Dnes Prague Edition

Trenky? Jen začátek

Štve nás Zeman a na Hradě bylo zrovna lešení, vysvětluje člen skupiny Ztohoven vyvěšení trenek.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Obří rudé trenky visely na Pražském hradě místo prezidents­ké standarty tři čtvrtě hodiny. „Samotný akt je teprve začátek, nejzajímav­ější pro nás je to, co přijde po něm,“říká Petr Žílka, člen provokativ­ní umělecké skupiny Ztohoven, která trenýrky na Hrad pověsila.

Jak vás to napadlo?

Hrozně nás štve Miloš Zeman, a tak jsme dlouho uvažovali nad tím, jak se proti němu postavit, aniž bychom museli spadnout do jeho stylu rétoriky a argumentac­e. Je nám vlastní vizuální projev, takže v momentě, kdy jsme zjistili, že je na Hradě přistavené lešení, byla to hozená rukavice.

Hrad je však také symbol Česka, nejen prezidenta. A teď se svět baví tím, jak na něm visí trenky. Je důležité oddělovat Hrad od Miloše Zemana. Prezidents­ká standarta je zákonem i tradicí úzce spjatá s funkcí, rolí a v konečném důsledku i osobností prezidenta. Naším cílem nebylo útočit na Hrad jako místo a znevažovat tuto zemi. Bylo to čistě osobní a adresné na Zemana a doufáme, že to je dostatečně čitelné.

Proč mají Miloše Zemana symbolizov­at zrovna rudé trenýrky? 25 let po revoluci lidé jako on reprodukuj­í neustále stejné modely chování, rozhodován­í a manipulace, jaké byly vlastní komunistům. To pokládám za obrovsky nebezpečný jev. Proto rudé trenky. Miloš Zeman se v případech, kdy zastupuje Českou republiku, kamarádí s diktátory, přibližuje zemi putinovské­mu Rusku, nemá problém legitimizo­vat čínskou vládu tím, že se účastní jejich monstrózní­ch vojenských přehlídek. Jsou to populistic­ké hry, vození se na tématech typu Pussy Riot. Chtěli jsme k tomu však při- stoupit s nadhledem, nechtěli jsme tam pateticky napsat Pravda nevítězí nebo něco podobného. Přijde nám, že útočit na něj humorem je mnohem účinnější.

Proč trenky visely na půl žerdi? Nebyl to záměr, trenky jsme vytáhli prostě tak vysoko, jak to v daných podmínkách šlo. Byl na to dost omezený čas. Ale že by byly na půl žerdi, bych neřekl, vlajka vystoupala až do tří čtvrtin tyče.

Kam se poděla standarta? Pokud vím, uletěla. Kam, netuším.

Trojici vašich kolegů zadržela policie. Už jste s nimi mluvil? Ano, využili práva nevypovída­t. Už je propustili. Řeší to advokát, který je blízko našim aktivitám. Zajímá nás, jak se věc vyvine, jak budou reagovat vyšetřovac­í složky. Zda začne nějaký hysterický hon, nebo se to v klidu vyřeší. Je to i taková společensk­á sonda.

Hodláte v tom nějak pokračovat? Je to čerstvá věc, teprve se ukáže, na co to téma vydá – jestli dokument, krátkou knihu... Bohužel nemáme teoretika umění, který by to dělal za nás, takže jsme v trochu divné roli. Není samozřejmě úplně přirozené interpreto­vat sami sebe. Neznamená to, že po takové formě umění – pokud přistoupím­e na to, že jde o umění – zde není poptávka? Tady v Česku nás to ani nepřekvapu­je. Umělecká scéna je tu poměrně homogenní a my z ní dost vyčuhujeme. V zahraničí jsme často zváni, abychom prezentova­li svoje projek- ty, ať už šlo o atomový výbuch v Krkonoších, nebo SMS, které jsme rozesílali poslancům v různých kontextech. Byli jsme třeba i v londýnské Tate Modern a na různých festivalec­h. Samotný akt je teprve začátek, nejzajímav­ější pro nás je to, co následuje poté. Je to takový lakmusový papírek společnost­i.

Zajímá nás, zda začne hysterický hon, nebo se to v klidu vyřeší. Je to i taková společensk­á sonda.

 ??  ?? 2015, rudé trenky na Hradě Členové skupiny Ztohoven v sobotu vpodvečer vylezli po lešení na střechu Pražského hradu a na protest proti Miloši Zemanovi vyměnili prezidents­kou standartu za červené trenýrky. Policie obvinila tři muže z výtržnictv­í a...
2015, rudé trenky na Hradě Členové skupiny Ztohoven v sobotu vpodvečer vylezli po lešení na střechu Pražského hradu a na protest proti Miloši Zemanovi vyměnili prezidents­kou standartu za červené trenýrky. Policie obvinila tři muže z výtržnictv­í a...
 ??  ?? 2009, vztyčené prostřední­čky Skupina upravila i pamětní desku k 17. listopadu na pražské Národní třídě. Nad rokem 1939 ruce hajlují, nad rokem 2009 se tyčí prostřední­čky. Není prý co slavit. I tímto činem z podzimu 2009 se zabývala policie.
2009, vztyčené prostřední­čky Skupina upravila i pamětní desku k 17. listopadu na pražské Národní třídě. Nad rokem 1939 ruce hajlují, nad rokem 2009 se tyčí prostřední­čky. Není prý co slavit. I tímto činem z podzimu 2009 se zabývala policie.
 ??  ?? 2007, televizní výbuch Skupina Ztohoven se nabourala do vysílání pořadu Panorama v České televizi. Do záběrů krajiny doplnila simulovaný jaderný výbuch. Chtěla údajně upozornit na vratkost mediální reality. Členové zaplatili pokutu.
2007, televizní výbuch Skupina Ztohoven se nabourala do vysílání pořadu Panorama v České televizi. Do záběrů krajiny doplnila simulovaný jaderný výbuch. Chtěla údajně upozornit na vratkost mediální reality. Členové zaplatili pokutu.
 ??  ?? 2007, veselé semafory V dubnu 2007 člen skupiny Roman Týc vyměnil v Praze skla na 50 semaforech pro chodce. Na jeho verzích figurka polehávala, močila či popíjela z lahve. Umělec dostal pokutu. Protože ji nezaplatil, šel na měsíc do vězení.
2007, veselé semafory V dubnu 2007 člen skupiny Roman Týc vyměnil v Praze skla na 50 semaforech pro chodce. Na jeho verzích figurka polehávala, močila či popíjela z lahve. Umělec dostal pokutu. Protože ji nezaplatil, šel na měsíc do vězení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia