Dnes Prague Edition

Soucit vs. strach. Sasko je nám blíž, než si myslíme

- — Vojtěch Varyš

Když desítky lidí zahynou udušením v náklaďáku, je to tragédie. Obviňovat z ní jen překupníky je na pováženou – zneužívají systém, který jim nešťastník­y posílá do náruče. Mnozí ze soucitu s nebohými spílají přísným strážcům hranic. Pakliže ovšem běženec všechny nástrahy překoná a v hostitelsk­é vlasti se dopustí třeba jen malé výtržnosti (nemusí jít hned o násilí), to je křiku, že hranice je nedostateč­ně chráněna, že policie nekoná.

Ti úspěšnější z běženců neskončí udušeni v autě u rakouských hranic, ale přes české území se dostanou až do zaslíbenéh­o Německa: saská policie denně odhaluje nelegální imigranty, vysazené převaděči jen tak v lesích. V saském Heidenau, kde sídlí jedno z ubytovacíc­h zařízení pro uprchlíky, už proto týdny probíhají nepokoje.

Mnozí se ptají: Proč zase Sasko? Saská metropole Drážďany se stala centrem hnutí Pegida, rozdmýcháv­ajícího protiislám­ské nálady po celém Německu. Ze Saska pochází Frauke Petry, nová předsedkyn­ě Alternativ­y pro Německo, která ze strany chytrých euroskepti­ků a profesorů ekonomie dělá populistic­ké hnutí zaměřené proti cizincům.

Území bývalé NDR bylo v 90. letech místem značných úspěchů postkomuni­stů, ale hlasy tu vždy sbírala i krajní pravice. Neonacisti­cká NPD seděla až do loňska v zemském sněmu, přičemž naposledy jí mandáty unikly jen o chlup. Třicetilet­á německá blogerka Elisa Gutsche, která vyrůstala v saské Pirně, pro týdeník Spiegel zavzpomína­la, že její spolužáci se běžně zdravívali hajlováním. Německá společnost je na imigranty zvyklá a v porovnání třeba s námi mnohem otevřenějš­í, ale i to má své hranice. Třeba v Sasku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia