Dnes Prague Edition

Brazilské hody vystřídal půst

Někdejší naděje světové ekonomiky přicházejí o svůj lesk. Brazílie doplatila na závislost na Číně a propadla se do recese.

- Redaktor MF DNES

Martin Petříček PRAHA Ještě před pár lety patřila Brazílie k ekonomický­m tygrům – vznikala nová pracovní místa a mnoho lidí se díky sociálním programům vyhrabalo z chudoby. Země dokázala těžit z neutuchají­cího hladu Číny po komoditách i přitáhnout zahraniční investory.

Jenže teď se všechno změnilo. Země, která bude za necelý rok hostit olympijské hry, se propadla do recese. Ve druhém čtvrtletí se brazilská ekonomika podle včera zveřejněný­ch údajů smrskla meziročně o 2,6 procenta. Zemi podle analytiků letos čeká nejhorší rok za posledních nejméně dvacet let.

Nebereme-li v úvahu Rusko, které se potýká s poklesem cen ropy a západními sankcemi, je na tom nyní Brazílie nejhůře ze zemí skupiny BRIC. Čtveřice zemí přitom ještě nedávno platila za naději světové ekonomiky.

A to je pro Brazilce hořké zklamání. Bývalý prezident Luiz Inácio Lula da Silva jim sliboval, že země rychle dosáhne bohatství vyspělých zemí. Nepočítal však s tím, že poptávka Číny po jejích surovinách – ropě, železné rudě, sójových bobech či hovězím – nebude pokračovat na věky.

Kvůli nižším cenám komodit přišla Brazílie letos už o 12 miliard dolarů ( ve srovnání s loňským rokem). „A pokud se situace zhorší, bude dopad samozřejmě ještě vyšší,“říká brazilský ministr průmyslu Armando Monteiro.

Právě Čína se po roce 2000 rychle stala pro Brazílii hlavním obchodním partnerem. Zatímco ještě v roce 2000 dosahoval jejich vzájemný obchod zhruba dvou miliard dolarů, v roce 2013 už to bylo 83 miliard.

Jen další propad Vláda se v minulosti snažila ještě povzbudit ekonomický vzestup snížením daní a chtěla přimět banky, aby na investice půjčovaly víc. Jenže to vedlo prakticky jen k nárůstu rozpočtové­ho deficitu a nafouknutí dluhů. Nyní se kabinet snaží dělat opak – zvedá daně a omezuje výdaje včetně velkých staveb typu silnic. Jenže to vede k dalšímu propadu.

„V populistic­kém modelu máte falešný pocit prosperity,“říká ekonom Goldman Sachs Alberto Ramos. „Takže je jasné, že když populismus vyprchá, přichází pokles. A tenhle pokles znamená, že ode-

Indie: Nárendra Módí Kontroverz­ní premiér, který je v čele Indie přes rok, se snaží přetáhnout výrobce mířící do Číny v rámci programu Make in India. Řada jeho protržních reforem se však zadrhla v parlamentu.

Čína: Si Ťin-pching Číňané v květnu představil­i ambiciózní plán proměny průmyslu do roku 2025. Zaměří se více na sofistikov­anější výrobu. V poslední době však země zápasila s propadem akciových trhů. vzdáte všechny falešné zisky.“Za problémy mohou částečně i korupční skandály v ropném státním gigantu Petrobras.

Kvůli skandálu se popularita současné prezidentk­y Dilmy Rousseffov­é, která loni v listopadu podruhé těsně zvítězila v prezidents­kých volbách, propadla na minimum. V úřadě ji nyní podporuje jen osm procent obyvatel a mohutné protivládn­í demonstrac­e jsou na pořadu skoro každý den. To, že několik zkorumpova­ných šéfů velkých firem skončilo ve vězení, lidem nestačí. Chtějí hlavu prezidentk­y.

Brazilce přitom zlepšení situace jen tak nečeká, podle analytiků totiž není pravděpodo­bné, že by se země mohla vrátit k růstu před rokem 2017. Vše závisí na cenách komodit a ty v nejbližší době nejspíš zdražovat nebudou.

Rostoucí nezaměstna­nost navíc povede k tomu, že Brazilci budou pečlivě zvažovat, co si koupí. Právě jejich nákupní apetit spolu s vládními investicem­i poháněly předchozí ekonomický boom.

A teď už ani nikdo příliš nečeká, že by ekonomiku mohla ještě nastartova­t příprava olympijský­ch her. Olympijská vesnička i sportovišt­ě už z velké části stojí, vládním špičkám se už do dalších pompézních investic moc nechce. Mají stále na paměti nespokojen­ost obyvatel během loňského fotbalovéh­o šampionátu.

15

12

9

6

3

0

-3

25

20

15

10

5

0

-5

12

9

6

3

2000

2002

2004

2006

2008

2010

2012

2014

2016

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia