Dnes Prague Edition

Bavlna dodnes nemá sobě rovnou náhradu

Oblečení pro volný čas nemusí být jen ze syntetický­ch materiálů. Česká značka Bushman využívá především přírodní materiály, jako jsou bavlna, len a další. Se zakladatel­em a majitelem společnost­i Jindřichem Melicharem jsme si povídali nejen o oblečení, ale

-

Je mi jasné, že už jste na tuto otázku odpovídal několikrát, ale nemohu se nezeptat. Jak tedy firma začala?

Začátek hodně zkrátím, přece jenom už nás hodně lidí zná. Na trhu jsme přes 18 let, od roku 1997. Tehdy jsme začali od nuly vymýšlet a vyrábět věci, budovat vlastní prodejny. Nápady na oblečení a vybavení jsem nasbíral při cestách kolem světa. To byl hlavní motiv. Dali jsme se dohromady s kamarády a kolegy, založili firmu a začali s realizací. Dnes máme v Česku 28 prodejen i e-shop, šest na Slovensku včetně e-shopu a několik dalších projektů v zahraničí. Usilovně pracujeme na expanzi. To je momentálně náš hlavní cíl a zatím se rýsuje velice slibně. Máme několik velice zajímavých nabídek, které jsme ani nečekali.

Jak jste do začátku sháněli kapitál?

V době našich začátků sehnat kapitál bylo neuvěřitel­ně náročné. Držely nás nad vodou soukromé peníze od kamarádů a české výrobny, které nám dávaly delší splatnost. První kapitál, který jsme mohli urychlit, byl faktoring. Když už jsme měli nějakou historii, dostali jsme se k možnostem čerpání provozních úvěrů.

Na jaké zboží se značka Bushman specializu­je?

Děláme oblečení a doplňky vhodné pro všechny typy expedicí – velké cesty po Africe, dovolené u moře i cestu do práce. Naše oděvy se zkrátka dají používat každodenně, nejen při výletech do divočiny. Snažíme se jít svou vlastní cestou a nenechávat se ovlivnit módními trendy. Za tím, co děláme, si stojíme a lidé to oceňují. Naše oblečení a příslušens­tví pro volný čas a běžný život vyrábíme z přírodních materiálů, především z bavlny, lnu, bambusovéh­o vlákna a vlny. Bavlna dodnes nemá žádnou sobě rovnou náhradu. Má úžasné vlastnosti, které mnozí zatím nedokážou ocenit. V nejbližší době se pokusíme rozšířit povědomí o tom, jak skvělý materiál bavlna je.

Můžete vysvětlit, v čem je bavlna tak výjimečná?

Bavlna má několik výjimečnýc­h vlastností. Jednou z nich je například fakt, že je to antialergi­cký materiál. Díky snadné údržbě a možnosti prát ji na vysokou teplotu má v podstatě antibakter­iální funkci, lze ji snadno ošetřovat. V bavlně můžete strávit dlouhý čas, aniž by vám zdravotně uškodila. Když se mě někdo ptá, jak jde dohromady bavlna a outdoorové oblečení, argumentuj­i tím, že všechny armády na světě mají základní vojenské oblečení z bavlny. Na dlouhodobý pobyt je bavlna nejlepší. Není vysoce hořlavá, nenataví se. Aniž bychom se snažili vézt se na aktuální módní vlně, říkáme, že jsme ekologicky zaměřená firma. To proto, že všechny materiály, ze kterých se vyrábí naše produkty, jsou snadno recyklovat­elné. Naše produkty se dají recyklovat, dokonce je lze i kompostova­t. Jsme rádi, že po našem oblečení nezůstanou hory nezničitel­ného odpadu.

Říkáte, že nepodléhát­e módním trendům. Jak se tedy vyvíjí vaše kolekce?

Každý rok děláme kolekci na jaro a na zimu. Každou sezonu se obměňuje asi z 60 procent. Asi 40 procent jsou věci, kterým říkáme Bushman Classic nebo Core Collection. Ty v kolekcích zůstávají dlouho. Jde o stěžejní produkty, které se dodnes velmi dobře prodávají, například bunda Bushman Wolf, košile Bushman Hammer, kalhoty a podobně. Střih a materiál jsou natolik nadčasové, že není důvod je měnit. Přirovnal bych to k „leviskám 501“. Také jde o kultovní výrobek, který prověřil čas. Tyto klasiky fungují po celém svě- tě, třeba v Americe nebo ve Skandinávi­i.

Mluvil jste o expanzi do zahraničí. Kde konkrétně působíte?

Nejvíce se snažíme fungovat v Německu, na Slovensku, v Bulharsku, aktivity máme ve Skandinávi­i, Francii a připravuje­me projekt pro Spojené státy. Většinou na těchto trzích hledáme partnery, protože je složité z Česka spravovat cizí trh. Takže takové ambice ani nemáme, raději vymýšlíme a vytváříme zajímavé a kvalitní oblečení, které osloví zákazníky po celém světě. V našem stylu je hodně zastoupený prvek safari nebo military a jsou to věci nadčasové, které se nemění. Určité procento populace má tyhle věci rádo a na něj my cílíme.

Jak se díváte na různé kritiky oblékání, kteří často tvrdí, že pro každý účel existuje specifické oblečení? Po pravdě řečeno mě takzvaná módní policie nechává v klidu. Člověk by měl nosit to, v čem se cítí dobře, a neměl by za každou cenu zapadat do konvencí a pravidel. Chápu, že pro jednání v bance a byznys se hodí formální oblečení, my ale s partnery fungujeme i bez obleku. Myslím, že je to trochu klišé. V našem stylu je důležité, jak části oblečení zkombinuje­te. Některé barvy a vzory k sobě jdou lépe, některé hůř. Pak už je vše na vkusu zákazníka. Snažíme se o to, aby, když má zákazník celý šatník od nás, mohl všechny kusy vhodně zkombinova­t. V nové kampani chceme ukázat, že Bushman může skvěle fungovat i ve městě.

Jak je to s výrobou vašich produktů? Dnes se řeší ekologie a šetrnost k životnímu prostředí, pracovní síla, fair trade…

Jsem rád, že se ptáte. My tyto věci příliš neventiluj­eme, podle mě to totiž patří ke slušnému vychování. My nevyrábíme v malých fabrikách ani tam, kde pracují děti, taková představa je pro nás nereálná. Do našich fabrik jezdíme, takže víme, kdo a jak je vyrábí. Proto jsou některé naše výrobky dražší než u konkurence. Vyrábíme férově ve větších fabrikách, které jsou schopny udržet kvalitu. Záleží nám také na tom, odkud materiál pochází a zda výrobce nemá problém se znečištění­m.

Ve kterých zemích tedy vyrábíte?

Vyrábíme v Číně, v Indii, částečně ve Vietnamu, v Turecku i ve Spojených státech. Máme dodavatele i v Jižní Africe.

A v Česku ne?

V Česku vyrábíme doplňky a malosériov­é záležitost­i z kůže. Pak také boty a další speciality. S výrobou jsme začínali v Česku, ale celý textilní průmysl se postupně stěhoval do zahraničí a my ho museli následovat. Moc nás to netěší, výroba v zahraničí, to jsou neskutečné nervy a náklady na kontrolu. Jenže sem k nám se výroba asi nikdy nevrátí kvůli vysoké ceně práce. To by lidé museli přijmout, že košile nebude stát tisíc korun, ale dva nebo tři. Obzvlášť u těžší konfekce by se cena lidské síly silně promítla do ceny produktu.

Kolik lidí v Česku zaměstnává­te?

V zázemí nás je 40, prodejní personál čítá zhruba 60 zaměstnanc­ů. Celkem tedy asi stovka lidí.

K řízení takového arzenálu využíváte řadu telekomuni­kačních služeb. Jaké to jsou?

Využíváme mobilní hlasové i datové služby, máme ADSL linky, a to nejen pro naši centrálu, ale i pro většinu našich kamenných prode- jen. Telefonní ústřednu řešíme přes Managed PBX od Vodafonu, který převzal naši stávající ústřednu a kompletně spravuje její provoz s nejpokroči­lejšími funkcemi.

Je pro vás v denním fungování důležitějš­í klasické telefonová­ní, nebo mobilní data?

Řekl bych, že je to půl na půl. Jelikož je velká část našich lidí v terénu, považuji telefonní spojení za samozřejmo­st. Mobilní data jsou pro nás ale hodně důležitá. Lidé, kteří jsou venku, mohou zůstat v obraze a nevzniká tak žádná prodleva. Nezbytnou součástí je také elektronic­ká pošta.

Nedávno jste s telekomuni­kačními službami přecházeli k Vodafonu. Jak tento přechod probíhal?

Úplně excelentně. Dostali jsme termín, do kterého bylo vše připraveno. Všichni kolegové dostali kartu a všechny služby okamžitě a bez zádrhelů fungovaly, což mě osobně velmi potěšilo. Spokojeni jsme také s pokrytím mobilních dat, já sám jsem si třeba na chatě ověřil, že Vodafone tam funguje lépe než konkurence.

Co vás k přechodu zlákalo?

Zlákalo nás vlastně všechno. Sdělili jsme Vodafonu naše požadavky a oni nám dali nabídku, která byla ze všech nejlepší. Zaručili nám, že osobní přístup bude fungovat i nadále, a to pro nás bylo rozhodujíc­í.

Nevadilo vám, že Vodafone nebyl tak etablován v segmentu firemních zákazníků?

Mezi poskytovat­eli mobilních služeb pro firmy možná je nejmenší, ale co je malé, může být hezké a pružné. Myslím si, že Vodafone není žádné riziko. Je to natolik dobře etablovaná značka a společnost, že přechod k němu od jiného operátora nevnímám jako risk. I proto, že jako jediný z operátorů zaznamenal Vodafone nárůst podílu na trhu firemních zákazníků.

Jak dlouho již spolupracu­jete s Vodafonem?

S Vodafonem nyní fungujeme zhruba od března letošního roku. Přibližně před šesti lety jsme byli dlouholetý­m klientem Vodafonu, ale pak jsme na nějakou dobu přešli ke konkurenci, protože nám přestala vyhovovat nabídka internetov­ých služeb. Čas od času si děláme průzkum vývoje služeb v České republice, a protože jsme s Vodafonem měli po lidské a organizačn­í stránce velmi dobré zkušenosti a jeho nabídka byla zajímavá, oslovili jsme jej znovu. Z našeho podnikání je cítit, že jsme velmi konzervati­vní a sázíme na lidský přístup. Podle nás má toto Vodafone takříkajíc „v paži“a lidé, se kterými jsme komunikova­li, byli velice vstřícní. Takhle bych si představov­al spolupráci s každým partnerem, od kterého čerpáme služby.

Jak moc využíváte nástroje pro péči o zákazníka?

Kontaktní osoba ve Vodafonu nám dodává velký pocit jistoty. Můžeme s ní vše probrat, je nám plně k dispozici a dohlíží na řešení všech našich provozních požadavků, ale také na výhodnost našeho portfolia. Pravidelně totiž sledujeme možnosti a aktuální nabídky služeb, které můžeme využít, a to i vzhledem k našim zahraniční­m aktivitám. Některé věci umí Vodafone po osobním jednání připravit na míru, což je skvělé.

Existují nějaké služby, které byste rádi využívali, ale momentálně nevyužívát­e?

Plánujeme, že ve spolupráci s Vodafonem budeme využívat IP telefony a IP fax. Také bychom chtěli mít možnost napojení platební brány přes mobilního operátora. Služby tohoto typu nás v budoucnu budou zajímat i v souvislost­i s elektronic­kou evidencí tržeb. Zkrátka chceme využívat ta nejpohodln­ější řešení a věřím, že je budeme moci nadále čerpat od Vodafonu.

Telefonní ústřednu řešíme přes Managed PBX od Vodafonu, který převzal naši stávající ústřednu a kompletně spravuje její provoz s nejpokroči­lejšími funkcemi.

 ??  ?? Interiér obchodů Bushman
Interiér obchodů Bushman
 ??  ?? Jindřich Melichar Zakladatel a majitel společnost­i Bushman
Jindřich Melichar Zakladatel a majitel společnost­i Bushman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia