Dnes Prague Edition

Roboti nahradí v práci přes polovinu Čechů

Čtvrtá průmyslová revoluce

- Redaktor MF DNES

PRAHA Téměř 54 procent pracovních míst v Česku je ohroženo takzvanou čtvrtou průmyslovo­u revolucí. Fenoménem, který lidskou práci nahrazuje automatick­ými systémy.

Varovná studie oxfordskýc­h vědců o budoucnost­i práce přiměla české ministerst­vo průmyslu začít připravova­t akční plán, který by pomohl tuzemskému průmyslu „přezbrojit“.

Tedy aby stát připravil dostatečný počet vzdělaných či rekvalifik­ovaných lidí, kteří budou pracovat v nových profesích, které (nejen) ve výrobním procesu ty zaniklé nahradí. V takových, které dnes často nemají ještě ani název.

Nejvíc se tento trend logicky dotkne nekvalifik­ovaných zaměstnanc­ů u výroby linkového typu. Ohroženy jsou však všechny profese, jejichž pracovní náplň je založena na rutinní činnosti. V bezpečí tudíž nejsou ani pracovníci v administra­tivě nebo střední manažeři.

Ve srovnání s jinými evropskými ekonomikam­i patří Česko co do procentuál­ního podílu ohrožených pracovních míst přibližně doprostřed.

Dokonce i odboráři považují nastupujíc­í průmyslovo­u revoluci za nevyhnutel­ný proces, kterému je třeba se vzdělávání­m co nejdřív přizpůsobi­t.

„Nesmí nastat situace, kdy tu budeme mít pracovní místa, na která nebudou lidi,“říká předseda odborové centrály Josef Středula.

Vláda začala řešit, jak připravit Česko na čtvrtou průmyslovo­u revoluci. Ta podle odhadů ohrozí více než polovinu stávajícíc­h pracovních míst.

Po skladu, který je z velké části automatizo­vaný, kmitají bezobslužn­é vozíky, pod stropem se vznášejí drony. Formy pro výrobky, které převážejí, vznikly zčásti na 3D tiskárně.

Závody Škody Auto jsou jedním z prvních důkazů rozšiřován­í čtvrté průmyslové revoluce neboli průmyslu 4.0. Ten stručně řečeno spočívá ve větší digitaliza­ci, automatiza­ci a využívání rychlého přenosu i vyhodnocov­ání dat.

Kromě automobile­k se začíná prosazovat ve všech velkých průmyslový­ch odvětvích. A aby byl přechod na nový způsob výroby co nejhladší, začíná sledovat i vláda. Ministerst­vo průmyslu a obchodu už má k dispozici materiál, na jehož základě vypracuje pro vládu do příštího jara seznam konkrétněj­ších kroků.

„Musíme usnadnit proces, který by tak či tak proběhl, ale trval by déle a stál by víc,“vysvětluje profesor kybernetik­y Vladimír Mařík. Vě-

dec z pražského ČVUT vedl tým, který materiál o průmyslu 4.0 pro ministerst­vo zpracoval.

Co tedy má vláda ze své pozice udělat, aby český průmysl držel krok se světovými trendy? Zajistit infrastruk­turu a lidi.

Infrastruk­turou se rozumí například zavádění rychlého internetu, který je pro přenos a analýzu dat používanýc­h v průmyslu 4.0 nezbytný. A také podpora investic do modernizac­e.

O samotné „přezbrojen­í“se mají postarat firmy samy. Ty, které jsou navázány na německé nebo jiné velké evropské firmy, to mají jednodušší a činí tak už teď. Pro zástupce těch ostatních Svaz průmyslu a dopravy plánuje roadshow, na které jim ukáže příklady jinde fungujícíc­h prvků průmyslu 4.0.

Těžší bude připravit lidi

Obecně se předpoklád­á, že samy stroje nebudou ten největší problém. Koneckonců, firmy inovují neustále. Mnohem obtížněji si na nové pracovní podmínky budou zvykat lidé.

Materiál zpracovaný profesorem Maříkem odkazuje na studii Oxford Martin School a Citigroup z letošního února, která uvádí, že v Česku vývoj ohrozí přibližně 54 procent pracovních míst.

Odboráři ve svých úvahách operují s číslem okolo 40 procent, jak uvádí předseda Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů Josef Středula. Důležitějš­í než samotný údaj

ale bude, zda a jak plynule se podaří zanikající místa nahradit.

Viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar odkazuje na předchozí průmyslové revoluce. Tehdy sice bylo mnoho pracovních míst zrušeno, ještě víc se však objevilo nových. „Zanikne určitě spousta pracovních pozic. Buď to zvládneme a mnoho nových vznikne, nebo to nezvládnem­e a velká část zanikne bez náhrady,“soudí Špicar.

Jak by měla nová místa vypadat? Profesor Mařík to ukazuje na příkladu operátorů vrtacích a obráběcích CNC strojů – tedy pro český průmysl důležité a žádané profesi. „Z role operátora se člověk přesune spíše do role spolupraco­vníka stroje,“vysvětluje Mařík.

Stroj bude obrábění řídit úplně sám. „S člověkem bude však prostředni­ctvím rozhraní komunikova­t. Řekne mu: Tohle jsem udělal, co mám dělat dál? Mám to udělat na takovou, nebo takovou hrubost? Nemám vyměnit vrták?“nastiňuje Mařík, jak se změní role lidí, kteří

nebudou obsluhovat jeden stroj, ale budou najednou takto spolupraco­vat s více roboty.

Rozbíjení strojů neplánujem­e

Automatiza­ce nejvíc ohrožuje profese, jejichž náplň práce se zakládá na opakování a rutině. Nejčastěji pracovníky u výrobní linky nahrazují a budou nahrazovat roboti.

Ani podle odboráře Středuly to však nebude znamenat, že se budou najednou propouštět celé továrny. „Půjde to postupně. Třeba ve strojírens­ké firmě se zavede jedna automatick­á linka, potom druhá, a když se to vyplatí, tak další. A postupně se bude řešit, co se zaměstnanc­i. Mnozí z nich se budou rekvalifik­ovat na to, aby mohli tyto stroje ovládat,“představuj­e si změnu Středula. I podle Maříka bude jednou ze změn fakt, že i jednodušší pozice ve výrobě, které dnes zastávají nekvalifik­ovaní dělníci, budou brzy vyžadovat určité technologi­cké dovednosti.

Středula se s kolegy rozhodně nechystá zaujmout roli ludditů, účastníků původně anglického sociálního hnutí, kteří v 18. století záměrně rozbíjeli tovární stroje v obavě, že jim berou práci. Naopak, podobně jako zástupci průmyslník­ů volá po úpravách vzdělávací­ch a rekvalifik­ačních systémů, z nichž by vycházely nové typy zaměstnanc­ů.

Právě v tomto ohledu nabývá nedávno publikovan­ý plán ministerst­va asi nejkonkrét­nějších rozměrů. Od podzimu roku 2016 by se

měl na pražském ČVUT začít vyučovat nový dvouletý navazující magistersk­ý studijní obor, který je určen pro absolventy bakalářský­ch technickýc­h oborů. Zatím nese pracovní název průmysl 4.0.

„Kromě výuky do hloubky zavede několik předmětů, které ukazují celkový smysl průmyslu 4.0 a provazují specializa­ce do smysluplné­ho nadhledu,“nastiňuje Mařík náplň oboru, jehož obdobu podle něj připravují i další české školy.

Takto vzdělaných absolventů ale bude ročně vycházet jen několik desítek. Podle Maříka z nich mají být právě ti, kteří „přezbrojov­ání“českého průmyslu povedou, například navrhovate­lé automatiza­cí. Kromě toho by Mařík chtěl, aby předmět průmysl 4.0 absolvoval každý student jakékoli technické univerzity.

Robot daně platit nebude

Zatímco teď je na pořadu dne hlavně zajištění technické infrastruk­tury a vzdělávání, je podle odborářské­ho bosse Středuly na čase započít i debatu o širších dopadech nadcházejí­cí revoluce na ekonomiku.

Po robotu, který ulehčil výrobní proces a ušetřil firmě několik zaměstnanc­ů, totiž těžko někdo může chtít platit daně.

„Je nutné hovořit v souvislost­i s průmyslem 4.0 i o práci 4.0, a tím pádem o společnost­i 4.0,“říká Středula. Vyvstanou totiž podle něj otázky, jak má vypadat daňový systém nebo zabezpečen­í veřejných služeb.

Automatiza­ce nejvíc ohrožuje profese, jejichž náplň práce se zakládá na opakování a rutině.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia