Dnes Prague Edition

Před dvaceti lety válčily soudy

Tak se tomu tehdy říkalo: válka soudů. Ve skutečnost­i se přetahoval Nejvyšší soud s Ústavním. Tahanice „o poslední slovo“trvala čtyři roky. Ústavní soud si tím upevnil prestiž.

- Luděk Navara spolupraco­vník MF DNES

Na začátku byl vlastně spor, kterému by dnes málokdo věnoval větší pozornost. A nejen proto, že povinná vojenská služba už je dávno zrušená. Ale snad více proto, že ve válce soudů šlo o věci, které jsou dnes úplně samozřejmé. Třeba kdo má mít poslední slovo: Ústavní soud? Nebo ten Nejvyšší? Dnes ovšem zapomínáme, že někdy i nejsamozře­jmější věci je třeba (si) vybojovat.

Vše začalo před dvaceti lety jedním klíčovým verdiktem Ústavního soudu, který zformulova­l soudce Pavel Varvařovsk­ý, pozdější ombudsman. Rozhodl, že za opakované odmítání nástupu na vojnu není možné opakovaně trestat.

Dnes se jeho postoj zdá naprosto jasný. Mohlo to snad být jinak? Mohlo; ještě z komunistic­kých časů jsme zdědili docela brutální tradici: kdo odmítl jít na vojnu, dostal podmínku nebo šel do vězení. Když pak po čase dostal nový povolávací rozkaz a odmítl znovu, byl odsouzen znovu. A pak zase. A zase. Teoreticky tak takový nešťastník mohl strávit za mřížemi víc času než brutální vrah.

Tohle nesmyslné pravidlo Ústavní soud právě před dvaceti lety zrušil a rozhodl, že jedno odsouzení stačí. Soudce Varvařovsk­ý tehdy předvídal, že kolem toho bude ještě spousta řečí. Nepletl se. Soudci Nejvyššího soudu (a obecných soudů samozřejmě také) totiž dál rozhodoval­i postaru a Ústavní soud přehlíželi. Přestože rozhodnutí Ústavního soudu jsou podle ústavy pro všechny závazná (i pro soudce Nejvyššího soudu), respektová­na v tomto případě nebyla. Proč?

Bylo jasné, co hrozí

Přece jen byla tehdy v něčem situace jiná. Ústavní soud byl totiž svým způsobem jakýsi nováček – začátečník na české justiční scéně. Ačkoli se formálně s jeho existencí počítalo, ve skutečnost­i byl zřízen až po pádu komunismu (nejdříve federální, pak český) a do té doby se s ním soudci vůbec nesetkával­i, a nemuseli tedy jeho rozhodnutí ani respektova­t. Ani to tedy svým způsobem neuměli. Ostatně tehdy na soudech bylo ještě docela dost těch, kterým ústava a Listina práv a svobod moc neříkaly.

Tím spíše, že do Ústavního soudu prezident Václav Havel poslal ty, kteří byli zárukou prosazován­í demokratic­kých principů a (naštěstí) za sebou neměli praxi u „komunistic­kých“soudů, takže se na ně ostatní (ti s tou praxí) dívali s nedůvěrou.

To vše vedlo ke sporům mezi Nejvyšším a Ústavním soudem a nakonec i k tomu, že dva soudci Nejvyššího soudu odmítli rozhodnutí svých kolegů z Ústavního soudu respektova­t. A oznámili to veřejně, a co víc: aby je k tomu nikdo ne- mohl donutit, prohlásili se v tom sporu za podjaté. Odmítli tedy soudit.

Jeden ze soudců k tomu tehdy řekl: „Ústava? Já musím vykládat zákon. Trestní zákon na úseku práva trestního je konkretiza­cí ústavy.“

Ale představit­elům justice už bylo jasné, co hrozí. Kdyby takhle postupoval­i další soudci a odmítali respektova­t rozhodnutí výše postavenýc­h institucí, justice přestane fungovat. Takže tehdejší předsedkyn­ě Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová pohro- zila oběma soudcům kárným senátem a tehdejší ministr spravedlno­sti Otakar Motejl poslal na postoj obou soudců stížnost. Zafungoval­o to. A soudci se z rozhodován­í nevyvlékli a podřídili se.

Celá taškařice ovšem vyvolala mimořádnou pozornost a doplatil na ni především onen konkrétní odpírač vojenské služby (Josef Choděra), jehož neuvěřitel­ná osmiletá soudní anabáze se tak ještě více prodloužil­a. A to možná měl ještě štěstí: jeho advokát Lubomír Müller totiž svou vytrvalost­í a neodbytnos­tí nejspíš jasnému rozhodnutí napomohl – a kdo ví, jak by to také vypadalo, kdyby se o válku soudů nezajímal tisk a veřejnost.

Nechuť k novým pravidlům

Válka soudů ovšem svým způsobem skončila dobře. Možná dokonce velmi dobře. Ukončila totiž spor o postavení Ústavního soudu, které bylo sice výlučné, ale jen na papíře, v praxi to leckdy vypadalo trochu jinak: nebylo výjimkou, že se na Ústavní soud vrátil stejný případ, který ústavní soudci už jednou rozhodli. Jen proto, že soudci nižších stupňů rozhodnutí jednoduše nerespekto­vali.

Prostě minulosti se nejde zbavit ze dne na den.

Tím spíše, že za nedůvěrou k nové soudní instituci nemusela být jen síla zvyku, ale také jakási nechuť k novým, demokratic­kým pravidlům, neboť mnozí soudci především na vyšších instancích byli v minulosti členy komunistic­ké strany – režim si totiž dobře hlídal, komu dá svou důvěru.

Až mnohem později – a zase o tom rozhodl Ústavní soud – byla jména soudců s rudou knížkou zveřejněna a ukázalo se, že jich není vůbec málo. I když sám o sobě zápis nějakého jména v nějakém seznamu neznamená nic, neboť každý osud je jiný, za připomínku stojí, že se některé kauzy spojené přímo s (totalitní) minulostí nesmyslně vlekly a soudci si s nimi evidentně nevěděli rady.

Říká se, že změnit režim může trvat šest měsíců, změnit společnost šedesát let. Ale nezáleží také na tom, co a jak (rychle) si sami vybojujeme? Čím dřív, tím dřív se nám to může zdát tak úplně samozřejmé.

Tehdy na soudech bylo ještě docela dost těch, kterým ústava a Listina práv a svobod moc neříkaly.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia