Dnes Prague Edition

Spolu bavili, spolu zářili. Sejdou se jednou také v NBA?

-

Miroslav Němý reportér MF DNES

LILLE Pro takové akce je basketbal krásný: Tomáš Satoranský zvedne hlavu, za chvíli pošle míč vzduchem, Jan Veselý ho v letu chytne a zatluče do koše. Paráda!

Nebo si rozehrávač usmyslí, že ohromí sám – proběhne obranou a zasmečuje jednoruč tak, až to získá uznání jako nejhezčí akce dne.

Češi na mistrovstv­í Evropy uspěli: nechali za sebou řadu silných zemí (Turecko, Rusko, Chorvatsko, Německo, Slovinsko) a 7. místem si zajistili olympijsko­u kvalifikac­i.

A také nabídli dvě hvězdy, bez přehánění. Už před duely o medaile bylo jasné, že parťáci z jednoho pokoje, kteří na hřišti bavili i zářili, končí s výtečnými statistika­mi.

Veselý byl v top 3 v bodech (19,3) i v doskocích (9,1), průměrně má- lem dosáhl na double–double! Satoranský se srbskou megastar Teodosičem a Litevcem Kalnietise­m vládl asistencím (průměr 7,3) a respekt budí i jeho 33 minut na zápas.

„Jsou výjimeční. Už si klidně troufnu říct, že to jsou jedni z nejlepších basketbali­stů, které kdy Česko mělo,“soudí Michal Konečný, generální sekretář federace.

A to tak výjimeční, že si jich nemůžou nevšímat v NBA. Zvlášť když je Satoranské­mu stále 23 let a Veselému pouze o dva roky více.

„Se Satoranský­m už se počítá“Zatím to vždy byla záležitost „osamělých jezdců“. Nejdřív průkopník Jiří Zídek (1995–98), po něm současný kapitán národního týmu Jiří Welsch (2002–06) a zmíněný Jan Veselý (2011–14). Nikdo z nich, jediných tří Čechů v NBA, při svém působení v jedné z nejslavněj­ších lig světa nemohl narazit na krajana.

„Honza už v NBA byl a myslím, že se tam vrátí znovu. U Tomáše je to jen otázka času,“říká nyní Welsch.

Oba mají shodně ještě na rok smlouvy ve velkých klubech: Veselý ve Fenerbahce, Satoranský v Barceloně. Zvlášť jeho, draftované­ho Washington­em, scouti na Eurobasket­u nemohli přehlížet.

„Jsme s Wizards v kontaktu. Sledují jeho vývoj, jsou velice spokojení. To je ale v zásadě vše, co k tomu teď mohu říct,“uvedl jeho agent Phillip Parun a na dotaz, zda takové výkony otevírají dveře do NBA, řekl: „Určitě mu je nezavírají.“

Jistá odměřenost agenta je logická, jiné ohlasy byly euforičtěj­ší. „Má do NBA nakročeno. Hlavně jeho fyzický fond je neuvěřitel­ný,“řekl Konečný – vitalita a to, že v nízkém věku týmu umí šéfovat, by měly být největšími klady muže z Barcelony. Zídek zase líčil, že po rozhovoru se šéfem hráčských operací Washington­u má „velmi, velmi silnou indikaci“, že se Satoranský­m Wizards brzy počítají.

Rok vyhlížení zpráv ze zámoří Oba Češi zdůrazňují, že dál než za horizont příští sezony nehledí. „O NBA se spekuluje od chvíle, co jsem byl draftovaný. Je důležité brát vše postupně,“říká Satoranský.

A zároveň je důležité mít případně dobrou vstupní pozici. Veselý ji při premiéře nezískal. „Sám vím, že v NBA je klíčové být ve správný čas na správném místě. To se Honzovi nepovedlo,“srovnává Welsch; za tři sezony měl Veselý nízké průměry 3,6 bodu a 3,5 doskoku. „Ale on je nyní mnohem vyspělejší: jako hráč i člověk,“oceňuje ho kapitán. Jakkoli je Veselý do jisté míry svéráz, šampionát odehrál skvělý. Prosazoval se i proti sokům typu Srbska či Itálie. Jediný, kdo jej (i za přízně sudích) ubránil, byl Litevec Valančiuna­s, etablovaný hráč NBA.

Kromě vyhlížení boje o Rio tak bude mít basketbalo­vá sezona i motiv vyhlížení zpráv o kontaktech dvojice S+V se zámořím. Co kdyby se tam sešli dva Češi? „Pro národní tým by to byl problém, v novém systému dvou kvalifikač­ních oken v průběhu sezony s hráči se zámoří nejde počítat. Ale pro basketbal a jeho prezentaci by to bylo úžasné,“říká Konečný.

Díky 7. místu si Česko krom olympijské kvalifikac­e zajistilo i přímý postup na ME 2017: pokud by tedy dvojice skutečně příští léto zamířila přes Atlantik, reprezenta­ci by v sezoně nechyběla. A země by se mohla dočkat dvou borců v NBA.

„Jistě, v NBA bych strašně rád chtěl být. Ale před sezonou to nechci detailně řešit.“Tomáš Satoranský

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia