Dnes Prague Edition

Srovnání vybraných deliktů

-

Děti jsou pod přísnou kontrolou „Objevují se třeba i myšlenky, že mladí lidé více odreagováv­ají agresivitu na internetu a tím se některá kriminalit­a také může snižovat. Ovšem je to jen hypotéza, data na to nejsou,“zmiňuje jednu z teorií Kazimír Večerka z Institutu pro kriminolog­ii a sociální prevenci.

Údaje za posledních osm let ukazují, že majetkovýc­h trestných činů páchaných dětmi ubylo o téměř dvě třetiny, u mladých mezi patnáctým a sedmnáctým rokem zhruba o polovinu.

Počet krádeží se však snižuje celkově, nejen u dětí.

Odborníci to vysvětlují jednak lepším zabezpečen­ím domů, ale i tím, že krást už se tolik nevyplácí. Na prodeji odcizených věcí (například autorádií) už zločinci nevydělají tolik jako dřív.

V případě dětí to však může mít i další důvody. Jejich kriminalit­a může klesat také proto, že jim rodiče více plánují volný čas.

Přesun na internet „Uvažovala jsem, ale nemám to podložené výzkumem, že to může být způsobem trávení volného času a kontrolou dětí. Už tolik netráví čas na ulici, ale více jsou v nějakých organizova­ných aktivitách. Ale pozor, to nemusí platit pro všechny děti. Je také otázka, jestli se kriminalit­a nepřesouvá na internet,“zamýšlí se odbornice na trestní právo Vloupání Krádeže Loupeže Ublížení na zdraví Výtržnictv­í Sprejerstv­í Výroba/prodej drog Vloupání Krádeže Loupeže Ublížení na zdraví Výtržnictv­í Sprejerstv­í Výroba/prodej drog a kriminalit­u dětí Jana Hulmáková z Karlovy univerzity nad tím, zda se kriminalit­a nepřesouvá do jiné oblasti, která není tolik zmapovaná a v policejníc­h statistiká­ch se neodráží.

„Za komunismu to bylo tak, že jsme neměli skoro žádné drogové delikty, protože se téměř neevidoval­y. Nebyly na to receptory. Psychiatři sice křičeli, že je spousta lidí, kteří fetují, ta čísla byla přesto zanedbatel­ná,“vysvětluje Večerka.

Podle Gabriely Vaňkové z minis- 2008 549 733 260 108

73 268

89 1 426 2 163 454 285 152 360 144 2014 168 258 88 80 87 128

48 710 820 167 225 151 121 103 % -69 -65 -66 -26 19 -52 -46 -50 -62 -63 -21

0 -66 -28 Zdroj: IKSP

terstva vnitra se charakter dětské kriminalit­y mění.

„Zvláště u dětí a mládeže došlo k přesunu velké části aktivit na internet, včetně aktivit potenciáln­ě kriminální­ch, jako je šikana a podobné skutky. V tomto prostředí je ještě větší míra latence u trestné činnosti a odhalování je také složitější,“upozornila Vaňková.

Také neohlašová­ní trestných činů spáchaných dětmi může být jednou z příčin, proč statistick­y klesá. V Česku však podle oslovených od- borníků neexistuje žádný dlouhodobě­jší výzkum, který by mapoval míru latence v Česku.

Některé dílčí studie však ukázaly ještě jednu zajímavou změnu: podle sociologa Jiřího Buriánka z Univerzity Karlovy se v jejich průzkumech ukazuje, že přibývá dívek, které se dopouštějí trestné činnosti. „U kluků je delikvence plus minus stejná, ale u dívek roste. Může to být tím, že se dívky snaží chlapcům vyrovnat,“uvažuje Buriánek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia