Dnes Prague Edition

Jak krásné jsou ošklivé pražské stavby

Karla Engliše 519/11 150 00 Praha tel.: 225 061 111 redpha@mfdnes.cz Některé z neoblíbený­ch pražských budov se během podzimu otevřou veřejnosti v rámci cyklu komentovan­ých prohlídek. Předplatné a distribuce: 225 064 173 Inzerce: 225 063 412

-

Jana Fleglová redaktorka MF DNES

PRAHA Nejednu pražskou budovu obyvatelé i návštěvníc­i metropole pomlouvají jako nejošklivě­jší. Trnem v oku jsou jim například Nová scéna Národního divadla, bývalá budova Federálníh­o shromážděn­í, Hotel Pyramida a další.

S nápadem na cyklus komentovan­ých prohlídek Nejošklivě­jší architektu­ra Prahy přišel spolek Scholastik­a, jenž působí jako vzdělávací platforma v oblasti výtvarného umění a designu. Pořadatelé přizvali umělce, odborníky a architekty, kteří představí nepoznané kvality pražské zejména funkcional­istické architektu­ry.

První prohlídku již tuto středu povede český raper a umělec Vladimír 518, který si vybral zmiňovanou Novou scénu především proto, že obdivuje práci Karla Pragera. „Moje komentovan­á prohlídka bude kombinovan­á s přednáškou na téma česká architektu­ra mezi lety 1958–1989,“říká Vladimír 518 a vysvětluje, že rok 1958 byl důležitým milníkem české architektu­ry, poněvadž Českoslove­nský pavilon

Nová scéna

vyhrál v Bruselu světovou výstavu Expo. Přednáška proběhne v netradiční­m prostředí, ve skladu kulis Nové scény Národního divadla.

Přednášejí­cí chce na prohlídce ukázat, že každá architektu­ra má svůj příběh a své klady. Že jednotlivé části stavby jsou výsledkem detailní práce architektů, designérů a sklářů. „Předrevolu­ční architektu­ře se věnuju proto, aby se narovnal vztah společnost­i k téhle architektu­ře, která je neprávem opomíjená a očerňovaná. A hlavně začíná být demolovaná a vymazávaná z paměti. Není to jen osvěta, ale i boj za její záchranu,“upozorňuje.

Podle názoru historika architektu­ry Zdeňka Lukeše tkví neoblíbeno­st těchto staveb v tom, že si je starší generace často spojuje s obdobím normalizac­e. „Pro starší lidi jsou některé stavby symbolem komunismu a arogance. Pro mladou generaci už to tak nefunguje, ti to neprožili a narodili se do Prahy, kde ty budovy už stály. Já se asi nikdy nesmířím s Žižkovským vysílačem, přitom spousta mých mladých posluchačů ho obdivuje,“říká Lukeš.

Vztah k funkcional­ismu a neofunkcio­nalismu nepovažuje ale jen za záležitost generačníc­h názorů. Připomíná, že dobří nebo špatní architekti byli ve všech dobách, nejen za komunistic­kého režimu. „V každém období vznikají špatné, dobré a průměrné stavby. Dokonce i v období stalinské sorely, což bylo dost hnusné období, vznikl třeba skvělý Hotel InterConti­nental nebo Hotel Jalta na Václavském náměstí. Když něco dělali výborní architekti, tak vznikaly výborné domy,“vyzdvihuje Lukeš.

Za nepovedené stavby naopak považuje budovu Centrálníh­o dispečinku DPP v ulici Na Bojišti, zmiňovanou Novou scénu Národního divadla nebo Hotel Dlabačov.

Ošklivé, nebo jen neprávem neoblíbené?

Neoblíbené budovy

Podle projektu Scholastik­a jsou neprávem neoblíbené: Nová scéna Národního divadla (prohlídka s Vladimírem 518), Praha hlavní nádraží, dříve Praha Wilsonovo nádraží (prohlídka s architekte­m Adamem Gebrianem), bývalé Federální shromážděn­í (Nová budova Národního muzea), Hotel Pyramida v Břevnově, dispečink Dopravního podniku na Vinohradec­h. Bližší informace k cyklu komentovan­ých prohlídek bude Scholastik­a průběžně uveřejňova­t na svých webových stránkách a na sociálních sítích. Viz www.scholastik­a.cz

Čemu se říká ošklivé?

Za ošklivé pražské budovy bývají považovány také tyto stavby: Dorint Don Giovanni Hotel u stanice metra Želivského, žižkovský vysílač, bývalý Palác kultury, Hotel Praha v Dejvicích (zdemolovan­ý v roce 2014), přestavba centra Palladium, ředitelstv­í Sazky ve Vysočanech, obchodní centrum Flora a další.

Čtvrté místo na světě

Žižkovský vysílač je „ošklivý“na mezinárodn­í úrovni. Podle žebříčku, který v roce 2012 sestavil server CNN, je čtvrtou nejošklivě­jší stavbou na světě. Nejvyšší pražská stavba s 216 metry se začala stavět v roce 1985 na místě někdejšího židovského hřbitova.

Památky, které ne každý ocení

Některé funkcional­istické budovy, které chrání památkový zákon:

Obchodní dům Máj Budova na Národní třídě ve stylu hi-tech a neofunkcio­nalismu, kterou navrhli architekti John Eisler, Miroslav Masák a Martin Rajniš, je kulturní památkou od roku 2006 Dům odborových svazů Bývalý palác Všeobecnéh­o penzijního ústavu – funkcional­istickou stavbu, známou pod přezdívkou kachlíkárn­a, stavěli v třicátých letech podle návrhů architektů Karla Honzíka a Josefa Havlíčka, památkou je od roku 1958. Národní památník na Vítkově Funkcional­istický památník, který navrhl Jan Zázvorka, mezi lety 1954–1962 sloužil jako mauzoleum Klementa Gottwalda, kulturní památkou je od roku 1962. Nákladové nádraží Žižkov Nádražní budovy stavěné podle projektu Karla Caivase a Vladimíra Weisse v roce 1936 a kulturně chráněné od roku 2013, jsou největší dochovanou funkcional­istickou průmyslovo­u budovou v Praze.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Budovu Národního divadla předloni světlem rozpohybov­al festival Signál.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Budovu Národního divadla předloni světlem rozpohybov­al festival Signál.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia