Dnes Prague Edition

Sport přišel o miliardy

Z ambiciózní­ch plánů exministra Chládka sešlo. Svět nám utíká, vadí sportovním funkcionář­ům

- Ondřej Leinert redaktor MF DNES

PRAHA Byl to jednoduchý plán. V příštím roce dát na sport místo tří miliard korun šest. A pak ještě miliardu a půl navíc. „Ty peníze mají jít na populariza­ci sportu pro všechny, podporu státní sportovní reprezenta­ce, rozvoj sportovně-rekreační infrastruk­tury a rozvoj sportovníh­o průmyslu,“plánoval Miroslav Jansta, šéf České unie sportu, která sdružuje přes 1,2 milionu sportovců ve víc než 130 sportovníc­h odvětvích. Jansta vypracoval Koncepci státní podpory sportu, pro niž se nadchl i tehdejší ministr školství Marcel Chládek. Ten tvrdil, že šest miliard je absolutně nezbytných k tomu, aby bylo napraveno „hluboké podfinanco­vání sportu“.

Teď však sportovní funkcionář­i zažívají kruté vystřízliv­ění. Nová ministryně školství jejich vize zařízla. Podporu totiž neměly ani u premiéra Bohuslava Sobotky a ministra financí Andreje Babiše. Do sportu tak příští rok „přiteče“navíc jen půl miliardy.

„I pět set milionů navíc jsou velké peníze a je zapotřebí si toho vážit,“říká diplomatic­ky šéf Fotbalové asociace Miroslav Pelta. Ale zároveň přiznává: „Fotbal je v situaci, kdy je a není závislý na státu. Ostatní svazy jsou závislé mnohem víc.“

Jejich zástupce Jansta tvrdí, že Valachové drží palce, aby se jí rozpočet pro sport povedlo navýšit. „Ale tři a půl miliardy jsou skutečně jen na udržení současného stavu, zajištění státní reprezenta­ce a trénink špičkové mládeže. Potřebujem­e miliardy pustit dolů, bez toho se nehneme,“je si jistý. „Pokud to chceme opravdu někam posunout, minimum je 7,5 miliardy,“říká.

Další Hejnová už není Sportovní svazy v Česku skutečně pamatují lepší časy. Od začátku 90. let, kdy do sportu šlo přes 0,6 procenta státního rozpočtu, se příjmy propadly na polovinu.

„Ztrácí se základna, řada dětí nemůže sportovat. Stát vůbec nestimuluj­e přístup ke sportu, a tím nejsou ani firmy motivovány dávat do něho peníze. Protože nevidí, že by to byl státní zájem,“tvrdí Jansta.

Podle něho není náhodou, že Česko zažívá ústup ze slávy v kolektivní­ch sportech a na současném světovém šampionátu v atletice v Číně zatím medaili získala jen běžkyně Zuzana Hejnová. „Zlato je skvělé, teď ještě všichni držíme palce v neděli Špotákové v oštěpu. Ale co dál? Žádná druhá třetí místa nejsou,“mrzí ho.

Česko se tak v prostředcí­ch, které vynakládá na sport, propadlo za země, které byly v minulosti zpět, jako je Polsko či Maďarsko. Původní koncepce to měla změnit. Podpora sportu se podle ní měla navyšovat tak, že by v roce 2025 po odečtení inflace dosáhla 16 miliard korun.

Valachová, která hodlá do konce tohoto roku vypracovat koncepci novou, tak bude pod velkým tlakem. Na jednu stranu ministra financí, který zarazil už původní Chládkovy plány. A na druhou sportovní lobby, která bude chtít přidat. Ministryně je zatím ve svých plánech opatrná. Souhlasí, že sport potřebuje více peněz. Spokojená by však byla, kdyby za rok rozpočet navýšila o další miliardu, celkem na 4,5 miliardy korun.

„Nejsou to ještě peníze, které by systém výrazně akcelerova­ly, ale umožní to už poměrně zajímavým způsobem dotovat programy, které směřují k mládeži a dětem,“říká ministryně. Ta si zatím považuje toho, že se jí podařilo vyjednat, aby současné 3,5 miliardy korun bylo povinné minimum.

Vznikne ministerst­vo sportu? V zákulisí se zároveň vede bitva o to, kdo bude mít sport na starosti v příštích letech.

„Sport je natolik výrazný segment, že bychom se měli zabývat, co s ním dál. Jestli vznikne ministerst­vo spor- tu, nebo zůstane pod školstvím,“uvažuje šéf fotbalu Pelta. Ministerst­vo sportu by se líbilo právě Janstovi. Uvítal by i zřízení speciální vládní agentury pro sport, jejímž propagátor­em je zase syn někdejšího slavného hokejového brankáře, poslanec ANO Jiří Holeček. Také ten má ambiciózní plán: na sport by podle něho mělo jít jedno procento peněz ze státního rozpočtu, což by například pro tento rok znamenalo víc než 12 miliard korun. Tedy podobné peníze, na jaké se už léta snaží dosáhnout také ministerst­vo kultury.

Valachová, která jinak nepopírá, že má ke sportu blízko, protože se v dospívání věnovala atletice, však tyto úvahy utíná. „V těchto věcech neexistuje koaliční shoda, nic takového není ani v koaličních závazcích,“řekla už dříve MF DNES.

Čtěte na str. 2

 ??  ?? Rozhovor dne
Rozhovor dne

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia