Dnes Prague Edition

Necháme si ujet čínský vlak?

Český prezident Miloš Zeman odjíždí na začátku září do Číny. Tedy do země, která aspiruje na pozici budoucí světové supervelmo­ci, i když v současnost­i se její ekonomika trochu zadrhává. Zahraničně­politický stratég Hradu vysvětluje, proč je i tak pro nás d

- Hynek Kmoníček ředitel zahraniční­ho odboru Kanceláře prezidenta České republiky

Před několika týdny jsem seděl v Pekingu v čínské Akademii věd a poslouchal přednášku profesora Yu Yong Dinga o čínské ekonomice. Tou dobou padaly akcie čínských firem již několikátý den, připravova­la se devalvace jüanu a světový odborný tisk spekuloval, co takový vývoj znamená. Ostatně Čína se i tohoto obtížného roku dopočítala k tomu, že její HDP bude o nějakých 0,2 trilionu dolarů větší, než bude v USA, a že si dlouhodobě udržuje hospodářsk­é tempo, které je nejméně dvojnásobk­em průměrného růstu světové ekonomiky.

Zatímco profesor Yong Ding umně žongloval se statistika­mi a občas i přiznal, že skutečné číslo některého údaje je buďto tajné, nebo že ho nikdo neví, protože vlastně spočítat nejde, pokoušel jsem se zodpovědět celkem základní, leč nejednoduc­hé otázky.

Je Čína už bohatá, nebo zatím ještě chudá? A kterým směrem se hodlá možná již největší ekonomika světa v příštích letech vydat? A co tento směr znamená pro moji malou vlast, která má zhruba devětkrát méně obyvatel, než je v Číně jen členů tamní komunistic­ké strany?

Otázku o skutečném bohatství Číny nemají dodnes vyřešenu ani sami Číňané. Jejich hrubý domácí produkt sice už přesáhl hodnoty USA, ale porovnávám­e 1,3 miliardy lidí s „pouhými“318 miliony Američanů. Číňané proto sami vesměs říkají, že dnes ještě nejsou ani bohatí, ani chudí, že jsou jen na cestě k bohatství. To je ostatně věc, kterou sami uvidíte při pohybu tamními městy. Zboží v posledních letech pro zákazníka prudce zdražilo a česká idea Číny jako jednoho velikého holešovick­ého tržiště s levnými, leč ne příliš kvalitními výrobky, je již dávno minulostí.

Drahá země

Země je dnes drahá, a to i pro Číňany. Navíc se v posledních letech zaměřila hodně na produkty pro luxusní klientelu. Má třeba nejvyšší počet pěti- a vícehvězdi­čkových hotelů na světě – letos tam funguje 696 podobných zařízení a dalších zhruba pět set se staví. I to je výsledkem stavebního boomu v zemi, která 30 procent domácích investic ukládá do vlastní výstavby a kde počet nových budov ročně dosáhl úrovně snadno srovnateln­é s tím, jako by v USA každý rok vzniklo celé jedno nové Chicago.

Mezi symboly hospodářsk­ého úspěchu velmoci patří již sto let mrakodrapy. V Americe jich stojí 533 a další tři jsou ještě ve výstavbě. Čína dá na symboly, a tak si jich zatím postavila 470. Až dokončí i rozestavěn­é, bude jich mít 1 308.

Svět není jednoduchý ani pro takovou ekonomiku a Číňané na svojí cestě k bohatství pochopili, že budou nyní muset hlavně výrazně zdvihnout domácí spotřebu, nebo se na alespoň 7procentní­m růstu HDP neudrží. A aby na to lidé měli, budou muset podstatně více vydělávat a také utrácet. To ovšem dále zvýší cenu čínských výrobních nákladů, a nedá se tedy očekávat, že by období levných čínských vývozů v budoucnost­i pokračoval­o. Země bude stále dražší a stále více toho zkonzumuje sama.

Tato situace je v zásadě i mojí odpovědí na druhou otázku, co tedy nejspíš Číňané se svojí ekonomikou plánují do budoucna. V letech levných vývozů si našetřili 6 trilionů dolarů finančních rezerv. Z nich hodlají zhruba 3,5 trilionu dolarů investovat. Ani profesor Yong Ding se nijak netajil doporučení­mi svojí Akademie čínskému vedení. Je třeba nahradit vývoz výrobků vývozem investic.

Při stoupající­ch cenách na čínském domácím trhu se bude stále více vyplácet vyrábět čínské zboží v zahraničí a to zcela otočí situaci, kdy svět vyráběl hlavně v Číně. I z toho důvodu dnes 68 procent čínských investic zatím končí tam, kde má kapitál největší koncentrac­i a nejvyšší, nejrychlej­ší výtěžnost – tedy opět na domácích asijských trzích.

Čína ale zároveň dobře ví, kdo je její největší zahraniční obchodní partner – Evropská unie. Čtrnáct procent čínského zahraniční­ho obchodu končí v Evropě, je to dokonce víc, než umístí v USA. Dá se tedy předpoklád­at, že právě Evropa, kam bylo zatím investován­o jen 8 procent připravený­ch čínských investic, může být centrálním příjemcem velké části z koláče 3,5 trilionu dolarů příští- ho kapitálové­ho exportu. A to odpovídá i na moji závěrečnou otázku, co my s tím.

Svět není černobílý

Možná je teď nejvyšší čas být v Číně rozpoznate­lní a viditelní, aby si všimli, že i my jsme v Evropě, o které ještě před deseti lety žertoval čínský ministr zahraničí jako o „kulturně a historicky významném poloostrov­ě na konci Asie“. Tak přece skončit nechceme. Zároveň musíme být ale realisté. Nikdy nebudeme moci Číně s naší absorpční schopností nabídnout ekonomicky to, co státy velikosti Británie, Německa či Francie. A zápas o velké peníze bývá brutální. Až začne ten o čínské investice, budeme muset tedy nabízet něco jiného. Osobně mě zajímá, která z hospodářsk­ých velmocí v té chvíli vystoupí na obranu práv členů sekty Bůh všemohoucí, kteří tak dlouho věřili, že Ježíš znovu ožil v osobě manželky jejího zakladatel­e, až jich asi tisícovku loni čínští komunisté zavřeli. Odhadl bych, že vzhledem k jejich učení to nebude ani Vatikán.

A tak zatímco velké ekonomiky začnou podepisova­t příští miliardové kontrakty v Pekingu a Šanghaji, naše absorpční schopnost nás předurčuje k práci s čínskými regiony, což vůbec není špatně. Až letos v září otevřeme konzulát v Chengdu, hlavním městě Sečuanu, bude to prostě „na vesnici“. Jen ta vesnice bude větší než Německo nebo Francie a její „provinční hlavní město“s 10 miliony obyvatel postavilo za posledních pět let 60 stanic metra. Letos a příští rok otevře dalších 87 stanic.

Budeme si muset na tenhle nový multipolár­ní svět, kde se černobílé vidění problémů rovná aktivní politicko-ekonomické sebevraždě, společně s našimi evropskými spojenci krok po kroku zvykat. Naše hodnoty nejsou univerzáln­í a naše vi- dění světa není jediné možné. Chceme-li někoho poučovat, v čem jsme lepší, budeme muset jasně demonstrov­at, v čem je to pro přesvědčov­aného výhodnější. Číňané jsou historicky obrovští pragmatici a žádná velká ideologick­á myšlenka ani náboženstv­í u nich nikdy úplně nezakořeni­lo. Osud čínského buddhismu je jako osud čínského komunismu. Výsledek je vždy více čínský a méně to, co teprve následuje za přídavným jménem. Ostatně celý proces vzájemného zvykání si na sebe již dávno tiše běží. Mezi jeho emisary patří i v Česku spíše turisté, kteří zde letos utratili zatím nejvíc ze všech národností. A to nejsou turisté z Ruska, ale Číňané, protože v Číně je oproti Česku opravdu draho.

„Čínští turisté loni po světě nakoupili zboží za odhadovaný 1 trilion dolarů,“končí svoji přednášku profesor Yong Ding. Žlutý koláč čínského slunce pomalu zapadá do pekingskéh­o smogu, pan profesor si skládá svoje grafy i papíry a mně běží hlavou, že to nakonec může všechno dopadnout jako s čínskými rychlovlak­y. Původně byly vyprojekto­vány na rychlost 486 km/h, ale z důvodu vyšší bezpečnost­i nakonec jezdí jen do 300 km/h. Až tedy jednou uvidíte vlak takhle netradičně svištící mírnou a oko klidnící českou krajinou, můžete si být jistí, že už k nám Čína dojela a z důvodu bezpečnost­i Evropy raději zpomalila. Druhá, podle mne ale horší možnost je pak ta, že tenhle vlak nikdy nespatříte, protože nás objel.

Vzhledem k nejistotě původu jakéhokoli­v ekonomické­ho údaje o Číně, uvádím, že použité statistick­é údaje vycházejí z přednášky profesora Yu Yong Dinga, přednesené 3. srpna 2015 na Chinese Academy of Social Sciences. Profesor Yu Yong Ding je absolvente­m Oxford University a vede Institut světové politiky a ekonomie od roku 1994. telka.

Andrej Babiš přiznal, že pražské ANO vyjádřilo primátorce Adrianě Krnáčové „ nepodporu“. Pak chvíli hrozilo, že se Krnáčová stane neprimátor­kou, ale její rivalka Radmila Kleslová utrpěla dočasnou nevýhru, takže nevídaně nevýtečné primátorov­ání pokračuje.

Případ Krnáčová přepisuje i volební billboardy hnutí ANO. Místo „ Nekecáme – makáme“teď předseda svou pražskou chráněnkyn­i poučuje slovy: „Politika je hlavně o komunikaci, ne až tak o práci.“Takže jak je to? „ Kecáme – nemakáme?“Nebo „ Kecáme i makáme?“

A primátorka Krnáčová už se opravdu poučila a snaží se lépe komunikova­t. Na tiskovou konferenci si sice ještě netroufá, ale poskytla už rozhovor, zatím po e-mailu, což obvykle znamená, že místo politika odpovídá jeho PR manažer. Ale nespěchejm­e na ni, v první třídě se také hned nezačíná velkou násobilkou.

Se zajímavým a varovným postřehem přišel lidovecký starosta Prahy 7 Jan Čižinský: „Zatím vždycky, když se v Praze odvolával primátor, byly povodně.“Tak to snad opravdu radši živel Krnáčová než Benátky v Karlíně, ne?

Už jsme ten vzletný slogan dlouho od nikoho neslyšeli, ale naštěstí nám ho tento týden připomněl – s neodolatel­ným jihoafrick­ým přízvukem a v trochu pozměněné podobě – náš národní gauner Radovan Krejčíř. „ Lež a nenávist zvítězila nad pravdou a láskou,“komentoval rozsudek nad sebou samým.

Zatímco Číně lezli v Česku do pozadí vždy hlavně levičáci, pravice se vesměs držela zpátky. Teď ale první místopředs­eda ODS Jan Zahradil pochválil tamní pivo Tsingtao, které je podle něho lepší než libovolné europivo, jako je Heineken či Stella: „ I to pivo už Číňan umí líp.“

Prezident Zeman zase prohlásil: „Jídlo je součástí kultury. Ten, kdo dobře jí, je kulturní člověk.“A řekne-li to známý gurmán, odkojený prejtem, je to na beton.

To to ale uteklo. Bývalý poslanec ODS Roman Pekárek, který byl vůbec prvním českým zákonodárc­em odsouzeným a uvězněným během výkonu funkce, už je za dobré chování na podmínku na svobodě. Do basy nastoupil na pět let 18. února 2013, kdy byl prezidente­m Klaus, premiérem Nečas a v čele fotbalové a hokejové reprezenta­ce stáli Bílek a Hadamczik. Tak vítejte v nové realitě!

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia