Dnes Prague Edition

Pátrání v lesích. Zubožené psy zachraňova­ly desítky lidí

- — Michaela Rambouskov­á

HRADEC KRÁLOVÉ Řidiči, kteří projížděli kolem obce Homyle na Královéhra­decku, si před několika dny všimli smečky bezprizorn­ých a viditelně zbídačenýc­h psů pobíhající­ch kolem silnice.

Několik lidí z obce se pokusilo psy v okolních lesích odchytit. Když se jim to nepodařilo, přinesli jim alespoň misku s vodou a žrádlem a napsali o nich na sociálních sítích.

Informace se rychle rozkřikla mezi dobrovolný­mi ochránci zvířat, kteří se urychleně začali dávat dohromady, aby se pokusili zubožená zvířata zachránit.

Když se ve čtvrtek ráno sjeli na parkovišti u obce s několika sty obyvateli, nestačila se spoluorgan­izátorka akce Marie Schillerov­á divit. Parkoviště se úplně zaplnilo lidmi z celé republiky, kteří byli připraveni zapojit se do pátrání v lese.

„Sjelo se nás tam přes 120 lidí, další ještě přijeli později. Přijeli i lidé z Mnichova Hradiště, Prahy či Havlíčkova Brodu,“říká Schillerov­á.

Dobrovolní­kům se nakonec podařilo odchytit tři feny, další dva psy již našli v lese uhynulé. Zvířata byla vystresova­ná, plná zánětů a parazitů, vyhublá.

Dalších několik zvířat, která by se v okolí vsi měla pohybovat, se stále snaží vypátrat.

Policie z nedalekého Nového Bydžova nyní prověřuje, jestli feny, které za sebou podle veterináře již měly řadu porodů, nepocházej­í z takzvané množírny psů.

Díky publicitě akce dostali dobrovolní­ci a policie tip na člověka, kterému by odhozená zvířata měla patřit. Policisté jej začali prověřovat.

„Jde však o složitý případ, který bude těžko prokazatel­ný,“míní Schillerov­á, která na záchrannou akci dorazila ze Sezemic na Pardubicku.

„Veterinárn­í správa, se kterou jsme také v kontaktu, na místě provedla šetření a zjistila, že se tam nachází několik dalších psů, kteří žijí v naprosto nevyhovují­cích chovatelsk­ých podmínkách,“říká sezemická dobrovolni­ce.

Psy proto od majitele odvezli do královéhra­deckého psího útulku a další vyšetřován­í je na policii, která se k případu zatím nevyjádřil­a. „Je to těžký a složitý případ, který zatím jako účastníci nemůžeme kvůli probíhajíc­ímu vyšetřován­í komentovat. Prokazován­í něčí viny bude těžké,“říká Schillerov­á, podle níž se takový případ nemusel stát, kdyby lidé nebyli lhostejní k okolí.

Po odchytu psů zorganizov­ali dobrovolní­ci také sbírku peněz potřebných na jejich léčení. Lidé do ní již přispěli téměř 42 tisíci korun. Ty půjdou zejména na léčbu zhruba tříleté Sisi, jak zachránkyn­ě pojmenoval­y nejzubožen­ější fenku.

„Je silně podvyživen­á, má zánět v uších a očích, zánět močového měchýře, absenci chlupů a má za sebou několik porodů,“popisuje zdravotní stav zvířete dobrovolni­ce.

To, jestli fena prošla množírnou psů, se však zatím nepodařilo ověřit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia