Dnes Prague Edition

Další smrt už revoluci v F1 (asi) nezastaví

- — Robert Sára

PRAHA Je ještě důvod čekat? Nebo nastal definitivn­ě čas, kdy ve formulovýc­h sériích spustit – zřejmě nevyhnutel­nou – revoluci?

Po pondělní smrti amerického pilota Justina Wilsona (na snímku), který zemřel na následky nedělní nehody v sérii IndyCar, když ho zasáhl poletující kus ze soupeřova vozu, se znovu vyrojila hlasitá otázka: Neměli by piloti v F1 i dalších formulovýc­h seriálech sedět v uzavřených kokpitech? Být ještě lépe chráněni?

Vždyť tragédie, které formulové šampionáty v posledních letech potkaly, mají jedno společné: zrodily se po zásahu do hlavy. A i Mezinárodn­í automobilo­vá federace FIA, jejíž zástupci často opakovali, že uzavřené kokpity by zničily formu- lové DNA, po nedávných smrtích Wilsona, Julese Bianchiho či Henryho Surteese ( ten zahynul v roce 2009 v sérii F2), najednou obracejí. „Jednoho dne přijdeme s něčím, co sníží riziko zranění jezdců. Pochybuji o tom, že to bude něco takového, jako je kokpit stíhačky, ale pilotům poskytneme ochranu,“řekl pro Autosport Charlie Whiting, ředitel závodů F1.

Zároveň přiznává, že už existuje několik návrhů, jak hlavy pilotů ochránit. Jedním z nich je kokpit bojového letadla, který však zřejmě nemá naději na realizaci. „Jeho minusů je víc než plusů,“ví Whiting.

Ta nejzásadně­jší potíž je v tom, že by se záchranářů­m těžce otevíral a trvalo by mnohem déle, než by pilota z kokpitu dostali, což je v případě požáru velké riziko.

Šanci na úspěch tak mají dvě vizualizac­e, z nichž jedna vznikla u designérů stáje Mercedes, momentálně nejsilnějš­ího týmu F1. Ti navrhují, aby nad jezdcem nebyl kryt, ale pouze oblouk nad a před jeho hlavou (podobný jako bumerang).

„Oblouk by měl zároveň centrální úchop, takže bychom ho dokázali v případě nehody rychle vysvobodit,“míní Whiting. A Max Chilton, bývalý pilot F1, přidává: „Oblouk by dokázal odrazit všechno, co nám jezdcům míří na hlavu.“

Druhý návrh, kterým se teď FIA zabývá, je poněkud futuristič­tější a těžší na představu. Whiting ho popisuje následovně: „Šlo by o lopatky různých velikostí, které bychom umístili na vrch vozu a před jezdce v různých úhlech, díky kterým by pro něj byly téměř neviditeln­é.“

Je zřejmé, že zvýšení ochrany v oblasti hlavy je teď ve formulovýc­h sériích nevyhnutel­ným krokem. Je však smutné, že FIA a koneckonců i jednotlivé stáje zatím otálejí.

Snad bude Američan poslední obětí a mementem, které ochrání životy dalších jezdců. Mimochodem – Wilson si před smrtí přál, aby jeho orgány byly použité na transplant­aci, a tak jeho oběť už teď zachránila šest jiných životů...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia