Dnes Prague Edition

Plzeň má rytmus, ale Sparta září ještě víc

-

Jan Palička, Miloslav Novák fotbaloví reportéři MF DNES

Po šestém vítězství v řadě si fotbalová Plzeň musí gratulovat, že udělala trenérskou rošádu právě včas. Mistrovská kocovina vyprchala. Někdy je to paráda, občas trochu křeč, každopádně skóre pod Karlem Krejčím je vypovídají­cí – 13:0 ze šesti soutěžních zápasů, to je start jako ze sna.

Ovšem pozor, ještě úžasnější šňůru drží Sparta. Konkrétně její kapitán David Lafata, jenž skóroval dokonce podeváté v řadě. Je to vylepšený rekord ligy. Také díky tomu můžeme znovu pozorovat dostihy, které se staly koloritem posledních sezon. Plzeň (14 bodů) versus Sparta (17). Elitní kluby před včerejším 7. ko- lem zapomněly na únavu, s níž ve čtvrtek dohrály premiéru v Evropské lize, a své soupeře válcovaly. Suverénní Sparta v úvodním poločase totálně zadupala nováčka z Olo-

Tolik zápasů odehrála Plzeň pod novým trenérem Krejčím. Všechny vyhrála!

V tolika ligových zápasech za sebou vstřelil sparťan Lafata gól. Je to rekord!

mouce a vedla 3:0, Plzeň kralovala na hřišti Bohemians. Kopala deset rohů, soupeři téměř nepůjčila míč, jen na góly neměla klid.

Překvapí vás, že zlatou plzeňskou trefu vymyslel David Limberský? Chlapík, který poslední dva týdny žije s cejchem za bouračku v opilosti, se na levé straně vyhnul dvěma obráncům najednou a zpětnou přihrávkou našel Ďuriše. První pokus zablokovan­ý, druhý po zemi k tyči.

„Celá ta věc s Davidem je nafouklá, ale on je silný, zvládá to,“reagoval Michal Ďuriš. Upřímně, lehké období to pro Limberskéh­o není, protože ho čeká civilní soud a v nejčernějš­ím případě také vězení. Na hřišti však na problémy zapomíná. Před týdnem dvěma góly porazil Příbram, včera svou aktivitou načal Bohemians.

Poslední fáze zápasu byla rozpačitá, proto trenér Krejčí zaťal pěsti, když slyšel závěrečný hvizd. „Byla to fuška, protože jsme hráli třetí zápas během osmi dní. Naštěstí jsme všech- ny zvládli vítězně, takže musím být spokojený,“řekl trenér Krejčí.

Nejžhavějš­í bitva proti Spartě je na programu až koncem října, proto se vládci české ligy zatím jen pozorují zpovzdáli. Plzni se nevydařil začátek, zato Sparta ještě neprohrála. Má nejlepší obranu a včera si energicky zastřílela. Hušbauer se trefil z dálky, Lafata hlavou, Dočkal z penalty. Šancí byla nadále spousta, jen gólů ubylo. Ten poslední na 4:0 byl ovšem výstavní. Záložník Bořek Dočkal běžel s míčem od půlky hřiště, jedním prostrčení­m se vyhnul všem a ještě balon mazaně dloubnul nad brankáře. Bravo!

Sparta vede tabulku, druhý je probuzený Liberec, třetí Plzeň a liga má před sebou jeden z vrcholů: nedělní derby Slavia – Sparta.

Více o lize na str. 22

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia