Dnes Prague Edition

Nová americká móda: sňatky na hřbitově

Společnost

-

Americké domy smutku hledají druhý život, protože kdysi kvetoucí funerální byznys v USA strádá. Lidé šetří a místo honosných a nákladných pohřebních obřadů volí stále častěji laciné kremace. Z obřadních síní se stávají komunitní centra, konferenčn­í sály a dokonce i síně oddací. Že je v sousedství hřbitov, většinou nevadí.

V Americe, přestože je v tomto ohledu dosti konzervati­vní, odejde podle odhadů už za pár let většina nebožtíků ze světa žehem. Pohřebním službám se snižuje výnos a mnohé se rozhodly využít zvýšené poptávky po konferenčn­ích prostorách, místech pro bankety či rodinné sešlosti, ale i neobvyklé vánoční oslavy a sňatky.

Domy smutku a hřbitovy po celých USA tak nyní nabízejí prostory pro práci a zábavu. Dorůstajíc­í generace prý ztratila přehnaný respekt vůči místům posledního rozloučení. „Lidé už nejsou tak nábožensky založeni jako dřív a jejich vztah ke smrti se mění,“řekl Mike Nicodemus, viceprezid­ent Amerického pohřebního sdružení. „Dřív se tu jen pohřbívalo. Teď se tu děje spousta jiných věcí,“dodal.

V pohřebních síních se nyní oddává, někteří podnikatel­é nechali vedle hřbitova zřídit obchody nebo golfová hřiště. V Clevelandu například přízemí hlavní hřbitovní budovy slouží k pohřbům, první patro k oslavám a sňatkům. Dokonce i rozloučení se zesnulým se místo smutečního obřadu stále častěji mění v oslavu pomíjivého života se vzpomínkam­i a bohatým pohoštěním. „Tradiční pohřby jsou depresivní,“konstatova­l Nicodemus.

V Indianapol­isu se na hřbitově svatby konají každý víkend a objekt je zadán až do příštího roku. Cena za nejnákladn­ější obřad je 4 000 dolarů (100 000 korun), což je asi polovina průměrné sumy, kterou požadují klasické místní sňatkové agentury. Jen málokomu vadí, že na hřbitově jsou hned v sousedství uskladněny rakve a na dvoře se tyčí vzorky náhrobních kamenů. (AP)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia