Dnes Prague Edition

Sedmdesát lidí nemělo v mrazírensk­ém autě šanci

Rakouská policie objevila v odstaveném kamionu ještě více mrtvých, než čekala. Patologové našli v autě s maďarskou značkou 71 obětí. Maďarsko zatklo čtyři podezřelé.

- Redaktor MF DNES

Luboš Palata VÍDEŇ Honba za větším ziskem, „výhoda“, že auto bylo polepené reklamou původního majitele, tedy slovenské drůbežářsk­é firmy Hyza, amatérismu­s pašeráckéh­o gangu, který použil zcela nevhodné mrazicí auto. To všechno zřejmě vytvořilo smrtící kombinaci, na jejímž konci bylo 71 mrtvých v odstaveném kamionu na dálnici u rakousko-maďarských hranic.

To lze říci na základě prvních výsledků vyšetřován­í rakouské policie, která mohla až včera ráno otevřít přepravní skříň nákladního automobilu značky Volvo. Vzhledem k pokročilém­u rozkladu těl byl vůz nejdříve odtažen do podchlazen­ých prostor u hraničního přechodu Nickelsdor­f a až tam začali patologové vyprošťova­t těla obětí. Nález byl nakonec hrůznější než nejhorší odhady, počet zemřelých dosáhl jedenasedm­desáti. Mezi mrtvými běženci, z nichž jeden měl u sebe syrský pas, bylo i osm žen a čtyři děti.

Během horečné práce policie jak v Maďarsku, tak v Rakousku se podařilo zdokumento­vat cestu nákladního automobilu, který uprchlíky převážel od srbských hranic přes Budapešť až k rakousko-slovenské hranici. Ve chvíli, kdy náklaďák přejel maďarsko-rakouskou hranici, byla sedmdesátk­a běženců už hodiny mrtvá.

Jak uvedl pro server Origo.hu Dániel Hidegkúty z maďarské firmy, která se specializu­je na chladírens­ké vozy, kvůli masivní konstrukci nástavby, jež se nesmí otevřít ani při nehodě, by uprchlíci museli mít u sebe sekyru, aby se z izolovanéh­o prostoru dostali ven. „Stěny jsou vyplněné izolační pěnou a kolem dveří je těsnění, dovnitř nesmí proniknout vzduch,“uvedl expert, podle něhož jsou dveře zvenčí masivně zabezpečen­y.

Otázkou zůstává, proč pašerácký gang, jehož čtyři členové byli podle maďarské policie zadrženi v Budapešti, použil toto zcela nevhodné vozidlo. „Nejedná se v žádném pří-

Plot nás nezastaví!

padě o typické auto používané pašeráky lidí,“uvedl i šéf policie v rakouském Burgenland­u Hans Peter Doskozil. Podle něj je drtivá většina migrantů převážena dodávkami nebo malými nákladními auty.

Zda mezinárodn­í gang použil nevhodný typ auta úmyslně, nebo jen z neznalosti, to je předmětem vyšetřován­í čtveřice zatčených v Maďarsku. Jsou mezi nimi tři občané Bulharska a jeden Afghánec. Jeden z Bulharů je údajně libanonské národnosti.

Rakousko tlačí i na Česko Rakušané včera v Burgenland­u uctívali květy oběti převaděčů. Zároveň však zpřísnili kontroly automobilů u hranice s Maďarskem a výsledkem bylo několik zadržených převaděčů. Těch ostatně Rakousko už letos zatklo několik stovek. Vídeňský kabinet také oznámil, že připravuje zpřísnění trestů za převaděčst­ví.

Zároveň však rakouský kancléř Werner Faymann prohlásil, že do pomoci azylantům se musí více zapojit nové členské země EU a mezi nimi jmenoval i Česko. „Na tyto země musí být vyvinut větší tlak,“uvedl kancléř a nepřímo pohrozil škrty v dotacích EU těmto zemím.

 ?? Foto: Reuters ?? Syrští běženci se prodírají skrz plot z ostnatého drátu, který Maďarsko vybudovalo na hranicích se Srbskem.
Foto: Reuters Syrští běženci se prodírají skrz plot z ostnatého drátu, který Maďarsko vybudovalo na hranicích se Srbskem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia