Dnes Prague Edition

Jakého býka vydráždily rudé hradní trencle

- Espresso Petra Suchomela, editora MF DNES

Anglické slovíčko happening je v češtině docela neuchopite­lné. Podobně jako třeba výraz pussy. Pro zjednoduše­ní tedy happening definujme jeho základní metodou: a tou je práce s trapností.

Když skupina Ztohoven věší na Hrad trenky, přemalováv­á panáčky na semaforech nebo odpaluje namalovano­u bombu v televizi, je to vždycky trapné. V této fázi je však trapnost ještě chtěným prostředke­m směřujícím k cíli. Metou je trapnost spontánní, živelná, nezkrotná, která po akci následuje či vyhřezne na povrch.

Neboli: happening se vydaří, je-li reakce na akci trapnější než akce sama.

U rudých trenclí, jež zavlály nad „sídlem českých králů“, se to dokonale povedlo.

Zavěsit něco takového sousedovi na vikýř je přiblblá klukovina, které se zdravý člověk zasměje, případně jde a namatlá provokatér­ovi na kliku marmeládu. Ozdobit obřími trenkami hlavě státu Hrad je klukovina kluka z metropole, který svoje fórky provádí ve velkém stylu.

Happening se však z klukoviny stává (a cíle je dosaženo) teprve ve chvíli, kdy si dotčený od kluka onu bazální trapnost propůjčí a začne ji šlehat, dmýchat, roztírat si ji po obličeji, po okolních domech a střechách. Přesně tak to udělal hradní mluvčí, když začal v reakci na rudé trencle hovořit o fašistech, radikaliza­ci, a dokonce hnát trenkaře před policii a moc soudní.

Teprve v tom okamžiku vlastně happening začal, teprve tehdy se kýžená „událost“udála.

Kluci ze Ztohoven zjevně věděli, do jakého hnízda píchají. Z toho, že vosa vylétla, zabzučela a bodla, místo aby svým důstojným nadhledem střežila majestát vlastní kukaně, museli mít ryzí klukovskou radost. Býk opět neodolal svým vrozeným pudům a zase vyběhl vstříc červené látce, ač bylo předem jasné, že si namlátí čenich. To každého „konceptuál­ního umělce“potěší. Tím spíše, že nynějším pánem trenclemi opentlenéh­o Hradu je skutečný mistr happeningu (přinejmenš­ím co do kvantity performanc­í), odvážný bavič, který programově popichuje, provokuje a uráží, aby protivníka – bez ohledu na to, jak je slaboučký – ztrapnil jeho vlastní reakcí.

Prezidento­vi příznivci tento velký happening mocně obdivují: volbami prošel jako performer s nejvyšším hodnocením lidové poroty.

První performer ve státě

Jak už bylo řečeno, happening je v češtině právě tak neuchopite­lný výraz jako slovo pussy. To když prezident překládal ve veřejnoprá­vním rozhlasu (jenž podobně jako Hrad patří k národním symbolům), vybuchla na jeho vlnách nálož srovnateln­á s tou televizní od „ztohovenů“.

Hlava státu tehdy s uspokojení­m v hlase pronášela vulgarity, které se vypípávají i v pornofilme­ch a něžnému anglickému slovu neodpovída­jí ani v nadsázce. Éterem se neslo, co se éterem nést nemá, posluchači nevěřili vlastním uším a prezidents­ký mluvčí svého šéfa hájil vysvětlení­m, že chtěl otevřít debatu o frekvenci užívání vulgarismů ve veřejném prostoru. Neboli: že se zachoval jako performer! Na veřejnosti překročil hranici obvyklých pravidel, aby svou trapností vyvolal reakci, hlubokou diskusi o zkaženosti poměrů, směřující k jejich nápravě. Dostavil se dokonce i konkrétní výsledek: vedení rádia pod hrozbou pokuty zpanikařil­o, prezidentů­v pořad se přesunul na komerční stanici a od té doby se v rozhlasu veřejné služby každá sprosťárna důsledně vypípává.

Tehdy naštěstí nikoho nenapadlo volat na prvního performera ve státě kriminálku. Kdo by se chtěl takhle ztrapnit?

 ??  ?? Papež František v sobotu přiletěl do Havany, kde zahájil třídenní návštěvu Kuby. Raúl Castro ho v proslovu pochválil za kritiku globálního kapitalism­u, který udělal z peněz svou modlu, zatímco kubánští komunisti prý ustavili společnost rovnosti a...
Papež František v sobotu přiletěl do Havany, kde zahájil třídenní návštěvu Kuby. Raúl Castro ho v proslovu pochválil za kritiku globálního kapitalism­u, který udělal z peněz svou modlu, zatímco kubánští komunisti prý ustavili společnost rovnosti a...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia