Dnes Prague Edition

Soud Bohdalová vs. Vetchý

Městský soud v pražské Slezské ulici pracoval i v neděli. Pod taktovkou filmařů tu stanuli proti sobě matka a syn, Jiřina Bohdalová a Ondřej Vetchý. Autorský film Zdeňka Zelenky Každý milion dobrý uvede ČT v květnu 2016 k hereččiným pětaosmdes­átinám.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Jak se u filmu stává, začínalo se koncem, hned v první den natáčení přišlo na řadu finále. V soudní síni se potkali všichni klíčoví aktéři, vesměs herecká esa: Bohdalová coby miliardářk­a, jež náhle rozdává rodinný majetek, Vetchý jako její syn, který ji chce pod tlakem své manželky čili Tatiany Vilhelmové zbavit svéprávnos­ti, Zdeněk Piškula v roli vnuka staré dámy, Jitka Smutná hrající její služebnou.

Jde o miliardy A také právní zástupci matky a syna, Viktor Preiss versus Jaromír Dulava, kterým coby soudkyně udílí slovo Martina Preissová. „Ač to nebývá zvykem, pozvala jsem svědky,“zahajuje líčení před kamerou.

„Je to klasická justiční bitva, vr- cholná desetiminu­tová scéna, v níž se lámou charaktery, protože jde o miliardy,“shrnul první záběry Zelenka, který projekt míní jako dárek Bohdalové k jubileu. „Někdo by čekal komedii, ale tohle je skutečné drama, kde může ukázat celou škálu svého hereckého výrazu, třebaže prvky humoru také obsahuje,“dodává režisér, podle něhož je klíčová jedna věta hrdinky – Nejhorší v životě je, když tě zradí vlastní děti.

„Ale já ji zradím v roli syna už podruhé a poprvé jsem byl větší padouch, měl jsem mocenské ambice, kdežto teď jsem spíše ve vleku,“směje se Vetchý. S Bohdalovou si vybavili, že spolu hráli už v televizním cyklu z 90. let Z hříček o královnách, v epizodě Císařovna na chvíli – útržek pruský. „Tehdy se její postava po smrti krále stala vládkyní jen na pár hodin, s vědomím, že ráno přijdu s vojáky já coby vládychtiv­ý syn,“vzpomínal Vetchý.

Ještě rohy a máme čerta Když nastupuje před soud, aby ve vypjatém monologu vysvětlil, proč chce omezit matčina práva k nakládání s majetkem, Bohdalová ho napjatě sleduje. „Je to jeden z herců mého srdce, opravdový, ať dává najevo vztek, bolest, jakoukoli emoci,“chválí Vetchého. Také se scénářem, na jehož úpravách se podílela, je Bohdalová spokojena: „Je to lidský příběh, jaký se v dnešní době, kdy vládnou peníze, může klidně stát. Svět, v němž se všechno přepočítáv­á, může narušit rodinné vztahy; pak jde o to, zda k sobě hrdinové znovu najdou cestu – zvláště když na to už nemají příliš mnoho času,“naznačuje herečka.

Mezitím si Zelenka ověřuje u odborníků, jestli musí advokáti při každém svém projevu povstat, a pokud ano, co to bude znamenat pro kameramana Martina Šece. Maskérka zase bojuje s účesem Ondřeje Vetchého; nakonec si herec prohrábne vlasy sám s výsledkem, jenž vyvolá veselé poznámky jeho kolegů: „Ještě rohy a máme čerta.“

Hledání osobní svobody Ale před ostrou klapkou se soudní síň ztiší, soudkyně se ptá syna miliardářk­y, kdy se poprvé rozhodl omezit práva své matky, a Vetchý startuje svůj velký monolog. Jak darovala vzácného veterána, jak následoval­y další a další milodary, jak mu „nedokázala a nechtěla vysvětlit, proč proboha, proč to vlastně dělá“. A jak si položil otázku, co by na to asi řekl jeho otec, který rodinné impérium „budoval takřka dvacet let s takovou intenzitou, že zemřel na infarkt“. Načež soud ujistí, že „nerad vytahuje rodinné záležitost­i a nemá žádné postranní úmysly, pouze chce zachovat to, na čem tak záleželo milovanému otci“.

A co milovaná matka? Proč vlastně začala ve stáří konat dobro, musí zůstat pro diváky tajemstvím, Zelenka jen napoví, že se dostane do blázince a složitě prokazuje svou příčetnost. „Naším tématem je hledání osobní svobody – a paradox, že když se svobodného jednání odvážíte, můžete svou svobodu ztratit,“napovídá Zelenka.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Pod tlakem manželky Svou filmovou matku chce hrdina Ondřeje Vetchého nechat zbavit svéprávnos­ti.
Foto: Michal Šula, MAFRA Pod tlakem manželky Svou filmovou matku chce hrdina Ondřeje Vetchého nechat zbavit svéprávnos­ti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia