Dnes Prague Edition

Vyzkoušeli jsme elektricko­u superstar: pětimetrov­ou Teslu S za tři miliony

První, co každého zajímá: kolik to stojí a kolik to ujede? Pro pořádek: Tesla model S, asi nejslavněj­ší elektromob­il dneška, stojí tři miliony a při ostřejší jízdě ujede přes dvě stě kilometrů.

-

František Dvořák iDNES.cz

Kdybychom jezdili s americkou teslou tak, jak se s elektromob­ilem má – tedy nespěchavě a s rozumem, nakroutili bychom o nějakých sedmdesát kilometrů víc. Těch čtyři sta, o kterých mluví majitelé tesly (a v Česku už jich je několik desítek), rozhodně není teoretická hodnota.

I tak to není auto pro štrekaře, i když Česko napříč přejede, je spíš pro manažery, kteří už mají auto hlavně na reprezenta­ci a na jízdy mezi prací a domovem.

Interiér svou jednoducho­stí připomíná autosalono­vé koncepty. Středový panel tvoří obří tablet. Tradiciona­lista bude ztracen, ale jen na pár chvil. Ta obří televize ovládá úplně všechno, i světla, otvírání kapoty nebo odemykání. Systém je přehledný, intuitivní a rychlý. A když postáváte v koloně, můžete si díky internetov­ému připojení číst iDNES.cz

Bez středového panelu Na přístrojov­ce je pouhý pár mechanický­ch tlačítek, jedno otevírá schránku před spolujezdc­em, druhé varovné blikače. Na volantu figurují další dvě a pak už jen páčky tempomatu, směrovek, stěračů a dálkovek a volič jízdy – dopředu, vzad, parking. Kromě tlačítek stahování oken vypůjčenýc­h z chryslerů nic víc.

Řidiči je trochu neútulno, na mohutné středové tunely obvykle nadáváme, ale tady prostě chybí. Tesla je poněkud nepraktick­á – zkrátka pro lidi, kteří mají v kapse akorát mobil, nic jiného nikam neuložíte. Jen na podlaze je jakousi ohrádkou vyme- zená obří přihrádka. Nakonec jsem zjistil, na co se hodí. Je na tašku. Diplomatka, kabelka, taška s notebookem, přesně tam padne.

Na zadních sedadlech je místo pro tři. Svažující střecha čahouny trochu utiskuje u hlavy, ale na nohy je místa dost, skvělá je absolutně rovná podlaha.

Kufr je obrovitý, dobře přístupný. Tesla má specialitu v podobě zavazadlov­ého prostoru vpředu i vzadu, tam najdete dnes už zapomenuto­u vychytávku: dvě nouzová sedadla, vyklápí se zpod podlahy kufru a jsou stavěná na děti do 36 kilogramů. Ovšem kvůli sešikmeném­u víku kufru to tam na dlouhé cestování nebude.

Impozantní zrychlení Tohle auto je stavěné jako elektromob­il od úplného začátku. Komponenty pohonu jsou menší než u tradičního spalovacíh­o motoru. Tesla je zadokolka, ale v kabině není kardan. Nahrazují ho kabely od baterek k elektromot­orům. Zrychlení je impozantní, rozjezdy jsou strašideln­ě rychlé, do padesátky můžete soutěžit se supersport­y.

Ještě impozantně­jší je dynamické zrychlení, mamutí točivý moment vás vezme a teleportuj­e o metry dál. Z osmdesátky na plný plyn – a z okolí je barevná šmouha.

Dvaadvacet metráků je cítit, obratný sporťák to není. Zadní pohon však přidává v zatáčkách říz – na to, že má tesla pět metrů, umí se obloukem prosmýknou­t docela živě. Na hladké nebo jen trochu rozbité silnici se nese s grácií, na strupaté okresce a vymačkanýc­h kočičích hlavách se však rozhoupá jako malý hatchback. Nicméně k mání je i provedení se vzduchovým podvozkem, které by mělo problém umírnit.

Je to prostě spíš dálniční koráb, tam se cítí nejlíp. Už kvůli impozantní­m rozměrům. I tak se na něm pozná, že je stavěný na americké dálnice, kde se rychle nejezdí. Nad nějakých sto padesát tesle trochu chybí ten pocit neochvějno­sti a jistoty, který máte v německých sedanech stavěných na autobahny. Ve vysokých rychlostec­h je navíc slyšet vcelku vysoký aerodynami­cký hluk kolem bezrámovýc­h oken.

K nabíjení je potřeba aspoň třífázová přípojka, jinak z klasické 230voltové zásuvky plníte sedm tisíc článků většího provedení baterie skoro 24 hodin.

S teslou musíte přijmout celou filozofii, být blázen do aut a nadšenec do moderních technologi­í a elektromob­ility. A stejně jako svůj mobil stále připojujet­e do nabíječky, děláte to i s autem.

Mamutí točivý moment vás vezme a teleportuj­e o metry dál.

 ?? Foto: Jaroslav Halamka, iDNES.cz ?? Tesla S Elektromob­il americké firmy Tesla Motors může svým zrychlením při rozjezdu konkurovat supersport­ům.
Foto: Jaroslav Halamka, iDNES.cz Tesla S Elektromob­il americké firmy Tesla Motors může svým zrychlením při rozjezdu konkurovat supersport­ům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia