Dnes Prague Edition

Poláci věří, že našli legendární nacistický vlak

-

Iveta Polochová redaktorka MF DNES

WALBRZYCH, PRAHA V Polsku stoupá zlatá horečka. Legendární nacistický vlak plný uloupeného zlata možná přece jen existuje. A možná byl nyní objeven. Možná.

Jisté to pořád ještě není. Faktem však je, že dva muži, kteří svou identitu skrývají, něco objevili. A to něco je vlak. Pancéřovan­ý.

„Viděl jsem kvalitní georadarov­é snímky, které ukazují, jak vypadá,“prohlásil včera náměstek polského ministra kultury Piotr Žukowski.

Souprava měří zhruba sto metrů a skrývá se v podzemním tunelu pod Sovími horami, u polského města Walbrzych. Žukowski je přesvědčen, že mýty opředená vlaková souprava na 99 procent existuje. To, že je nalezený vlak pancéřo- vaný, svědčí podle něj o tom, že převážel vzácný náklad. „Ale stejně tak v něm mohou být nebezpečné předměty či archivy. Dokud se k němu nedostanem­e, nelze říci, co obsahuje,“dodal. Varoval rovněž před tím, aby se dobrodruzi vydali s lopatami do Valbřichu. Vlak může být totiž zaminován.

Objev si nárokují Polák a Němec, kteří s úřady komunikují přes právníka a požadují deset procent z jeho hodnoty. Na stopu je prý přivedl někdo, kdo pomáhal vlak ukrýt. Tajemství prozradil až na smrtelné posteli. Přesnou lokalitu jim pak pomohl určit georadar čili půdní radar, jenž umí nahlédnout pod zem.

Pokud se prokáže, že je to opravdu nacistický „zlatý vlak“, budeme svědky rozkrytí jednoho z velkých tajemství historie. Existenci vlaku se totiž dosud nepodařilo prokázat, ačkoliv ho lovci pokladů hledali celá desetiletí. Legenda praví, že nacisté soupravu s tunami cenností vypravili z Vratislavi na sklonku války, když ustupovali před Rudou armádou. Měla jet hlouběji do třetí říše, ale podle jedné z verzí vjela do tunelu na předměstí Walbrzychu.

Oblast je tunely protkaná, nacisté je budovali v posledních dvou letech války a dosud se neví proč. Snad v nich měly být továrny na zbraně, možná Hitlerův bunkr. Hovoří se i o podzemní železnici. Část podzemí je dnes přístupná turistům, část je však neprozkoum­aná.

Cokoliv se teď ve vlaku najde, bude patřit Polsku, ministerst­vo kultury ale oznámilo, že dvojice deset procent dostane. A také, že se nález pokusí vrátit pravoplatn­ým majitelům, pokud je bude možné dohledat. Experti nicméně upozorňují, že vagony mohou namísto zlatých cihel ukrývat zlaté zuby...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia