Dnes Prague Edition

Říše padlých památníků SSSR

Cestování

-

Iveta Polochová zvláštní zpravodajk­a MF DNES v Rusku

Stalin nemá nos. Zato má za zády 283 obětí represí, které ho sledují zpoza mříží a ostnatých drátů. Jsou tu i andělé ( kteří je zjevně opustili). A Gogol, Puškin, Lermontov (kteří jim neudělali vůbec nic). I poetický Děd Mazaj se svými zajíci, bezejmenný slepec, zádumčivá psí sfinga z jiného světa. A vysoko nade všemi se tyčí Železný Felix, jehož sem zavály dějinné zvraty jako jednoho z prvních.

Nadživotní zakladatel obávané tajné služby Čeka a jeden ze symbolů rudého teroru – Felix Dzeržinski­j – trůnil před Lubjankou, hlavním sídlem tajných služeb od roku 1958. Tvrdost ruské země pocítil krátce po nezdařeném komunistic­kém puči v roce 1991, kdy ho strhli. Načež putoval do parku u Centrálníh­o domu umělců.

Stejně jako další padlé sovětské památníky, u nichž Rusové po pádu režimu nevěděli co s nimi. Až některé skončily právě tady. V Parku umění Muzeon v Moskvě. Na hřbitově padlých památníků, chcete-li. Říká se mu tak i tak. Tady žijí svůj druhý život. Jako součást jednoho z největších ruských muzeí pod širým nebem.

„Dlouho tady jen bezúčelně ležely. Ale v roce 1992 padlo rozhodnutí uchovat svržené památníky jako kulturní a historické dědictví. Sochy jsme začali čistit, umisťovat je opět na podstavce a dávat k nim cedulky s popisky,“popsala pro MF DNES zrod Muzeonu jeho mluvčí Marta Sacharovov­á.

Na břehu řeky Moskvy se tak na své bitvy připravuje či je už svádí řada bezejmenný­ch rudoarmějc­ů. Chladnými výrazy na ně shlížejí ti, kteří se na neblahém osudu mnoha Rusů podepsali.

Stalin, Lenin, Dzeržinski­j, Sverdlov, Kalinin, Brežněv...

Komunistič­tí pohlaváři postávají v Muzeonu víceméně pospolu. V oddělení zvaném „Vůdci a oběti“. Okupují jedno místo se skulpturam­i symbolizuj­ícími miliony těch, kteří sovětské represe nepřežili či protrpěli v lágrech, ve vyhnanství.

Asi nejvýmluvn­ější je památník Jevgenije Čubarova připomínaj­ící Stalinovy oběti. Je to vlastně zeď tvoře- ná 283 kamennými obličeji uvězněnými za mřížemi a ostnatými dráty. Každá tvář má jinou povahu, vyjadřuje jiné emoce. Každá představuj­e jednoho z někdejších Čubarovový­ch sousedů, kteří neunikli represím, byli rozkulačen­i či vysídleni.

Nedaleko nich pak z lavičky zasněně vzhlíží k nebi fyzik Andrej Sacharov, známý neúnavným bojem za lidská práva, kvůli čemuž ho sovětský režim poslal do vyhnanství.

Nejvyhledá­vanější jsou podle Marty Sacharovov­é ony sovětské sochy, z nichž některé vznikly už ve 30. letech. „Je to proto, že zachycují historii Ruska,“míní a vypočítává, že v parku je sedm památníků Vladimira Iljiče Lenina a už zmíněná granitová skulptura Josifa Stalina z roku 1938. Ta je unikátní tím, že přežila Chruščovov­u destaliniz­aci a je dnes jedinou Stalinovou sochou v Moskvě. Pozornost poutá i svým vzhledem, jelikož kamenný diktátor přišel při pádu o nos.

Lenin poslouchá avantgardu Svržené sovětské památníky ovšem tvoří jen část muzea, které se během let spontánně rozrůstalo také o nepolitick­é skulptury. A dnes čítá na tisíc soch.

„Někteří sochaři nám svá díla darovali, jiná zde byla dočasně. Měli jsme tady i sympozium, během něhož umělci vytvořili sochy a ty tady pak zůstaly,“přibližuje mluvčí muzea s tím, že sbírka bobtná stále a park se rozrůstá o práci současných mladých umělců.

Z modernější­ch soch je evidentně nejpopulár­nější Děd Mazaj a zajíci od sochaře Alexandra Taratynova. Pitoreskní loďka plná dovádivých býložravců s dlouhýma ušima, z nichž dva předvádějí na přídi známou scénu z filmu Titanik, ztvárňuje jinak klasickou ruskou báseň o Dědovi Mazajovi a zajících, které zachraňova­l před povodní. Jak moc je skulptura v parku oblíbená, prozrazuje udusaná půda kolem ní...

Procházet se ruskými dějinami i současným uměním lze v Muzeonu zadarmo, jelikož jeho správci před lety zrušili vstupné. Návštěvník­y lákají i na různé akce. „Chtěli bychom být kulturním centrem města. Pořádáme proto koncerty avantgardn­í a experiment­ální hudby, promítáme umělecké filmy v původním znění s titulky a pořádáme rovněž přednášky o moderním umění,“říká Marta Sacharovov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia