Dnes Prague Edition

Kdo dnes prchá do Evropy

Nejvíce imigrantů, kteří přicházejí do Evropské unie, je ze Sýrie. Ale tvoří jen 20 procent všech běženců. Druhou největší skupinou jsou Afghánci a třetí Albánci.

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES

BRUSEL,PRAHA Statistick­ý úřad Evropské unie zveřejnil nejnovější čísla o počtech běženců, kteří proudí do EU. Nezahrnuje sice prázdninov­ou vlnu, ale poskytuje podrobnějš­í obrázek o tom, odkud přichází na starý kontinent nejvíce lidí.

Nejpočetně­jší skupinu tvoří obyvatelé Sýrie, kde už čtvrtým rokem zuří válečný konflikt. „Od dubna do června jich požádalo o uprchlický status na 44 tisíc,“hlásí Eurostat. Z celkového počtu to však bylo v tomto období jen 21 procent lidí. Jinými slovy: každý pátý běženec.

V rámci současné uprchlické krize se totiž v poslední době hovoří skoro výhradně o Syřanech. Třeba Británie nedávno prohlásila, že do roku 2020 přijme 20 tisíc syrských běženců, které si už začala přivážet přímo z uprchlický­ch táborů na Blízkém východě, aby odradila další běžence od nebezpečné cesty.

O mimořádném přijetí Syřanů uva- žují i další země nejen v Evropské unii, jako jsou USA, Kanada či Austrálie. Jak ale ukazují čerstvá čísla Eurostatu, celých 79 procent uprchlíků, kteří dorazili do Evropy na jaře a na počátku léta, je odjinud.

Hned po Syřanech přišlo nejvíce lidí z Afghánistá­nu, kde je slabá centrální vláda a působí tam radikální hnutí Tálibán. Afghánci tvořili třináct procent z celkového počtu.

Třetí největší skupinou byli obyvatelé relativně klidné Albánie, jejíž vláda nyní nabízí, že přijme desítky tisíc Syřanů. Albánci tvořili osm procent uchazečů o azyl, přičemž 90 procent z nich si o něj zažádalo v Německu.

Čtvrtí byli obyvatelé bašty Islámského státu a dalších radikálníc­h skupin – Iráčané. K běžencům z této

země se přitom v poslední době přidávají už i tamní policisté, vojáci či kurdští bojovníci, kteří mají podle agentury Reuters pocit, že je vláda nechala v boji s radikály na holičkách, zatímco se obohacuje.

Statistiky rovněž prozrazují, kde nejčastěji migranti o uprchlický status žádali. Nejvíce jich tak učinilo v Německu (38 procent) a v Maďarsku (15 procent). Hned za nimi byly Rakousko, Itálie, Francie a Švédsko.

Maďarsko také registrova­lo nejvíce žádostí o azyl na počet obyvatel země. Konkrétně 3 317 žadatelů na milion Maďarů. Naopak nejmenší zájem byl o Slovensko (5 žádostí na milion obyvatel), Chorvatsko či Česko (26 žádostí na milion Čechů).

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Na nádraží v Tovarniku Imigranti nastupují do vlaku ve vesnici Tovarnik, kam už několik dní přicházejí ze Srbska. Vlaky a autobusy jsou běženci většinou posíláni na maďarskou hranici.
Foto: František Vlček, MAFRA Na nádraží v Tovarniku Imigranti nastupují do vlaku ve vesnici Tovarnik, kam už několik dní přicházejí ze Srbska. Vlaky a autobusy jsou běženci většinou posíláni na maďarskou hranici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia