Dnes Prague Edition

... a bude Liga mistrů?

Není utopie, že by fotbalové Česko v sezoně 2017/18 vyslalo svého šampiona rovnou do Ligy mistrů. S plnou parádou. Bez předkol. Možná stačí, pokud tři týmy v Evropské lize budou sbírat body.

-

Jan Palička fotbalový redaktor MF DNES

Nebude to snadné, ale není to nereálné. Pokud Plzeň, Sparta a Liberec přetaví svou postupovou euforii v úspěšný pohárový podzim, třeba se za dva roky dočkáme, že vítěz české ligy si zajistí vstupenku do Ligy mistrů.

V matematick­ých propočtech, kterým se říká pohárový koeficient, si Česko polepšilo. Je třinácté v Evropě, a kdyby během stávající sezony dokázalo přeskočit dvanácté Švýcary, znamenalo by to průlom. Vždyť jako vstupní bonus se v Lize mistrů rozdává 380 milionů korun, to je terno pro každého.

Jestli vás zajímá, jak se dostat na vysněnou dvanáctou příčku, pak musíte sledovat účinkování Basileje a Sionu, čili posledních vyslanců ze Švýcarska. Pokud česká trojice nasbírá dohromady o pět výher víc, velké dílo se podaří. „Budeme na tom pracovat společně,“slíbil plzeňský kapitán David Limberský. I když v pohárech jede každý na sebe, body do koeficient­u se počítají společně.

České fanoušky těší vzpomínka na vydařený čtvrtek (jen Jablonec mrzí vyřazení od Ajaxu). Teď přemýšlejm­e, kolik bodů asi česká letka získá ve skupinách (hrají se od 17. září do 10. prosince). Včera po poledni se losovalo a na první pohled to nedopadlo zle. Všechny tři týmy si věří natolik, že by mohly projít do jarní fáze Evropské ligy.

„Skupina je hodně zajímavá, je to otevřené a budeme bojovat o postup,“prohlásil sparťanský trenér Zdeněk Ščasný.

„Budeme kousat. Postup je náš cíl,“řekl plzeňský kouč Karel Krejčí.

Jen tvůrce libereckéh­o zázraku Jindřich Trpišovský si lehce postes- kl, že nenarazí na žádný klubový kolos. Ale pozor, souboj s Olympique Marseille přinese i jemu výjimečný zážitek.

Hlavním konkurente­m Plzně bude španělský Villarreal, odolnost Sparty vyzkouší především německé Schalke. Každý tým už si vydělal 65 milionů korun a slušný balík peněz je připravený v další fázi soutěže.

Los Soupeři českých týmů v Evropské lize

Plzeňská skupina Villarreal: Před 9 lety španělská „Žlutá ponorka“doplula do semifinále Ligy mistrů. Trenér Pellegrini tehdy vytvořil tým snů s hvězdným Riquelmem a stadion El Madrigal byl pevností. Platí to dodnes. Trenér Marcelino spoléhá na brankáře Asenja a střelce Soldada. Rapid Vídeň: Ve slavném zelenobílé­m dresu kdysi zářil Antonín Panenka. Tým překvapil v předkolech Ligy mistrů, vyřadil Ajax a málem i Šachtar. V brance válí Slovák Novota. Dinamo Minsk: Paradox! Ještě na jaře tu působil trenér Dušan Uhrin, který v Minsku zakotvil po výpovědi od Plzně. Do týmu patří exteplický záložník Nivaldo. Minsk v běloruské lize stíhá Borisov.

Sparťanská skupina Schalke 04: Německá klasika a černý kůň celé soutěže. Nechybělo mnoho a na jaře Schalke vyřadilo Real Madrid z Ligy mistrů. Veltins-Arena pro 62 tisíc fanoušků bývá vyprodaná a zápasy v ní jsou zážitkem. Současný tým, který vede trenér Breitenrei­ter, je prošpikova­ný talenty. Esem je ovšem zkušený nizozemský snajpr Huntelaar. APOEL Nikósie: Vládce fotbalu na Kypru, v minulé sezoně hrál ve skupině Ligy mistrů. Letos narazil na kazašskou Astanu, což vyvolalo poprask. Od včerejška tým převzal slavný Gruzínec Temur Kecbaja. Asteras Tripoli: Největší úspěch, třetí místo v řecké lize, prožil Asteras v minulé sezoně. V bráně chytá Slovák Košický.

Liberecká skupina Olympique Marseille: Francouzsk­á ikona, v roce 1993 vyhrála Ligu mistrů. Stadion Vélodrome patří k unikátům a fanoušci k nejbouřliv­ějším v Evropě. V úvodu sezony přišel problém, rezignoval trenér Bielsa. Jeho španělský nástupce Míchel spoléhá na brankáře Mandandu a záložníky Diabyho s Diarrou. Šéfkou je bohatá Margarita Louis-Dreyfusová, v Leningradě narozená Švýcarka. Braga: Liberec tam před 9 lety schytal debakl 0:4... Braga skončila čtvrtá v portugalsk­é lize, hvězdou je brazilský kapitán Alan. Groningen: Na jaře trefil historicky první triumf v Nizozemské­m poháru mladý Slovák Albert Rusnák. Pikantní boj čeká stopera Švejdíka, který v Groningenu dřív hrával.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Švýcarský tým z cesty Sparta v play-off EL vyřadila Thun. I proto je naděje, že Češi v žebříčku koeficient­ů přeskočí dvanácté Švýcarsko.
Foto: Profimedia.cz Švýcarský tým z cesty Sparta v play-off EL vyřadila Thun. I proto je naděje, že Češi v žebříčku koeficient­ů přeskočí dvanácté Švýcarsko.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia