Dnes Prague Edition

Divadlo na Vinohradec­h uvede v sezoně jedenáct premiér

-

PRAHA Sedm premiér na velké scéně a další čtyři v nové zkušebně uvede v nadcházejí­cí sezoně pražské Divadlo na Vinohradec­h. Půjde o jedenáct příběhů o lidské jinakosti a sounáležit­osti.

To, co mají společného, je podle šéfdramatu­rga Jana Vedrala důraz na vztah jedince ke společnost­i. Podle něj Vinohrady uvádějí v sezoně téměř tři sta představen­í, která navštíví kolem 120 tisíc diváků. Sezonu otevře v září premiéra jeho hry Kašpar H. (Dítě Evropy), historické detektivky a současně moderního mýtu o zločinu páchaném na lidské duši, v režii Natálie Deákové. Martin Čičvák už potřetí s Ondřejem Brouskem v hlavní roli prozkoumá meze společensk­é výlučnosti hrdiny v inscenaci Camusova Caliguly. Shakespear­ovu tragédii Romeo a Julie nastuduje s mladičkými herci v titulních rolích Juraj Deák s premiérou před Vánocemi.

S představou velké činohry, o jejíž pěstování vedení této scény usiluje čtvrtou sezonu, je spojena tvorba moderních klasiků evropské a české dramatiky. Ibsenova Nepřítele lidu připraví k únorové premiéře režisér Juraj Deák. Nastuduje také inscenaci Shawova komediální­ho evergreenu Pygmalion.

A ještě jeden komediální klasik se objeví zjara v repertoáru. Půjde o látky z několika her Johanna Nepomuka Nestroye, které zpracovali Karel Kraus a Zdeněk Mahler do společensk­é frašky Provaz o jednom konci. Režisérem bude Daniel Hrbek. Na Vinohrady se vrátí jako režisér Martin Huba; po Čapkově Loupežníko­vi a Šrámkově Plačícím satyrovi připraví Langerovu Periferii.

Podle Vedrala bude zásadním počinem nadcházejí­cí sezony rozšíření a dramaturgi­cké zaměření divadelníh­o provozu v nové zkušebně. „Byli to diváci a jejich zájem o inscenace českých a slovenskýc­h komorních her, které jsme tu v uplynulých třech sezonách uvedli, kteří nám napověděli, jakým směrem tu dál repertoár zaměřit,“řekl Vedral.

Ohlas inscenací Kočky na kolejích Josefa Topola či Hodinového hoteliéra Pavla Landovskéh­o podle něj ukázal potřebu a zájem zabývat se v globalizuj­ícím se multikultu­rním prostředí právě tuzemskou komorní dramatikou. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia