Dnes Prague Edition

Na Blance může být nebezpečná právě její délka, řidiči po chvíli otupí

Blanka je sice jedním z nejbezpečn­ějších tunelů v Evropě, přesto by si měli řidiči dávat na ledacos pozor. Upozorňuje na to šéf Besipu Martin Farář.

- Adam Váchal redaktor MF DNES

PRAHA Tunel není nebezpečně­jší než běžné silnice. Jet v tubusu je ale jiné než řídit na povrchu. Podle toho je nutné se také chovat. Přesněji řečeno, jezdit.

„V první řadě je třeba si uvědomit, že v tunelu není denní světlo. Tudíž je potřeba rozsvítit potkávací a obrysová světla,“říká Martin Farář, šéf společnost­i Besip, která se zabývá problemati­kou bezpečnost­i na silnicích. Jeho rada směřuje především k řidičům s novými vozy, které častěji svítí pouze takzvanými denními světly.

Na co si v Blance dávat pozor? Specifikem Blanky je to, že je dlouhá zhruba šest kilometrů. U neznalého řidiče, který neví, kde přesně který výjezd z tunelu ústí, se může stát, že se splete a při špatném odbočení zabrzdí a začne couvat. To je samozřejmě věc, která se v tunelu nesmí. Při takové situaci se zaktivují bezpečnost­ní systémy tunelu, které rozpoznají jízdu v protisměru. To pro ostatní řidiče znamená zastavení provozu v daném směru. Řidiči si zkrátka musí na Blanku zvyknout, žádný takový tunel tu dosud nebyl. Délka jízdy v něm je nadstandar­dní a na někoho může působit až nepříjemně, zvlášť když v tunelu bude stát v koloně. Je také třeba, aby se řidiči soustředil­i na dopravní značení, protože člověk po chvíli jízdy v tubusu, ve kterém není kam odbočit, otupí a přestane dávat pozor na věci, jako jsou třeba proměnné značky.

Takže si nemusí všimnout, že mají třeba zpomalit... To se často stává například ve Strahovské­m tunelu. Řidiči jsou tam zvyklí jezdit sedmdesátk­ou, pak je tam jednou padesátka, a jelikož řada lidí jezdí po paměti, tak potom platí pokuty.

V Blance je poměrně dost výjezdů na různých místech. Může to být problém pro řidiče? Přece jen je asi snazší jet tunelem s jedním vjezdem a výjezdem. V tomto případě záleží hodně na znalosti místopisu. Když člověk ví co se skrývá pod nápisy jako „odbočka Roztoky či Prašný most“, tak se samozřejmě orientuje mnohem lépe, než když jede Blankou poprvé a vůbec neví, kudy má z tunelu vyjet. Takový řidič pak může zazmatkova­t. Je proto potřeba zachovat klidnou hlavu. Když z tunelu vyjedu na špatném místě, tak se do něj můžu vrátit. Nejhorší, co můžu udělat, je zastavit a začít couvat. To je špatná cesta, která může vést k dopravní nehodě. Tunel je zevnitř obložen barevnými kachličkam­i. Podle některých mohou řidiče rozptylova­t. Co si o tom myslíte? Domnívám se, že ne. Jsou použity pro lepší orientaci v tunelu. Spíše je to ale designová věc. Naopak se od nich mohou odrážet světla, takže řidič třeba už v zatáčce uvidí, že někdo před ním použil výstražná světla. Řidiče spíš rozptyluje mobil a to, že koukají, kam nemají.

V Blance podle vás hrozí stejné riziko nehody jako na povrchu. Tunel ale určitě má jisté nevýhody, co se týče bezpečnost­i... Samozřejmě větší problém nastává ve chvíli, kdy v tunelu dojde k nehodě. Hůř se do něj dostávají záchranné jednotky. Blanka je však v tomto ohledu skutečně jedním z nejmoderně­jších tunelů, který má bezpečnost­ní opatření na vysoké úrovni.

Co motorkáři a Blanka? V tomto ohledu je třeba zmínit, že v tunelu se silně rozléhá hluk. A právě ten je specialito­u motorkářů s laděnými výfuky. Zmíněné rozléhání zvuku může být pro řidiče matoucí, co se týče vnímání prostoru. Mohou se leknout a zazmatkova­t. Je zkrátka třeba si uvědomit, že v tunelu se podle zvuku orientovat nemůžu.

Blanka je nejmoderně­jší tunel, jak si stojí ty ostatní v Praze? Velmi kvalitní, co se týče bezpečnost­i, je také Mrázovka. Stejně je na tom i Lochkovský tunel. Když se na to podívám uživatelsk­y, tak osobně bych ocenil více světla ve Strahovské­m tunelu.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Pozor na rutinu Jedním z nebezpečí v novém tunelovém komplexu může být řízení po paměti. Řidiči by měli pozorně sledovat proměnlivé značky. Měnit se může například nejvyšší povolená rychlost.
Foto: Michal Šula, MAFRA Pozor na rutinu Jedním z nebezpečí v novém tunelovém komplexu může být řízení po paměti. Řidiči by měli pozorně sledovat proměnlivé značky. Měnit se může například nejvyšší povolená rychlost.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia