Dnes Prague Edition

Vystřídá za tři roky česká Škoda v F1 bohatý Red Bull?

- — Robert Sára

Hned zkraje odpověď na otázku z titulku: Na 99,9 procenta to Škodovka – žel bohu – nebude. Přesto tu zbývá nicotná naděje, o něco málo větší, než že Miloš Zeman přijme rudé trenýrky za oficiální prezidents­kou standartu, že se v roce 2018 bude třeba Sebastian Vettel – vítěz včerejšího závodu v Singapuru – prohánět ve formuli 1 s monopostem Škoda.

Zní to vážně bláznivě, jako sci-fi, jenže věc se má tak: Eddie Jordan, bývalý pilot a majitel stáje F1, který se obvykle ve svých prognózách nemýlí, přišel s drbem, že v roce 2018 vstoupí Volkswagen do F1.

Během následujíc­ích let vyvine vlastní motor a v roce 2018 pak převezme od Red Bullu jeho současný tým. Rakouská společnost, která vyrábí celosvětov­ě známé nápoje, zůstane u týmu jako hlavní sponzor.

Koneckonců tato spolupráce funguje už v rallye, kde Volkswagen získal poslední tři tituly mistra světa.

„Red Bull a Volkswagen jednají už víc než rok, a co vím, tak se na zá- kladních věcech dohodly,“uvedl Jordan pro BBC, se kterou spolupracu­je jako analytik F1.

Teď ale to – aspoň z českého pohledu – hlavní: dohoda je sice prý uzavřena, jenže Volkswagen zatím neví, kterou ze značek, jež patří do jeho koncernu, tým F1 ponese. Bude to Volkswagen? Ten už přece září v rallye! Anebo Audi, Porsche, Bentley či Bugatti? Nebo snad Škoda či Seat? Je jasné, že poslední dvě jmenova- né značky jsou největšími outsidery, protože pro tým F1, který stojí včetně vývoje motoru stovky milionů eur, si koncern vybere prémiovějš­í a globálně známější značku – i proto je favoritem Audi!

Z marketingo­vého hlediska to má logiku, podobně jako když je Škoda, která se zaměřuje na trh v postkomuni­stických a severských zemích, hlavním sponzorem hokejových šampionátů.

Jak už to tak u drbů – nejen těch formulovýc­h – bývá, tak Red Bull, Volkswagen ani Audi zatím nic oficiálně nepotvrdil­y. Stránka Motorsport-Total.com dokonce tvrdí, že všechno bude jinak. Že Jordan se tentokrát mýlí a Reb Bull s Volkswagen­em jedná proto, že v F1 brzy dojde k další motorové „revoluci.“

Jisté je jen jedno: Red Bull po sezoně přestane odebírat kritizovan­é motory od Renaultu. Další dva roky bude nejspíš jeho dodavatele­m Ferrari.

A co pak?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia