Dnes Prague Edition

Praha bude nabízet práci postiženým

-

PRAHA Hlavní město chce zvýšit zaměstnano­st handicapov­aných v rámci magistrátu a jeho příspěvkov­ých organizací. Nově by měl úřad volná místa zveřejňova­t i na portálech nabízející­ch práci postiženým a rovněž častěji odebírat výrobky z chráněných dílen. Včera to uvedli radní Irena Ropková (ČSSD) a zastupitel a předseda sociálního výboru Patrik Nacher (ANO).

Magistrát nyní zaměstnává z asi dvoutisíco­vky zaměstnanc­ů zhruba dvě procenta handicapov­aných. „Jestliže stát a samosprávy chtějí od soukromých firem, aby handicapov­ané zaměstnáva­ly, měla by státní správa a samospráva jít příkladem,“řekl Nacher.

Podle něho by měla vzniknout jakási informační dálnice, která by handicapov­ané na volná a pro ně vhodná místa upozornila. „Informace o místech se totiž k lidem často vůbec nedostanou,“řekl. Tento systém má navíc přimět úředníky, aby hledali zaměstnanc­e také mezi postiženým­i. „Měli by mít možnost se o místo ucházet,“řekla Ropková. Kromě zvýšení počtu handicapov­aných zaměstnanc­ů chce město rovněž zvýšit množství výrobků z chráněných dílen, které magistrát nakupuje. Mezi nimi jsou podle Ropkové a Nachera například novoroční přání.

„Ta se nakupují každoročně, proč by je město nemohlo nakupovat od nich?“uvedl Nacher.

Podle zákona musí každá organizace s více než 25 zaměstnanc­i buď zaměstnáva­t čtyři procenta handi- capovaných, nebo nakupovat produkty z chráněných dílen. Počet handicapov­aných, které magistrát zaměstnává, v posledních několika letech poklesl. V loňském roce jich bylo 44, tedy o 33 méně, než by měl mít. V roce 2013 byl mezi tabulkovým a reálným počtem handicapov­aných zaměstnanc­ů rozdíl 25 neobsazený­ch míst, v roce 2012 to bylo 21 volných pozic. Nejvyšší obsazenost byla v roce 2008, kdy na 71 tabulkovýc­h místech bylo 50 zaměstnanc­ů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia