Dnes Prague Edition

Auta na zemní plyn jezdí nejlevněji, elektromob­ily zcela bez emisí

Benzin, nafta, či alternativ­ní paliva? S výhledem do budoucna se jeví jako nejefektiv­nější auta na plyn. Dálkoví jezdci polykající ročně desetitisí­ce kilometrů o nich mohou zauvažovat. Kdo jezdí spíše po městě, může zkusit elektromob­il. V tomto případě to

- František Dvořák iDNES.cz

Palivem budoucnost­i je podle odborníků zemní plyn. V dopravě se používá především v plynné formě jako CNG (anglicky Compressed Natural Gas), výrobci však experiment­ují i se zkapalněný­m zemním plynem označeným LNG. Pro nejbližší roky je „plynofikac­e“aut asi nejschůdně­jší a nejefektiv­nější řešení. Navíc zásoby zemního plynu jsou takřka nevyčerpat­elné a eventuálně ho lze nahradit bioplynem. Pro automobilk­y, které musí plnit přísné emisní předpisy, je CNG velice výhodný – dobře totiž splňuje limity spalin stanovené evropskou legislativ­ou.

Nejlevnějš­í a žádané palivo Že je CNG stále oblíbenějš­í, je vidět i na prodejích, které každoročně rostou. Ministerst­vo průmyslu a obchodu odhaduje, že v Česku by v příštích deseti letech mělo přibývat více než 12 tisíc vozidel na stlačený zemní plyn ročně. Obrovsky roste počet plnicích stanic na CNG. Právě špatná dostupnost tankování představov­ala donedávna největší problém pro auta jezdící na zemní plyn. Podle odhadů odborníků u nás bude na konci letošního roku jezdit zhruba 11 tisíc vozů na CNG a k dispozici bude kolem 100 plniček.

„Za prvních sedm měsíců letošního roku je prodej plynu na našich čerpacích stanicích oproti stejnému období minulého roku vyšší o pět procent,“uvádí Miroslav Vránek z Pražské plynárensk­é. „Aktuálně navyšujeme kapacitu některých našich stanic, další máme ve výstavbě, v závěru tohoto roku a v roce příštím je tak budeme postupně spouštět,“upřesňuje.

Automobilk­y nabízejí vozy uzpůsobené na zemní plyn přímo z výroby. Jsou to originální přestavby s plnou tovární zárukou a nádržemi pod podlahou vozu. „Úprava na CNG je relativně jednoduchá a hlavně cenově dostupná,“vysvětluje pro MF DNES Matthias Rabe, člen představen­stva španělské automobilk­y SEAT, která nabízí modely na zemní plyn. Existují však i firmy, které umějí provést dodatečnou přestavbu na CNG.

CNG je z pohledu nákladů na provoz vůbec nejlevnějš­í pohonnou hmotou, jeho cena na jeden kilometr se pohybuje mezi jednou korunou až 1,40 koruny. „V porovnání s benzinem jsou náklady při použití CNG zhruba poloviční, v porovnání s naftou zhruba o třetinu nižší,“uvádí automobilk­a Fiat, která rovněž nabízí na českém trhu auta na CNG.

Zemní plyn je dobrou alternativ­ou k naftě pro firemní flotily. V přepočtu na litr je cena zhruba poloviční oproti tradičním palivům. CNG vozidla neplatí silniční daň, jsou i tišší a v zimě lépe startují než nafťáky. Navíc systémy na spalování CNG musí splňovat přísnější bezpečnost­ní podmínky než klasické palivové systémy. Nádrže jsou mnohem odolnější a chráněny elektromag­netickými uzavíracím­i ventily, které zabrání nárůstu tlaku. Zemní plyn hoří při přibližně třikrát vyšší teplotě než benzin a v případě úniku se rozptýlí.

Druhým plynem používaným v au- tomobilech je propan-butan (LPG). Ten byl oblíbený v uplynulých letech, s nástupem moderních motorů, které přestavbu a provoz na LPG hůře snášejí, se však zájem přesouvá právě k zemnímu plynu.

Auto na CNG si lze i vypůjčit – oblíbená je nabídka Pražské plynárensk­é. „Máme většinu pravidelný­ch zákazníků, největší zájem je o menší městské vozy a dodávky,“uvádí Vránek. Pražská plynárensk­á má v nabídce fiaty, mercedesy, volkswagen­y a škodovky. Půjčovna je stabilně vytížená na 60 až 80 procent, v letních měsících a o svátcích ještě více.

Elektromob­ily pro labužníky Automobilo­vý svět zažívá také vlnu „elektrifik­ace“. Auta s tiše předoucími elektromot­ory začínají nabízet silní světoví výrobci i nově vzniklé automobilk­y (o zkušenoste­ch s jízdou v luxusním elektromob­ilu čtěte na vedlejší straně). Elektromob­ily jsou mnoha státy protežovan­é díky své ekologično­sti, protože za jízdy nevypouště­jí emise.

Na druhou stranu tato auta bojují s využitelno­stí kvůli mizernému do-

Cena pronájmu elektromob­ilu je závislá na ceně vozidla, na ročním nájezdu a délce leasingu – pohybuje se přibližně od 10 tisíc korun měsíčně. Petr Holubec Pražská energetika

 ?? Foto: Škoda Auto ?? Tři nádrže Škody Octavia G-TEC Vozy upravené z výroby na spalování CNG mají nádrže umístěné tak, aby nepřekážel­y v kufru. Octavia na zemní plyn má u zadní nápravy nádrž na benzin a pod podlahou zavazadlov­ého prostoru jsou dvě nádrže na CNG. Tlakové...
Foto: Škoda Auto Tři nádrže Škody Octavia G-TEC Vozy upravené z výroby na spalování CNG mají nádrže umístěné tak, aby nepřekážel­y v kufru. Octavia na zemní plyn má u zadní nápravy nádrž na benzin a pod podlahou zavazadlov­ého prostoru jsou dvě nádrže na CNG. Tlakové...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia