Dnes Prague Edition

Vzácná choroba včel se vrátila

-

HORNÍ MARŠOV Po dvaceti letech klidu se v Česku objevilo nebezpečné onemocnění včel – takzvaná hniloba včelího plodu, kvůli které musí včelaři své chovy ihned utratit.

Veterináři ji našli v Peci pod Sněžkou a v Horním Maršově na Trutnovsku. Krajští hygienici kvůli tomu vyhlásili mimořádná opatření pro krkonošské včelaře. „Postižené larvy hynou ještě před zavíčkován­ím, nejčastěji ve stáří asi čtyř dnů, a včelstvo slábne,“popsal projevy choroby mluvčí Státní veterinárn­í správy Petr Pejchal.

Zatímco včelí mor majitelé úlů dobře znají, vzácnou hnilobu včelího plodu často nedokážou rozpo- znat. Běžně se na ni nedělá ani laboratorn­í vyšetření. „Tento případ však ukazuje, že by se o ní mělo zvýšit povědomí,“míní Pejchal.

Úly musí zůstat na místě Včelstva v obou ohniscích nákazy musela být ihned spálena. „Chovatelům byly zakázány veškeré přesuny včelstev i matek, nařídili jsme klinické prohlídky a odběr směsného odpadu na dně úlu pro bakteriolo­gické vyšetření,“upřesnil mluvčí veterinářů. Mimořádná opatření platí v pětikilome­trovém okruhu od obou ohnisek nákazy.

Veterináři zatím nepřišli na to, odkud se nemoc šíří. Za hlavního pů- vodce hniloby včelího plodu jsou považovány dva druhy bakterií. Nákaza může být do chovu zavlečena při zalétávání včel, spolu s neznámým rojem, infikovaný­mi plásty, úly či včelařským­i pomůckami.

Hniloba včelího plodu se v Evropě objevuje například ve Velké Británii, Irsku, Švýcarsku či Norsku. Každé podezření na nákazu musí včelař nahlásit na krajské veterinárn­í správě.

Včelaři by podle Pejchala měli myslet i na prevenci, která je stejná jako u včelího moru. Veterináři již zorganizov­ali pro včelaře z postiženýc­h lokalit odborný seminář. (ČTK, rep)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia