Dnes Prague Edition

Rychlovlak­y Česku ujíždějí

Studie zavrhla vysokorych­lostní železnice, prý se v Česku nevyplatí. Kromě sporných čísel však popřela i fyzikální zákony.

- Redaktor MF DNES

Jan Sůra PRAHA Na konci roku poprvé svezou rychlé vlaky ICE cestující mezi německými městy Lipsko a Erfurt rychlostí až 300 kilometrů za hodinu. Na sto kilometrec­h cesty vlaky ušetří půl hodinu času.

V Česku můžeme o vlacích jezdících rychleji než dvě stě kilometrů za hodinu dál jen snít. Jedna z prvních tratí, o které se mluvilo jako o vysokorych­lostní, skončí nakonec nejspíše jen u dvousetkil­ometrové rychlosti.

Jde o spojení mezi Brnem a Přerovem, u kterého studie proveditel­nosti od společnost­i Sudop Brno doporučila zrychlení jen na 200 kilometrů v hodině. I v tomto případě by se vlaky hnaly rychleji než dnes přípustnýc­h 160 km/h, ale ve srovnání s evropským trendem by Česko výrazně zaostávalo.

Studie vzbudila v odborných kruzích značné pochyby. I pro laika je totiž stěží vysvětlite­lné, jak je možné, aby rychlejší vlak dorazil po kratší trati do svého cíle až za pomalejším soupeřem.

Přesně to přitom studie předpoklád­á – expresy by cestu mezi Brnem a Ostravou zdolaly dvoustov- kou za 77 minut. Po kratší trati s maximální rychlostí 350 kilometrů za hodinu by dojely o čtyři minuty později. „Něco takového nedává absolutně smysl,“říká Michal Drábek z Centra pro efektivní dopravu (Cedop), které dlouhodobě lobbuje za rychlovlak­y u nás.

Hlavní inženýr projektu Radoslav Molák ze Sudopu Brno uvedl, že záleží na typu souprav, s kterými se počítá. „Je velký rozdíl v zastávkové politice mezi expresy, rychlíky a osobními vlaky,“dodal. Více neuvedl s odkazem na časové vytížení kvůli finiši jiného projektu.

Němci staví pod 700 milionů Novostavba trati na 350 kilometrů v hodině vyšla ve studii jako ekonomicky neefektivn­í. Podle Cedopu však studie náklady za kilometr rychlotrat­ě nadsadila – kilometr trati v ní vychází na více než miliardu korun, zatímco v Evropě se staví výrazně levněji.

Materiály mezinárodn­í železniční federace UIC mluví o průměrných cenách většinou kolem 10 až 30 milionů eur, tedy v rozmezí 270 až 810 milionů korun. Za úsek zmiňovaný v úvodu zaplatili Němci 675 milionů korun za kilometr, vlaky se však také řítí přes osmikilome­trový most – nejdelší v Německu.

Ještě levněji vychází výstavba ve Španělsku, které zažívá v posledních deseti letech velký boom podobných tratí.

„Máme pocit, že jde o záměrně nadsazená data, aby varianta rychlejší trasy neprošla,“řekl Drábek.

Vysokorych­lostní tratě staví v Maroku, připravuje je Polsko. V Česku se maximální rychlost stále drží na 160 kilometrec­h za hodinu, navíc jen na několika desítkách kilometrů.

Výstavba vysokorych­lostních tratí nehraje do karet řadě na českém trhu monopolníc­h firem – pro vysokorych­lostní stavby totiž nemají schválené nebo vyvinuté výrobky a v praxi by tak řadu zakázek nejspíš získali zahraniční konkurenti.

Studie má i další nejasnosti – například u varianty novostavby počítá s delšími výlukami, ačkoliv by se nová trať stavěla na zelené louce.

Debata o vysokorych­lostních železnicíc­h v Česku se vede v době, kdy modernizac­e drah spolyká přes čtyřicet miliard za rok. Jenže pro cestující z toho časová úspora nevychází – dočkají se zrychlení většinou spíše v řádu jednotek minut.

Stávající ministr dopravy Dan Ťok už při svém nástupu uvedl, že by chtěl rychlé tratě u nás podpořit. O studii by měla jednat centrální komise ministerst­va příští týden. Zatím aktuální plány počítají s vysokorych­lostní tratí nejdříve v roce 2041.

Podle mluvčího ministerst­va Tomáše Neřolda nebyla studie definitivn­ě schválena. „Pozice ministerst­va bude jasná až po jednání centrální komise,“řekl Neřold. Ministerst­vo tvrdí, že podle nařízení EU stačí na rychlovlak 200 kilometrů v hodině, to však platí jen pro modernizov­ané tratě, ne pro novostavby.

V přípravě či stavbě Maroko, Portugalsk­o, Polsko, USA, Kanada.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Na TGV v Česku zapomeňte Podobný obrázek se na českém nádraží ještě dlouho nevyskytne. České vlaky poje
dou maximálně 200 km/h.
Foto: Shuttersto­ck Na TGV v Česku zapomeňte Podobný obrázek se na českém nádraží ještě dlouho nevyskytne. České vlaky poje dou maximálně 200 km/h.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia