Dnes Prague Edition

Revoluce! Bílá kráska vládne sprintu

- — Filip Grim

PEKING Před dvěma lety v Moskvě pádila v závěrečné osmistovce ke světovému bronzu v sedmiboji, ale nebyla si svou disciplíno­u jistá. „Pár věcí mě v sedmibojíc­h brzdí,“uvědomoval­a si Dafne Schipperso­vá a myslela na změnu.

Úspěch loni v Curychu ji nalomil ještě víc. Stala se mistryní Evropy v závodech na 100 a 200 metrů a v hlavě pořád dokola probírala: Neměla bych se už raději naplno věnovat sprintován­í? V březnu na halové Evropě v Praze byla první na šedesátce, přesto se v červnu zase vrátila do Götzisu, vícebojařs­ké Mekky. Tak nerozhodná se zdála. Teprve pak přes Twitter světu oznámila: Mám jasno! „Nebyl to snadný krok, ale mám z něj dobrý pocit. Věřím, že sprinty jsou správná cesta, i když nebude snadná,“říkala 23letá raketa z Utrechtu.

Ta cesta ji nyní zavedla až k vrcholu – v Pekingu na mistrovstv­í světa byla druhá na stovce a včera se stala vládkyní své oblíbenějš­í dvoustovky. „V Nizozemsku muselo vypuknout šílenství,“uvažovala. „Přijela jsem pro medaili a pro čas pod 22 sekund a mám zlato!“

Atletický svět nyní žasne s ní. Nejkratší sprinty, 12 let doména závodnic tmavé pleti, se najednou otřásly. Na stovce či dvoustovce byla poslední světovou šampionkou bílé pleti Anastasia Kapačinská v Paříži 2003. A teď má Ruska víc než odhodlanou nástupkyni.

„Je skvělá,“chválila ji stříbrná Jamajčanka Thompsonov­á a Schipperso­vá si libovala: „To byl ale závod!“

Thompsonov­á v něm běžela pro osobní rekord, její bronzová krajanka Campbellov­á-Brownová zase pro svůj nejlepší výkon roku. Ale v Pekingu znamenal nejvíc rekord evropský, který je současně novým rekordem šampionátu. Tři setiny rozhodly. A „tulipánová“sprinterka je i třetí nejrychlej­ší ženou historie.

Zatím není hvězdou jako lyžařka Lindsey Vonnová, byť možná vypadá stejně dobře a na hlavě má taky blond kudrliny a atraktivní úsměv na tváři. Ale zatímco Američanka už klenotem pro reklamu i média je, Schipperso­vá si dveře k popularitě teprve otevírá.

A Peking jí otevřel cestu k ještě větším úspěchům. Tu cestu, které se zprvu tolik bála.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia