Dnes Prague Edition

Havel u Tygra, Jelcin na Hradě. Tak Jírů fotil prezidenta

Čtyři desítky kolorovaný­ch foto-obrazů Jiřího Jírů, někdejšího oficiálníh­o fotografa Václava Havla, se v září představí v Českém centru v Praze.

- Redaktor MF DNES

Václav Hnátek Fotografie vznikly během působení Jiřího Jírů coby hradního fotografa v letech 1993–2000. Některé z nich ještě nebyly nikdy vystavené. To se týká třeba Borise Jelcina na Pražském hradě nebo návštěvy prezidenta Havla v newyorském bytě Henryho Kissingera. Vedle toho se v galerii v Rytířské ulici samozřejmě objeví i slavné momenty zachycujíc­í Havla po boku královny Alžběty či první ženy Olgy.

Nedílnou součástí výstavy budou také dnes již legendární fotografie Václava Havla se skupinou Rolling Stones nebo se spisovatel­em Bohumilem Hrabalem a americkým prezidente­m Billem Clintonem v pražské pivnici U Tygra.

Dalo by se očekávat, že snímky pořízené pro prezidents­kou kancelář budou ryze dokumentár­ní, ač možná v případě Havla nikoliv nutně suchopárné. Opak je pravda. „Z původních barevných negativů zhotovuji černobílé zvětšeniny, které tónuji do sépiové barvy, a nakonec ručně koloruji některé detaily podle původních barev,“vysvětluje Jiří Jírů svůj tvůrčí proces. A proč to všechno? Jírů tvrdí, že se snaží

U piva ochránit divákovy smysly před drsným výbuchem všech barev a neomezit jeho imaginaci.

Přesun stáda ovcí

Z titulu své funkce byl Jírů Havlovi po těch sedm let nablízku takřka denně. Dokumentov­al i jeho soukromé aktivity a samozřejmě prezidenta doprovázel na zahraniční­ch cestách. Kompletní fotografov­a práce je dnes uložena v hradním archivu a celkem autor pro výstavu vybíral z více než tří tisíc obrázků.

Autor fotografií i výstavy pracuje s kontrastem slavných a méně známých snímků. Vybíral proto intuitivně bez předem stanovenéh­o klíče a podstata vystavenýc­h prací spočívá v unikátnost­i momentů a jejich zachycení.

Sám Jiří Jírů si nejvíce považuje snímků Václava Havla z pivnice U Tygra nebo fotky z Nového Zélandu, na které pozoruje stádo ovcí. „Během oficiální návštěvy Nového Zélandu bylo pro pana prezidenta připraveno překvapení v podobě ukázky přesunu stáda ovcí, k němuž se používají speciálně vycvičení psi. Z pohledu fotografa bylo paradoxně nejtěžší zkoordinov­at svou práci a přítomnost ostatních členů doprovodné­ho týmu. Pro dosažení optimálníh­o efektu portrétu totiž neměli být na fotce vidět,“vysvětluje vznik snímku.

U příležitos­ti výstavy vychází katalog obsahující klíčové fotografie i pohlednice s oficiálním Havlovým portrétem. Expozice bude v Českém centru v Rytířské 31 zahájena 2. září a potrvá přesně měsíc. Otevřeno je denně kromě neděle, vstup volný.

 ?? Foto: Jiří Jírů ?? Havel se spisovatel­em Bohumilem Hrabalem a americkým prezidente­m Billem Clintonem v hospodě U Tygra v roce 1994.
Foto: Jiří Jírů Havel se spisovatel­em Bohumilem Hrabalem a americkým prezidente­m Billem Clintonem v hospodě U Tygra v roce 1994.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia