Dnes Prague Edition

Syřané se zlobí, že se za ně jiní vydávají

- Anna Barochová zvláštní zpravodajk­a iDNES.cz v Chorvatsku

TOVARNIK Do malé příhraničn­í vesnice Tovarnik ze Srbska přicházejí tisíce uprchlíků. Na své cestě do západní Evropy provizorně stanují u pole a u nádraží, kde je policie už několikátý­m dnem rozřazuje mezi autobusy a vlaky. Místní si na ně nestěžují a zvláště chování Syřanů si pochvalují. „Jsou slušní, pozdraví, omlouvají se,“říká místní policista. Vznikají však menší pře mezi skupinkami uprchlíků mezi sebou.

Ačkoliv se totiž nejvíce mluví o syrských běžencích, kteří prchají před občanskou válkou a Islámským státem, Syřané zdaleka nejsou jedinou národností. Mezi běženci často narazíte na Afghánce, Iráčany nebo Pákistánce. „V sobotu jsem tu potkal kluka, co přijel z Indie,“říká jen tak mezi řečí Syřan Mohamed, který čekal na autobus do Maďarska.

Rozdílné národnosti působí chorvatské policii menší problémy. „Zjistili jsme, že Iráčané a Syřané se nemají rádi a vznikají potyčky,“přiznal policista na nádraží.

On sám vidí mezi jednotlivý­mi skupinami velký rozdíl. Zatímco Syřané mluví anglicky a chovají se slušně, s ostatními národnostm­i měl občas problém vyjít. „Syřané jsou slušní, uklízejí po sobě... Co se týká ostatních – Iráčanů, Afghánců a Pákistánců, tak to je jiná. Jen v sobotu jsme tu měli tři nebo čtyři potyčky,“říká.

Problémy přiznávají i dobrovolní­ci, kteří v místě pomáhají. „Syřané jsou rozčilení, protože nejenže jim Afghánci a Iráčané berou místa ve vlaku, ale často se za ně i vydávají, aby získali azyl, i když ze Sýrie vůbec nepocházej­í,“popisuje dobrovolní­k Martin Kubina, který na Balkáně jezdí z tábora do tábora.

Podle jednoho z chorvatský­ch těžkooděnc­ů na nádraží jsou však důvody konfliktů často přízemnějš­í: „Potyčky jsou, ale jen o jídlo. Když vystoupili z vlaku, tak se poprali o jídlo, ale nešlo o nic velkého.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia