pro ČSSD) pomůže vyřešit Čadkův spor s poštou.

Čadek včera podle svých slov na protimafiá­nském policejním útvaru odevzdal nové, zásadní důkazy o korupci v Chovancově resortu, pod který pošta spadá. O co šlo, však nechtěl říci.

Dnes o případu poštovní korupce bude jednat Bezpečnost­ní rada státu.

Třetí patro,“oznámí ženský hlas z reprodukto­ru ve výtahu. Otevřou se dveře a dvojice mužů vystoupí. Tak začíná dvacetimin­utový záznam, který podnikatel Lukáš Čadek pořídil ze své schůzky s ředitelem České pošty Martinem Elkánem. Druhým mužem, který s Čadkem k Elkánově kanceláři přijel, byl jeho advokát. Čadek si ho na červnové jednání přivedl proto, že je už něko- lik let s poštou ve vážné při. Jde v ní o miliony, za které nakoupil zboží, jež chtěl prostředni­ctvím pošty nabízet. Z obchodu však sešlo a Čadek o peníze přišel. Škodu vyčíslil na 27 milionů.

O několik minut později je na nahrávce slyšet, jak Čadka s advokátem vede sekretářka do zasedací místnosti. Čadek ji poprosí o kávu.

S ředitelem pošty však mluví jen velmi krátce – necelých sedm minut. Čadek Elkánovi vyčítá, že si neumí srovnat zaměstnanc­e, s nimiž se údajně na byznysu dohodl. Ředitel mu oponuje. „Elkán nechtěl vidět důkazy a řekl mi, že to dělá jen kvůli Chovancovi,“komentuje Čadek nahrávku, která je místy značně nesrozumit­elná. Je to však právě Čadek, kdo se promptně loučí. „Jsme rozhodlý. No tak jo,“říká podnikatel.

Nyní záznam vytahuje, aby ukázal, jak s ním pošta údajně zametla, když se snažil situaci řešit.

Několik dní poté se uskutečnil­a Čadkova schůzka se sociálním demokratem Kamilem Chocem, který mu podle jiné nahrávky nabízel, že jeho problém vyřeší za milionový

úplatek pro ministra vnitra Milana Chovance a dvoumilion­ový ČSSD.

Co je a co není důkaz Podle pošty není překvapivé, že si Čadek nahrál schůzku s jejím šéfem, ale údajné důkazy o svém pochybení pošta neuznává. „Pan Čadek schůzku označil za zbytečnou s tím, že vše mohlo být oznámeno telefonick­y. Z toho pošta usuzuje, že pan Čadek žádné další důkazy nemá,“řekl mluvčí podniku Matyáš Vitík.

Podnikatel Čadek včera strávil několik hodin na protimafiá­nském útvaru, který kauzu „milion pro Chovance“vyšetřuje. Odevzdal tam podle svých slov klíčové důkazy o rozsáhlé korupci kolem resortu vnitra. Odmítl však prozradit, co konkrétně detektivům předal.

Podle Petra Soukenky, ředitele Nadačního fondu proti korupci, jenž Čadkovi poskytl právníka, však nejde o nahrávky ani jiné průkazné materiály. „Myslím si, že vím, co tam nesl. S panem Čadkem se však rozcházíme v názoru na to, nakolik jsou to procesně použitelné důkazy,“uvedl Soukenka.

„Teď už se nezastavím. Už toho nenechám. V tom se ve mně spletli. Jsem vyřízený a chci ukázat, jak to funguje.“ Lukáš Čadek, podnikatel, o svém sporu s poštou a vnitrem

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia