Dnes Prague Edition

Guru Jára: Jdou po mně jako v 50. letech

- Redaktor MF DNES

Milan Libiger ZLÍN Guru Jára se začal hlasitě bránit. Zatímco v posledních letech o sobě „duchovní učitel“Jaroslav Dobeš nedával vědět a úspěšně unikal policii, teď, když je na druhém konci světa, se ohradil proti své pověsti násilníka.

Dobeš je v Česku souzen za znásilnění osmi studentek, nyní čeká ve vazbě na Filipínách na vyřízení své žádosti o náboženský azyl.

MF DNES přes své blízké exkluzivně odpověděl na několik otázek.

Guru Jára především hájí svoji techniku „odháčkován­í“, což je krátká soulož vedená mistrem. Žačku má zbavit negativníc­h bloků, které v ní údajně zůstaly po minulých partnerech. Právě osm žen, které tuto praktiku podstoupil­y, na Dobeše podalo trestní oznámení. Tvrdí, že se vše odehrálo proti jejich vůli, což guru Jára odmítá.

„Technika odháčkován­í je zlidovělý pojem vedlejšího účinku rozsáhlé tantrické liturgie,“napsal Dobeš. „Po tantrické liturgii jste znovu svobodní, znovu sami sebou,“tvrdí.

Za „odháčkován­í“dívek mu hrozí dvanáct let vězení. Loni dostal deset let, ale odvolací soud verdikt zrušil. Případ se bude znovu řešit ve Zlíně.

Tři kategorie žen Dobeš rozvíjí také teorie o tom, že se on a jeho blízcí stali oběťmi spiknutí. Údajně jde o snahu policie, soudů a dalších organizací rozprášit jeho církev Cesta Guru Járy.

Svůj případ přirovnává k politickým procesům v 50. letech. „Také my jsme byli zbaveni občanských a lidských práv včetně práva na skutečného obhájce,“píše Dobeš.

Za vším podle něho stojí Společnost pro studium sekt a nových náboženský­ch směrů, která „rozehnala více tradičních hnutí, jež vznikla v 90. letech minulého století.“

Policie ani státní zastupitel­ství nechtějí spikleneck­é teorie komentovat. Společnost pro studium sekt a nových náboženský­ch směrů tvrzení Dobeše odmítá. Její člen Zdeněk Vojtíšek má v případu úlohu znalce.

„Pojem energie, který je v tomto společenst­ví používán, není zamýšlen jako pojem z oboru fyziky, ale jako náboženský pojem. Takzvané odháčkován­í jsem od počátku chápal jako nábožensko­u metodu. Zkoumat ji vědecky není možné,“uvedl pro MF DNES Vojtíšek.

O guru Járovi napsal i článek, v němž uvádí, že se jeho duchovní škola snažila organizačn­ě přiblížit běžné univerzitě: měla své fakulty, zkoušky, indexy, závěrečné práce. Nauku Vojtíšek připodobni­l k hnutí New Age, kde se spojují prvky různých duchovních tradic: jógy, astrologie, Feng-šuej či tantry.

Studentky si guru Jára vybíral a podle vzhledu třídil do kategorií. „Do kategorie A měly spadat především mladé, štíhlé, modrooké blondýny. Do kategorie B mladé plnoštíhlé ženy a ženy s tmavýma očima a do kategorie C ženy starší a silnější. Tato selekce byla odůvodňova­ná myšlenkou, že mladší a přitažlivě­jší lidé mají jemnější duchovní energii a jsou vhodnější pro její kultivaci,“uvedl Vojtíšek.

Technika odháčkován­í je zlidovělý pojem vedlejšího účinku rozsáhlé tantrické liturgie.

Kdo vás učil tuto techniku? Máte i vy svého gurua? Tantrickou liturgii jsem se naučil v indickém Haridwaru v březnu 1996 u sekty svatých mužů. Indii jsem v dalších letech navštívil více než dvacetkrát, abych dosáhl titulu „Baba“. Můj hlavní guru mi v roce 1996 zachránil život. Vím,

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia