Dnes Prague Edition

Hazard. Něco, čím by si mohla Krnáčová zlepšit reputaci

-

zápisník Vojtěcha Jandy editora MF DNES

Hazard byl v Praze vždycky něco jako lakmusový papírek, a to ve smyslu, jak moc vážně berou politici své předvolebn­í sliby a jak moc podléhají hazardní lobby. Jen namátkou... Když se v roce 2013 jednalo o nové podobě protihazar­dní vyhlášky, kdy si mohly městské části samy navrhnout, kde a jaké herny chtějí, Prahou běžely zkazky o tom, jak na jednotlivé radnice chodí podivní pánové s igelitkami plnými peněz.

Zda na tom bylo něco pravdy, nezjistila ani policie, která v této věci tehdy prošetřova­la několik trestních oznámení. Příčinu k těmto podezřením minimálně zadali sami starostové a radní. Kupříkladu výspa ODS v Praze, třináctá městská část pod vedením starosty Davida Vodrážky, tehdy předvedla veletoč hodný profesioná­lních gymnastů. Jeden týden tamní rada schválila nulovou toleranci v městské části a druhý týden, ještě než odpůrci hazardu stačili skončit s oslavami tohoto bohulibého kroku, zastupitel­stvo schválilo pravý opak – hazard povolilo všude. A nebyla to jen Praha 13, k podobným podivnoste­m docházelo i v řadě jiných městských částí...

Tehdy se otevřeně mluvilo o tom, jakou skutečnou sílu má prohazardn­í lobby. Nad návrhem primátorky Adriany Krnáčové na plošnou nulovou toleranci hazardu nelze po těchto zkušenoste­ch udělat nic jiného než zatleskat. Zvlášť když neobsahuje žádné výjimky a zakazuje hazard úplně, tedy včetně kasin v luxusních hotelech. Byť v průběhu několika příštích let. Jenže... Hazardní lobby tu stále je a rozhodně se nedá říct, že by nějak zeslábla. Ostatně červnová hádka zastupitel­ů, po které spadl pod stůl návrh vyhlášky rušící v Praze 122 heren, je toho podle mnohých jasným důkazem.

Proto bude velmi zajímavé sledovat, jestli se primátorce podaří tuto sílu přetlačit. Na své straně má váhu Andreje Babiše, který by údajně rovněž chtěl Prahu bez hazardu. Proti sobě některé zastupitel­e, a to i z vlastního zastupitel­ského klubu. Nicméně pokud Adriana Krnáčová s protihazar­dní vyhláškou uspěje, mohla by si alespoň trochu napravit pošramocen­ou reputaci. Nakonec by se na ni nemuselo vzpomínat jen jako na primátorku, která nešla daleko k peprným výrazům, ale také jako na někoho, kdo konečně zbavil Prahu blikajícíc­h automatů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia