Dnes Prague Edition

Tajné číslo pro uprchlíky Uprchlická krize

MF DNES objevila, jak uprchlíci organizují cestu z českého tábora v Bělé-Jezové dál na Západ

- Václav Janouš reportér MF DNES

Pro uprchlíky je to zlaté telefonní číslo – tenhle automat v chodbě tábora slouží jako hlavní uprchlická ústředna. Spojnice s okolním světem. Klíčový kanál, jak se dostat za záda vrátné i policistům a domluvit si strategii po propuštění. „Halo? Halo? Tady je zarizeni pro zajiszteni cizinsu,“hláskuje nápis na stěně ženský hlas.

Konečně. Po celém dni, kdy bylo tajemné středočesk­é číslo obsazené, sluchátko někdo zvedl. A zdá se, že jsem přímo u zdroje. Číslo jsem si nepozorova­ně opsal od uprchlíků, jejichž putování jsem v minulých týdnech sledoval. Hodně z nich ho mělo v adresáři. Volali na ně, ale nechtěli říct, komu patří.

Teď už vím, že volám přímo do největšího českého uprchlické­ho tábora v Bělé pod Bezdězem. Sluchátko telefonníh­o automatu na jedné ze zdejších chodeb zvedla Mamaria, migrantka z Etiopie.

V seznamu ho nenajdete Strohé chladné budovy uprostřed lesů, kde není signál mobilních operátorů, jsou kolem dokola omotané žiletkovým­i ploty, ostnatými dráty, střeží je desítky policistů i bezpečnost­ní agentura.

Je to vlastně vězení. Já se dovnitř dostat nemůžu, uprchlíci pro změnu nesmějí ven. Svoje osobní věci včetně peněz i mobilních telefonů museli odevzdat hned poté, co je zadržela policie. Vrátná hovořící ukrajinsko-česky se křižuje, když jí řeknu, že jsem novinář, a než aby mě pustila k nějakému dotazu, zašoupne malé plastové okénko.

Když se lesem jen přiblížím k plotu, hned mě jako narušitele vykáže policista. „Nemáte tu co dělat. Tam jsou cedule. Nefotit!“říkají a ukazují k asfaltové silnici, která vede pryč od tábora.

Jenže já mám teď telefonní číslo, které není v žádných oficiálníc­h seznamech. Sehnat se dá jedinou cestou: od lidí, kteří už jsou z tábora venku, od převaděčů, od příbuzných těch uvnitř. Pak už můžete zadrženým a Čechy ostře hlídaným uprchlíkům volat snáze než do kanceláře ředitele tábora Viliama Andrássyho.

Stará dobrá pevná linka Devět cifer s koncovým trojčíslím 126 na automat zná v táboře každý. Všichni doufají, že po drátu přichází pomoc. Volají příbuzní, kamarádi, „české kontakty“, možná i převaděči, kteří je pak dostanou dál na Západ. Domluvit se dá přes telefon vše. Není třeba se ani bát, že by jej policie štěnicemi poslouchal­a, nahrávala. A tak po staré dobré pevné lince funguje pomoc, chcete-li převaděčsk­ý byznys v Česku na pozadí tvrdého režimu v táboře policistům pod nosem.

V každé budově na každém z pater je na zdi minimálně jeden takový telefonní automat na karty. Dohromady je jich v táboře Bělá-Jezová víc než v celém městečku. Každý z běženců po zadržení jednu takovou – nabitou 180 korunami – dostane. Nic důležitějš­ího jim policisté dát nemohli.

Pokračován­í ze str. 1 Telefonní karta, kterou v táboře dostanou, je pro uprchlíky vlastně propustkou ven. Někdy jim stačí využít ji jen jednou a předat příbuzným či převaděčům „zlaté číslo“na automat na chodbě. Pak už volají oni jim. Tím se nastartuje „mašina“jedoucí na Západ.

„Můžeme telefonova­t, telefonuje se odsud pořád, rodině nebo přátelům v Evropě, ti pak volají zpátky, volají informace. Já teď čekám, až mi pomůže jeden muž žijící v Česku. Je to Afričan. Tady je situace špatná. Zavolejte mu,“říká do telefonu Mamaria z Etiopie a diktuje české telefonní číslo a e-mail svého dobrodince z notýsku, který má ihned po ruce. Policisty nezajímá, o čem do telefonu mluví ani s kým tři čtvrtě hodiny diskutuje, třebaže několikrát zopakuje slova journalist, police, bad situation. Nemluví vůbec tlumeným hlasem, u žádné otázky se ani na vteřinu nezarazí, nepřemýšlí, co může do telefonu říct.

„Není cílem je odříznout od světa, cílem je, aby neutekli, než s nimi vyřídíme to, co s nimi potřebujem­e vyřídit,“vysvětluje mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Za hodinu v KFC

Mamarii v táboře každý zná – funguje tady jako překladate­lka, a tedy i jako „spojovatel­ka“. Alespoň trochu hovoří anglicky. Rozumí, pokud na ni mluvíte pomalu.

K telefonu přichází téměř vždy. Ten, kdo zvedne sluchátko a neslyší na druhém konci arabštinu, začne chodbou okamžitě vyřvávat její jméno. „Moment,“řekne a jako siréna spustí: „Mamariaaaa? Mamariaaaa?“až odtrhnete telefon od ucha.

Uvnitř tábora je Mamaria už čtyřicet dnů, policie ji chytila ve vlaku z Vídně. Když se jí zeptáte, jak se jí žije v táboře, sáhodlouze se rozpovídá o špatném jídle, necitlivém přístupu policie, zimě v pokojích i potížích, jaké měli s policisty, když si minulý týden rozdělali ve čtvrtém patře oheň, aby se ohřáli.

Mamaria se těší, že ji každým dnem propustí. A pak pomůže právě zmíněný Afričan. Yomi.

Jeho mobilní číslo se mezi uprchlíky šíří jako jeden z kontaktů značených „Čech tam venku“.

Jde o muže z Prahy, který do Česka přišel z Nigérie v osmdesátýc­h letech studovat Vysokou školu ekonomicko­u a zůstal. Jeho číslo přinesla do tábora Afričanka, která v tuzemsku roky žila, s Yomim se znala, ale nyní ji české úřady zadržely a vyhostily do Afriky. Afričan vede v Praze neziskovou organizaci s ezotericky znějícím názvem Služba ohnivá hora a zázraky. K tomu, aby s vámi hovořil, vede jediná cesta: musíte mu říct, kdo vás poslal a odkud máte jeho číslo. Heslo „Mamaria z Bělé“tak zaručeně funguje a Yomi je ochoten se za pár hodin sejít v restauraci KFC na pražském Andělu. Je oblečen v košili, má slušné vystupován­í. Mluví klidně, nad odpovědí přemýšlí maximálně pár vteřin, ochot- ně vysvětluje, jak uprchlíkům do tábora přivezl oblečení a hygienické potřeby a kdykoliv jim pomůže znovu. Když zavolají.

Pastor na drátě

Yomi o sobě mluví jako o pastorovi. Přiznává, že na automat v Bělé volá často a lidé už ho znají. „Třeba když volala jedna z propuštěný­ch z nádraží v Bělé, říkal jsem jí, ať sedne na vlak, řekne, že jízdenku zaplatím já až v Praze, a přijede. Chci jim pomoci. Neznají zákony, nemají informace a nechci, aby skončili třeba v byznysu s prostitucí,“vypráví Yomi.

Sní o tom, že se brzy spojí s dalšími „pomahači“, kteří se dnes k uprchlíkům dostávají po telefonním drátu. Ujišťuje však, že všechny poctivě varuje: „Evropa není nebe a peníze tady neleží na ulici.“

Čísel, jako je to Yomiho, se dá v táboře získat hodně, měsíc od měsíce víc a víc. Mezi běženci platí jediný řád, který není sepsaný, a přesto jej všichni dodržují. Má dvě pravidla. Zaprvé: dáš kontakty, dostaneš. Zadruhé: až vyjdeš na svobodu – třeba jako syrský uprchlík Anwar Mashta, jehož cestu MF DNES před pár týdny sledovala až do Německa – a policie ti vrátí mobil, seženeš českou SIM kartu či automat a zavoláš zpátky na chodbu tábora. Vylíčíš ostatním, co je venku čeká a jak se ze země, o které vlastně nic nevědí, dostat dál na Západ.

Tak to udělal i Anwar, který je už dnes ve Švédsku. Volal právě na automat, kde hovory vyřizuje Mamaria. „Zvoní to tam furt,“potvrzuje jedna ze zaměstnank­yň tábora.

Tweetování za plotem

Aby ne. Čísel, na které uprchlíci ven volají, jsou už desítky. Kontaktují nejen pomocníky, ale i své krajany, kteří už v Evropě roky žijí.

Cílem je domluvit si „autokar“– převaděče, kteří je v kamionech či dodávkách dostanou za hranice.

Do tábora volá i bodrý chlapík s vypracovan­ou muskulatur­ou ověšený zlatými řetězy. Nebo jinak: vypadá jako pražský taxikář. Říkejme mu třeba pan Standa.

„Uprchlíci spolu komunikují přes různé aplikace v telefonech, jako je WhatsApp. Na sociálních sítích existují uzavřené skupiny, kde si předávají kontakty na převaděče v jednotlivý­ch zemích. Existuje i aplikace Gherbetna, přes kterou se spojí s dalšími uprchlíky v okolí, domluví se, jak cestovat dál, na co si dát bacha a čemu se vyhnout,“líčí Standa pod podmínkou, že nebudeme do detailu rozebírat, ve které části řetězce působí on sám. Radši mi rovnou tyká: „Nepotřebuj­eš to vědět.“Víc vysvětlova­t vážně nemusí.

Je však jasné, že běženci, kteří jsou teprve na cestě a policie je v Česku chytne v dalších měsících, budou mít kontakt ven z tábora ještě snazší. Hádejte, jaké připojení v táborech policie chystá? K telefonu přibude i bezdrátový internet. Zpoza ostnatého plotu se budou psát statusy.

Uprchlíci se přes aplikaci domlouvají, jak cestovat dál a na co si dát bacha. Jak jim pomáhám já? Nepotřebuj­eš to vědět.

 ?? Foto: Autor ?? Karta z tábora Syřan Anwar Mashta, jehož putování MF DNES sledovala, volá z budky příbuzným ve Švédsku. Z karty, již dostal v Bělé.
Foto: Autor Karta z tábora Syřan Anwar Mashta, jehož putování MF DNES sledovala, volá z budky příbuzným ve Švédsku. Z karty, již dostal v Bělé.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia