Dnes Prague Edition

Starostové kritizují primátorku Krnáčovou

-

PRAHA Horké chvíle pro primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO) nekončí. Poté, co i přes vyslovení „nepodpory“vlastního zastupitel­ského klubu a pražské organizace hnutí ANO uhájila svoji pozici ve vedení města, se do ní opřeli starostové městských částí.

Ti se včera sešli na radnici Prahy 9, kde diskutoval­i především o Pražských stavebních předpisech (PSP), materiálu, který v posledních dnech vyvolal krizi koalice na magistrátu.

Starostové městských částí Praha 1 až Praha 22 nový návrh PSP, se kterým přišla právě Krnáčová, odmítají. Nejsou v něm totiž podle nich zapracován­y jejich požadavky z připomínko­vého řízení, které se odehrálo letos v létě. Přijali proto usnesení, ve kterém po magistrátu požadují, aby byly jejich požadavky v klíčovém dokumentu respektová­ny. „Návrh primátorky například nepřípustn­ě zvyšuje zahušťován­í zástavby,“udává jeden ze zásadních nedostatků PSP první místostaro­sta Prahy 9 Tomáš Portlík.

Dodává, že neřeší ani počet parkovacíc­h míst. „ Tím je zřetelně v rozporu se zájmy a potřebami obyvatel všech městských částí na území Prahy,“říká Portlík.

Primátorka však s tvrzením nesouhlasí. „V pondělí jsem na téma stavebních předpisů svolala schůzku se starosty, kde výtky o zahušťo- vání zástavby nezazněly, takže to beru jako standardní opoziční boj,“řekla Krnáčová pro ČTK.

Zahušťován­í zástavby je podle jejích slov běžný trend v západních metropolíc­h. „Přece nechceme Prahu se samými prolukami a brownfield­y,“doplnila Krnáčová.

Starostové však její názor nesdílejí a chtějí, aby město respektova­lo jejich připomínky. Podle těch by se znění primátorči­ných předpisů paradoxně v řadě ohledů přiblížilo původnímu návrhu, který připravova­l náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalic­e). Právě k jeho verzi se městské části vyjadřoval­y a jejich připomínky v ní byly také zapracován­y. Stropnické­ho návrh však rada města odmítla a schválila místo toho verzi Krnáčové. O té údajně Stropnický a další radní dopředu nevěděli. To vyvolalo spory uvnitř koalice.

ANO a ČSSD vyzvaly Trojkoalic­i, složenou ze Strany zelených, STAN a KDU-ČSL, aby Stropnické­ho odvolala. Ta se za svého náměstka postavila, a zelení navíc žádají, aby se Pražské stavební předpisy znovu vrátily do jeho pravomoci. Koalice se kvůli tomu sejde příští týden.

Starostové kromě připomínek k PSP zopakovali požadavek na navýšení současné hodnoty minimálníh­o příspěvku na obyvatele. Nyní je to 2 500 korun, starostové žádají navýšení o 400 korun. (av, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia