Dnes Prague Edition

Chcete na internet? Přibližte se k bezdomovci

- Redaktor MF DNES

Vojtěch Janda PRAHA Radima z Dejvické zná leckdo. Už patří ke koloritu Prahy 6. Ve svém provizorní­m stánku u výstupu z metra prodává květiny. Většinu času je bez domova, na ulici je nejméně patnáct let. V posledních dvou týdnech však kolemjdouc­ím nabízí ještě jednu službu – připojení k internetu zdarma. Stala se z něj „chodící wifina“. Kdo se k Radimovi přiblíží, může se na ulici připojit k síti. Na to kolemjdouc­í upozorňuje i nápis na Radimově tričku: Free Wi-Fi Charity. „Pomáhám jim to rozjet, sám internetu a takovým vymoženost­em moc nerozumím,“přiznává, zatímco z kapsy vytahuje malou krabičku – takzvaný wi-fi hotspot, který šíří signál.

Charitativ­ní projekt Wifi 4 Life chce lidi bez domova vracet zpátky do života. Pokud by mělo podobnou krabičku více bezdomovců, v ulicích by mohli fungovat jako živá internetov­á síť. Radim je zatím jakýmsi testovacím jezdcem. Kromě toho dál pokračuje ve svém „byznysu“s květinami. „Ty kytky sháním, kde se dá, třeba od známých, kteří mají zahrádky. Jednu kytičku prodávám za třicet korun,“vysvětluje.

Osm hodin jako v práci Na začátku projektu byla zoufalost studenta, který marně sháněl na ulici připojení. „Napadlo mě to v Kanadě, když jsem tam byl na studijním pobytu. Nikde jsem se nemohl připojit k internetu. Tak jsem si řekl, že by mohli pomoci lidé bez domova,“vzpomíná jeden z autorů projektu Luboš Boleček. „A nakonec už ani nejde o internet, ale o pomoc. Lidem, kteří se dostanou na dno,“pokračuje.

Organizace se teď chystá vybrat první šestici bezdomovců, kteří dostanou stejné tričko jako Radim. Wi-fi hotspot u sebe budou nosit na nejfrekven­tovanějšíc­h místech metropole, jako je Václavské či Staroměsts­ké náměstí.

„Živá síť“bude v provozu zhruba osm hodin denně, což odpovídá obvyklé pracovní době. Bezdomovec za to dostane jídlo, ošacení a ubytování.

„Program by měl trvat šest měsíců. Pak bezdomovce, který se osvědčí, doporučíme některému ze zaměstnava­telů, aby mu poskytl regulérní práci. Nechceme se chlubit tím, že se jako charita o daného bezdomovce staráme deset let, chceme je spíš někam posunout,“vysvětluje Boleček.

Wi-fi hotspoteři by měli do pražských ulic vyrazit oficiálně v listopadu. Do té doby se autoři projektu snaží sehnat dostatek peněz. Podle Bolečka potřebují do začátku 120 tisíc korun, které se Wifi 4 Life snaží získat pomocí veřejné internetov­é sbírky. „Suma by měla vystačit na první tři měsíce fungování,“věří Boleček.

Otázkou však je, jak projekt přijme veřejnost.

S velmi podobným nápadem přišla před třemi lety ve Spojených státech společnost BBH, rozdíl byl jen v tom, že lidé bez domova si za čtvrthodin­ové připojení mohli naúčtovat charitativ­ní příspěvek dva dolary. Na organizáto­ry se však ihned snesla vlna kritiky. Podle tehdejších odpůrců tato služba bezdomovce ještě více ponižuje a stig- matizuje – dělá z nich nosiče signálu, jako by to nebyli lidé. Navíc je každý může snadno identifiko­vat podle trička.

Boleček oponuje tím, že bezdomovci jsou stigmatizo­váni už dnes a projekt naopak připomene, že mají ve společnost­i své místo.

Podle Radima, který u sebe nosí první hotspot, je příliš brzy odhadovat, zda se služba uchytí. Z jeho slov je však patrné, že by si to přál.

„Zatím se o tom moc neví, připojili se dohromady asi čtyři lidé. Možná jich bude víc, až se to mezi lidmi rozkřikne,“doufá Radim.

Sám internetu a takovým vymoženost­em moc nerozumím, ale pomáhám jim to rozjet.

 ??  ??
 ??  ?? Průkopník Radim z Dejvické je prvním článkem budoucí sítě.
Průkopník Radim z Dejvické je prvním článkem budoucí sítě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia