Dnes Prague Edition

Nadějná budoucnost tenistů. Ale jak hodně pomůže Berdych?

Čeští tenisté odvrátili pád do temných daviscupov­ých časů. Zvládli zrádnou baráž v rozpálené Indii a udrželi se mezi elitou. Oživí tím zase úspěšné časy? To lze teď odhadnout stěží. Vrátí se však opora Tomáš Berdych, což vzbuzuje naději.

-

Ondřej Novotný reportér MF DNES v Indii

DILLÍ Obvykle se po vítězných kláních semkli do kruhu, radostně skákali a křičeli: „My tu mísu stejně vyhrajeme!“Včera ne. Ne snad že by čeští tenisté po výhře 3:1 nad Indií neslavili. Radost měli, byla velká a pochopitel­ná. Udrželi se ve Světové skupině Davis Cupu. Kdyby se jim to nepovedlo, čekala by nedávné šampiony rázem smutná éra.

„Nevím, kdo by chodil na druhou divizi,“řekl kapitán Navrátil.

Odvážných pokřiků a gest se však zdrželi. Tuší, že vítězné období se jen tak vrátit nemusí.

Zatímco ženský tenis zažívá úžasnou éru a v elitní stovce žebříčku má osm hráček, mužský čekají složité časy. Mezi nejlepší stovkou jsou jen tři tenisté: Tomáš Berdych, Jiří Veselý a Lukáš Rosol. Z mladých hráčů vyčnívá vedle 22letého Veselého pouze 20letý Adam Pavlásek, jehož tenisový růst nabral grády až letos – a ozdobily ho dvě cenné výhry v daviscupov­ých čtyřhrách.

Autor vítězných bodů z let 2012 a 2013 Radek Štěpánek v listopadu oslaví už 37. narozeniny, zatím navíc marně hledá ideální pohodu po sérii zdravotníc­h trablů.

„Příští rok bude nejdůležit­ější se vyhnout baráži,“tuší Navrátil.

Berdych slíbil účast v 1. kole O vyhlídkách jeho výběru do budoucna výrazně napoví středeční los ročníku 2016. Češi sice nemají tak silný výběr jako třeba Švýcarsko se superhvězd­ami Federerem a Wawrinkou, přesto nemusí hrát v Davis Cupu vedlejší roli.

Vždyť letos do semifinále prošly třeba Belgie a Argentina, země bez hráčů absolutní špičky.

Česku se navíc vrátí jeho hlavní trumf, který letos poprvé od roku

Rozhodnuto!

2002 neodehrál v Davis Cupu ani jeden zápas. Tomáš Berdych slíbil účast v 1. kole ročníku 2016. Musí v něm hrát, aby si zajistil možnost startu na olympiádě v Riu.

Dlouholetý český tahoun oslavil před pár dny třicetiny. Chce se soustředit na individuál­ní kariéru. Je možné, že případných dalších kol už by se nezúčastni­l. I v tomto ohledu bude klíčový los. „Tomášův start se bude řešit zápas od zápasu. S ním zase můžeme uhrát dobrý výsledek,“řekl Jaroslav Navrátil.

Zápas v Indii přinesl další zkušenosti i dvojici mladíků Veselému s Pavláskem. Ukazuje se, že by i na nich tým mohl stát, ač to asi nebude hned. „Veselý má ještě na víc. A Adamovi je teprve dvacet. Budoucnost máme,“věří kapitán.

 ?? Foto: AP ?? Jiří Veselý právě získal rozhodujíc­í bod v barážovém duelu s Indií, Česko zůstává ve Světové skupině.
Foto: AP Jiří Veselý právě získal rozhodujíc­í bod v barážovém duelu s Indií, Česko zůstává ve Světové skupině.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia