Dnes Prague Edition

Zlomy zlaté pouti: státnice i riziko

Jsou mistry světa v peřejích. Ale šli i po cestě plné překážek. Které byly v kariéře Kateřiny Kudějové a Jiřího Prskavce zlomové?

- Tomáš Macek reportér MF DNES v Londýně

Kdo by na Kateřinu Kudějovou pohlédl před dvěma týdny, neuvěřil by, že tato mladá dáma už brzy prožije nejkrásněj­ších deset dnů svého života. Tak vystresova­ná tehdy byla. Na tréninky nechodila, a když už přišla, byla duchem nepřítomná. Na vině nebyl stres z mistrovstv­í světa, nýbrž blížící se státnice. Už na jaře jimi chtěla završit bakalářské studium na vysoké škole ekonomické, ale nedokázala to. Nyní měla druhý pokus. „Byla jsem úplně mimo a nemohla jsem ani pádlovat,“přiznává. „Jen jsem ležela v posteli a pořád dokola si četla zápisky.“

Vodácký flegmatism­us je v peřejích její zbraní. „V kajaku ji skoro nic nevyvede z míry,“říká kouč Jiří Prskavec starší. Jenže co se týče studia, tato charakteri­stika neplatí. Nervy s ní cloumaly, bylo jí zle.

„Vždycky věnovala učení neuvěřitel­ně moc času,“říká Jiří Rohan, hlavní trenér USK Praha. „Kamkoliv jsme se hnuli, i na soustředěn­í, pořád měla s sebou papíry a od rána do noci se učila. Cítila, že se to musí nabiflovat, nebo nemá cenu, aby na zkoušku chodila."

Loni proto bojovala i s trenérem, málem se po 11 letech rozešli. Kouč Prskavec chtěl, aby jezdila častěji na soustředěn­í a dvakrát denně chodila na tréninky, ona se bránila.

„Nakonec jsme našli přijatelný kompromis,“říká Prskavec. Kudějová přitaká: „Trenér pochopil, že mi vyhovuje spíš volnější přístup. Letos na mě vůbec netlačil.“

Jak říká Rohan. „Méně někdy znamená více. U Kači to platí“

Minulý týden napodruhé u státnic uspěla. To byl zlom. Pročistila si hlavu. Uklidnila se. Chtěla se rvát o medaile. A má tu nejcennějš­í.

Prskavec: Už nikdy na jistotu Jiří Prskavec mladší se při přemýšlení o svém „zlatém“zlomu vrací mnohem dál do minulosti, k boji o juniorský světový titul ve francouzsk­ém Foix 2010. „To byl můj milník v kariéře.“Věřil tehdy, že patří k nejlepším juniorům světa a že může vyhrát, ale před semifinálo­vou jízdou si řekl: „Radši to pojistím, abych si finále v klidu vyjel.“Načež semifinále pojistil natolik, že skončil jedenáctý, na nepostupov­é příčce.

Proto se vzápětí zařekl: Takovou chybu už nikdy nezopakuju. Ještě že tak. „Kdybych totiž tehdy s jízdami na jistotu ve Foa uspěl, možná bych v budoucnu neměl ani jednu z těch velkých medailí, které teď mám,“soudí dnes.

Od té doby hrál tolikrát v peřejích svoji vabank hru 50 na 50. Tak vedl už v osmnácti na mezičase ve finále mistrovstv­í světa v Čunovu – než vzápětí minul branku. „Ale pěkně se na to koukalo, ne?“smál se.

Do zlaté skládačky v Londýně 2015 přidal nyní ještě dva dílky.

Nejprve: nový typ lodě, na který v červenci po deseti letech přešel.

Ti dva se hledali, až se našli. „Vyloženě jsme si sedli. Na nové lodi dokážu jízdu ještě víc napálit, víc zariskovat, víc zatočit, předvést ještě těsnější průjezdy.“

A ještě cosi. Zatímco všichni v Londýně řešili, že tu jde i o kvalifikač­ní body pro hry v Riu, on podobné myšlenky razantně zahnal.

„Kdybych to neudělal, jsem přesvědčen­ý, že bych tady nevyhrál,“vykládá se zlatem na krku. „Přijel jsem sem na největší závod v tomhle roce. Chtěl jsem být nejlepší na světě. A jsem. Rio? To je až za rok.“

 ?? Foto: Simon Cooper, AP ?? Já jsem vyhrála? Kateřina Kudějová už je mistryní světa, ale ještě tomu nevěří.
Foto: Simon Cooper, AP Já jsem vyhrála? Kateřina Kudějová už je mistryní světa, ale ještě tomu nevěří.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia