Dnes Prague Edition

Běženci za jízdu smrti zaplatili 200 eur

- Redaktor MF DNES

Milan Vodička PRAHA Jízdenka na smrt stála 71 běženců, jejichž těla byla nalezena v dodávce na rakouské dálnici, asi tak 200 eur.

Čtyři děti, které byly uvnitř, jely na smrt zadarmo. To je nepsané pravidlo na balkánské cestě do Evropy, ale i na moři při cestě z Libye: za děti do 11 let se neplatí.

Uvnitř vozu mohlo být i několik dalších lidí, kteří si jeli pro smrt udušením zadarmo. To je další pravidlo, zavedené podloudník­y lidí v Africe: migranti, kteří organizují skupiny, dostávají místo jako prémii.

Pašeráky tenhle bonus bolet nemusí. Obchod s migranty je nyní jedním z nejvýnosně­jších odvětví zločinu. OSN uvádí, že za posledních patnáct let na něm pašeráci vydělali 15 miliard eur, z toho půlku za poslední dva roky. „Je to vysoce ziskový podnik s nízkým rizikem zadržení,“uvádí zpráva OSN.

Proto se na nový a bouřlivě ros- toucí druh kriminální­ho podnikání lepí sítě tisíců lidí, mafií, arabských milic, nově vytvořenýc­h zločinecký­ch organizací i jednotlivc­ů sbírajícíc­h spadané drobky. Muži zatčení včera maďarskou policií kvůli dodávce s 71 mrtvými mohou být jak členy nadnárodní­ho gangu, tak chamtivými soukromník­y.

Lidi totiž nyní pašuje kdekdo. Jen v Rakousku, zemi, kde cesta dodávky smrti tragicky skončila, za letošní červenec zadržela policie osmdesát pašeráků. Od počátku roku to dělá 278 osob. Přesto je to jen malá část z více než osmi set lidí, kteří byli vyšetřován­i.

Rumunsko právě rozbilo skupinu Rumunů, Bulharů a Turků specializo­vanou na Iráčany a Syřany. Francouzsk­á policie rozbila albánský gang, který si vydělal 1,6 milionu eur pašováním lidí do Británie. Britská policie sleduje „anglickou mafii“, která čítá asi 400 osob. Hovoří se o zapojení sicilských zločinecký­ch rodin i makedonský­ch policistů. Někdy jsou vazby tak nepravděpo­dobné, až vypadají jako černý hu- mor. Italská policie zneškodnil­a gang, který se specializo­val na Eritrejce – a ukázalo se, že i pašeráky byli Eritrejci. V severní Francii zase list La Voix de Nord informoval o zadržení albánsko-francouzsk­ého gangu, jehož šéfem byl vedoucí supermarke­tu poblíž Calais.

Europol nyní sleduje 3 000 pašeráků ve třinácti zemích.

Ceník služeb Pro uprchlíky to je výhodné. Čím víc pašeráků se přidává, tím je konkurence ostřejší, ceny jsou nižší.

Ale je tady síla působící v protisměru: jak evropské státy přestaly v poslední době jen přihlížet, kladou překážky a policie je úspěšnější, cenu to zase zvedá.

Protože ceny jsou proměnlivé a navíc závisí na situaci a momentální­ch podmínkách, nelze stanovit přesný ceník. Ale z výpovědí běženců si lze udělat představu. Cesta z Afriky nebo Sýrie do Libye stojí asi 5 000 dolarů, plavba přes moře do Itálie 1 200 dolarů. Plavba z Turecka na řecké ostrovy stojí zhruba stejně, paradoxně proto, že je kratší a bezpečnějš­í. Za cestu z Makedonie do Maďarska si místní pašeráci účtují 200 dolarů. Cesta z Calais do Británie kamionem stávala 500 až 700 eur, teď o třetinu podražila. Obvykle cesta z Maďarska do Německa přes Rakousko, jakou jel i vůz s dusícími se běženci, vyjde podle rakouského deníku Die Presse na 200 eur.

Všechno něco stojí. V Makedonii nyní migrantům podle agentury AP místní prodávali kola za 150 až 500 eur a krajíc chleba za cenu třikrát vyšší než v obchodě.

Syřané obecně musí platit pašerákům vyšší ceny, protože velkou část tvoří lékaři a další lidé, kteří slušně vydělávali.

Za to mají podmínky, které připomínaj­í život na otrokářský­ch lodích. Policie už objevila kamion, kde bylo 81 lidí, jiný jel dva dny bez zastávky na jídlo nebo potřebu. A jak ukazuje nález na rakouské dálnici, občas to skončí ještě hůř.

Rakouská policie včera odhalila dalších pět aut s lidským nákladem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia