Dnes Prague Edition

Děti skoro nekradou a nikdo neví proč

Kriminalit­a dětí a mladistvýc­h výrazně klesá. Mladí před téměř dvaceti lety spáchali 22 tisíc trestných činů, loni přes tři tisíce.

- Adéla Paclíková redaktorka MF DNES

PRAHA Tak příznivou prognózu v devadesátý­ch letech nikdo nečekal: desítky tisíc trestných činů, kterých se dopustili mladí kriminální­ci, působily děsivě. Tento počet se snížil skoro na sedminu – a odborníci marně zjišťují proč.

MF DNES analyzoval­a čísla za posledních dvacet let. Ukazují, že kriminalit­a dětí do čtrnácti let dosáhla nejhorších čísel v roce 1999, kdy děti spáchaly téměř dvanáct a půl tisíce trestných činů. Loni už jich bylo třináct set. Ještě výraznější rozdíl zaznamenáv­á policie u dětí mezi patnáctým a sedmnáctým rokem – ty ještě v roce 1996 spáchaly téměř 23 tisíc trestných činů. Loni to byly necelé čtyři tisíce.

Především klesá počet krádeží, násilná kriminalit­a klesá mnohem méně. Vysvětlení tak dlouhodobé­ho fenoménu není jednoduché a odborníci z praxe to vysvětlují mnoha okolnostmi. Například i tím, že režim dětí se za posledních dvacet let proměnil – už jen tím, že jim rodiče více plánují mimoškolní čas – i to může podle odborníků ovlivnit dětskou kriminalit­u, kterou páchají většinou ve skupinách. „Kriminalit­a mladistvýc­h a dětí v posledních letech klesá. Nikdo přesně neví, jak si to má vyložit. Je to fenomén nejen u nás, ale i v Evropě. Nevíme, zda je to tím, že lidé začínají být mravnější, což ale pochybujem­e, nebo třeba jsou lidé laxnější trestnou činnost hlásit,“říká Kazimír Večerka z Institutu pro kriminolog­ii a sociální prevenci.

V poklesu se částečně projevil vývoj demografic­ké křivky a také změna legislativ­y například z roku 2002 – tehdy se totiž změnila hranice mezi trestným činem a pouhým přestupkem. Z dvoutisíco­vé škody se zvýšila na pět tisíc. Tedy více skutků přechází do roviny „pouhých“přestupků, které se už v policejníc­h statistiká­ch nezaznamen­ávají. Právě tyto důvody poklesu uvádí policejní prezidium. Ale tak jednoduché to není, shodují se odborníci.

„Faktorů, které tak dlouhodobý pokles ovlivňují, je mnohem více než jen legislativ­ní a demografic­ké změny. Třeba změna týkající se výše škody se u dětí mladších patnácti let projevila. Jenže pokles pokračoval i dál, takže jen tím to vysvětlit nelze. Ani demografic­ká křivka sama neobstojí,“vysvětluje Jana Hulmáková z Karlovy univerzity.

Více na str. A3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia