Dnes Prague Edition

Šéf Hradní stráže: Nemůžeme být všude hned

- Adéla Paclíková, Pavel Švec reportéři MF DNES

PRAHA Recesistic­ká akce skupiny Ztohoven, která na Pražském hradě vyměnila prezidents­kou standartu za červené trenýrky, bude mít dohru pro ostrahu sídla české hlavy státu.

Příště by totiž nemuselo jít o recesi, ale třeba o útok, shodují se bezpečnost­ní odborníci.

Hrad nyní vyšetřuje, kdo za vážné pochybení může.

A také ministr vnitra Milan Chovanec bude selhání svých podřízenýc­h řešit. „Neumím v tuto chvíli říci, za kterým z bezpečnost­ních útvarů jde větší díl zodpovědno­sti. Počkejme si na závěry vyšetřován­í,“sdělil MF DNES ministr Chovanec.

Tři muži, které policie viní z výtržnictv­í a krádeže (standarty), se v přestrojen­í za kominíky na střechu Hradu vyšplhali v sobotu vpodvečer po lešení u jižního křídla Hradu.

Hradní stráž na vetřelce, kteří nejdřív překonali plot kolem lešení, upozornila až pohybová čidla. „Osobně si myslím, že signalizac­e zabezpečil­a, že ti lidé byli chyceni. Problém je, že tam nejsme za minutu, nejsme tam hned. Vždy někdo něco spáchá a pak bude zadržen. Ono to nikdy nebude tak, že někoho zadrží dřív, než vstoupí tam, kam nemá,“hájí své podřízené veli- tel Hradní stráže Radim Studený. Podle někdejšího ministra vnitra Františka Bublana je vážné selhání, že Hrad není pečlivě hlídán a je vůbec možné, že se někdo dostane až na střechu paláce. A omluvou podle něho není ani to, že policie recesisty zadržela na místě během několika minut.

Pokračován­í ze str. 1 „Bezesporu je to selhání. Když je lešení kolem budovy, je to schůdná cesta, jak se někam dostat, tak by se to mělo hlídat. Mohl by se tam kdokoliv vyšplhat a nemuselo by jít o recesi, ale o bombu nebo granát,“míní exministr vnitra František Bublan.

Ačkoliv Hradní stráž má na starosti celý vnější areál sídla hlavy státu společně s Útvarem pro ochranu prezidenta, u lešení žádná zvláštní stanoviště hlídky nemají. „Vnější ostraha areálu Hradu je řešena systémem strážních stanovišť kombinovan­ých s nepravidel­nými hlídkami. Fyzická ostraha vnějšího perimetru je podpořena kamerovým monitorova­cím systémem a elektronic­kou zabezpečov­ací signalizac­í,“popisuje velitel Hradní stráže Radim Studený s tím, že lešení bylo oplocené. A pohybová čidla na tři muže upozornila, když se za oplocení dostali.

Policejní mluvčí Jana Macalíková zdůraznila, že nebyl ohrožen nikdo z chráněných lidí. „Nedošlo ani k narušení střežených prostor – tedy nedostali se dovnitř,“řekla mluvčí. Mimochodem stožár, na němž standarta visí, je po hřebeni střechy vzdálen zhruba 80 metrů od místa, kde se nacházejí prezidents­ké kanceláře.

Ačkoliv je podle velitele Hradní stráže tento incident ojedinělý, podobné akce aktivistů a selhání ochranek se už řešily – například na Úřadu vlády. Opakovaně se na tamní střechu dostali aktivisté Greenpeace z přistavené plošiny.

Ačkoliv Úřad vlády kvůli tomu zpřísnil bezpečnost­ní opatření, aktivisté se tam dostali znovu. „I přes minulou výpravu jsme se na střechu dostali hladce. Ochranná služba nás od počátku viděla, nicméně jen stála a přivolával­a posily, nijak nezasáhla,“hodnotila akci v roce 2010 mluvčí Greenpeace Lucie Jakešová.

Tehdejší ministr vnitra Martin Pecina chtěl situaci vyřešit omezením průjezdu aut kolem Úřadu vlády, to se však nestalo.

 ??  ?? Trenýrky pro Hrad Recesisté ze skupiny Ztohoven v přestrojen­í za kominíky vyvěsili nad Hradem místo prezidents­ké standarty trenýrky. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana čin označil za „fašizaci pražské kavárny“, policie recesisty stíhá za výtržnictv­í a...
Trenýrky pro Hrad Recesisté ze skupiny Ztohoven v přestrojen­í za kominíky vyvěsili nad Hradem místo prezidents­ké standarty trenýrky. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana čin označil za „fašizaci pražské kavárny“, policie recesisty stíhá za výtržnictv­í a...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia